自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

最低工資委員會係要有商界既人入去組成, 如果唔係咪一面倒淨係得勞工講, 所以唔係大家樂兩頭蛇.

商人刻薄就梗架啦, 有邊個唔想賺多D, 如果要影響哂成個制度, 咪全城罷食, 所有快餐, 餐廳都唔好去, 咁先有影響力嘛.

原帖由 natzuki 於 10-11-5 12:33 發表
我覺得大x樂賤係因為佢老細一方面又入最低工資委員會, 一方面又削人工; 其他快餐店我又唔理喎, 因為在商言商, 生意佬係咁刻薄架啦, 如果個個都咁仁慈經濟咪只會越來越差; 但反觀呢個生意佬想做兩頭蛇, 先係賤中之霸. ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 meko~ 於 10-11-5 12:41 發表
如果加佢地人工,唔知會唔會乘機話加價呢?

羊毛始終都係出自羊身上, 冇人會做賠本生意的.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得啱,佢今次引起咁大反應係因為佢係"兩頭蛇".
個個老闆都係咁計數,如果佢唔入最低工資委員會佢咁樣扣唔會有咁多人出聲,佢一方面入委員會,一方面又帶頭明加暗減,咁做法真係好賤,咁佢當初就唔好加入委員會啦. 鬼唔知個個老闆都係賤咩!不過佢賤中之霸 lor, 入委員會攞料,跟住快人一步做野.
原帖由 natzuki 於 10-11-5 12:33 發表
我覺得大x樂賤係因為佢老細一方面又入最低工資委員會, 一方面又削人工; 其他快餐店我又唔理喎, 因為在商言商, 生意佬係咁刻薄架啦, 如果個個都咁仁慈經濟咪只會越來越差; 但反觀呢個生意佬想做兩頭蛇, 先係賤中之霸. ...

侯爵府

我都講下.先講明我都是工人,衹想講吓個人意見.唔啱聽不要罵我.見諒.
其實很多工作,食飯時間都沒有工資,衹要真正給時間食飯.不要你工作都合理,但如我公司的亞姐,很多時午飯時間都要幫太子女買外賣,(我公司有一小時午飯時間,她是日薪8小時計).又不替她簽卡.令她沒有休息時間.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

已經罷左好多日...

水晶宮

畀面勳章

原帖由 塵大聞 於 10-11-5 12:38 發表
擺食得邊間, 你唔做大把人去做, 海嘯果幾年要扣人工唔見d人擺工唔做, 基本上做得老闆條數度到盡, 今次唔會特登擺食, 仲好今年未去過呢度打邊爐, 邊日呀, 9號牙, 係唔係真係少好多人呀 ...

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

之前有個topic又話11月19日既......
我支持日日都唔食:;pppp:

大宅

畀面勳章

大家樂不嬲都刻薄..佢覺得佢仲衰過M記..人地M記做幾多計足錢...1分鐘都計錢
佢呢,舖頭開7點..要員工返6點..但果一個鐘係冇錢架..佢地6點半開舖做生意..但係就當人返7點囉.....人工已經低架啦...刻薄到爆呀~~~~

大宅

support!!!! I have stopped dinning there since I heard the news about that.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

正話六時三十分路經大家樂…真係勁少人…只有數名國內女了和拾多名阿伯…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

我都支持日日唔去~

原帖由 rubyplk 於 10-11-5 14:47 發表
之前有個topic又話11月19日既......
我支持日日都唔食:;pppp:

侯爵府

問題係: "大家樂管理層昨急召記者會解畫「降溫」,聲稱事前曾諮詢,「無人舉手(反對)」,所有員工已簽署同意書。"

即係話有隻禽獸強姦左個女人, 然後佢話: 個女人都無反對

大宅

支持擺食、齋座、溫習室及流動辦公室行動....

得閒入去嘆下冷氣看雜誌...座佢四個位一晚......計佢一晚有兩轉火煱$50 x 4 x 2 = $400 一晚佢收入少 $400:lol :lol :lol :lol :lol

根據蘋果日報報導
大家樂主席陳裕光,去年又加人工,年薪 999.1萬元,較對上一年多 29.6萬元大家樂最新年報披露管理層薪酬,四個執行董事中,僅陳裕光加人工,佢底薪象徵式減 1,000蚊花紅卻大增 117.4萬元,其他執行董事花紅有加有減,羅碧靈少咗 92,000蚊。

大家樂2010年報:http://www.cafedecoral.com/web/download/arc2010.pdf
資料來源:
http://www1.hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100723&sec_id=4104&art_id=14269687

支持保險公司員工長期在內作流動辦公室, 支持全港學生在內做功課及溫習, 支持各維園阿伯在內討論時事經濟, 支持各情侶在內談心一晚,支持各婦女在內討論電視劇情(請自携手機電視)

以上行動全屬合法行為:) :) :) :) :) 謹此聲明:lol :lol :lol :lol

請看看大家樂年報, 睇下佢有幾多間分公司及附屬公司去支持下佢約年薪 999.1萬元的"人":tongue: :tongue: :tongue:

看看你兒子的學校午膳有冇份養佢呢????

法律Q&A

甚麼是「公眾集會」?
「公眾集會」,是為了討論公眾事務,或為了對公眾事務表達意見,而在公眾地方舉行的集會。凡是有這些性質的聚會,無論是事先組織,還是臨時湊合,不論是傾談、開會,還是收集簽名,也不管有否主持人或組織者,都算是「公眾集會」。

私人物業不算是「公眾地方」吧?
不一定。袛要公眾人士可以進入的地方,無論是否需要繳費,都算是「公眾地方」。因此商場、馬場、戲院、酒樓等私人物業,都算「公眾地方」,在這些地方舉行的「公眾集會」,也有可能受到警方管制。

請問是否舉辦任何的「公眾集會」,都要事前通知警方?
非也!不是全部,而是有些「公眾集會」,事前需要通知警方,並受通知制度帶來的其他管制約束,但下列性質的集會屬例外,不必通知警方,亦可免受通知制度的附加限制:
(i)不多於五十人的集會;
(ii)在私人物業內舉行(無論集會是否開放給公眾參與),參加者不超過五百人的集會;
(iii)學校或學院的團體會社在校內舉行的集會。

資料來源:http://www.hkhrm.org.hk/chinese/booklets/chi_bk5.html

珍珠宮

原帖由 Angel_BB 於 10-11-5 02:32 PM 發表
已經罷左好多日...

Me too.
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

環保接龍勳章

我都好少去, 一年都未必去一次,
周圍大把選擇, 佢地d野又貴又唔好食!!!

禁止訪問

大宅

今次若俾大奸樂成功爭取, 個個日後都無淡好食。

首頁

尾頁

跳至