婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

其實有冇想過點解連自己父母都唔幫你?
係咪真係你6299錯哂, 而你唔需要負上部份責任?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家都夾唔到搬走係你唯一既出路,係情理上你係人地屋企住事事都只有忍,同一齊住既新抱永遠都係最令人討厭既,在你父母黎講成日都要因為個女同個親戚頂咀,而要比人叫出去訓話比我都發火啦!

男爵府

想辦法搬走,咁樣大家都會少D問題傢!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉...你唔好以為你同佢地真係一家人啦,人地覺得你以嫁入去就咩都係你做架麻,你做唔到佢地要求緊係問題係你度啦,同住問題係特別多架啦

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 06:59 發表
我係全職媽媽﹑我要照顧仲未夠一歲ge囡囡!間中仲要做家務!d家務我奶奶都會幫我分擔﹑但我老爺就睇唔過眼要我奶奶幫我做埋d家務(我奶奶有返工)!就成日話我唔做家務﹑日日訓到11.12點先起身!仲同我父母投訴! 大佬﹑佢每朝早7 ...

你真係訓到11,12點ga?

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 00:21 發表
我同我奶奶d關係真係好差!表面就好好!心裡面就經常性暗戰 !真係超憎佢!我老爺仲衰!好似個8婆咁多多說話!又鐘意係我老公面前數我!見到佢地真係想死!每一次同佢地吵完佢地就打電話or約我阿媽一齊飲茶盡數我不是!而 ...

其實你c6唔係唔想搬 , 你前文都講啦... 你係全職mama ..係靠你c6雞碎份糧來維持 , 即係手頭都唔算鬆動 , 他緊係望留在家啦 , 最少經濟壓力減輕好多...

至於你99 其實都有幫下你做少少家務都ok 啦, 她自己也要工作wor .. 你自己湊1個b ... 又唔駛煮飯 , 咁你負責下家既家務當然好合理...

無錯 , 6299 唱你係衰格 , 但你mama 外家都唔撐你wor.. 你其實是否都有點要檢討?

(可能我都誤會你啦) 我在你字裡行間 , 感受到你覺得你自己湊b 已係天大責任 , 99幫你做家務亦係應份 , 你知麻 , 很多呢度既 mama ...都係日又返工 , 夜都要湊b + 做埋家務...<你講到一早未婚已牙齒痕咁深, 你都預左架啦, 唔通你做左佢地新抱就無左條痕??你腳得入呢個門 , 一係你自己EQ頂著... 唔係既真係囉黎賤>

當然你有能力... 搬唔駛同6299住 , 你就係女主人...做咩都隨你啦...
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

其實湊bb(返學前)真係幾困身, 我個囡依家九個月, 周圍爬周圍摸周圍咬, 真係體少眼都吾得. 有時真係吾係吾想做家務, 但比個樹熊痴住咪都做吾到, 可能我係首任媽媽, 湊bb吾叻.
但係6999, 就算連老公都未必明白, 淨係覺得你湊bb甘大把, 有幾忙幾辛苦.
樓主都識講係"寄人離下", 所以得個"忍"字送給你....忍無可忍都要再忍. 除非你中左六合彩頭獎.

禁止訪問

禁止訪問

別墅

你呀媽呀爸都唔幫你,實在太過份,你老公意思點先,2老話你,你老公有冇叫佢收聲~~,有時我都覺得關老公事,一句,你地唔好再鬧我老婆,睇下佢地會點呀~~如果佢話你唔好,你就再做好d,一係咁,佢地而家都成日鬧你衰,一係就做到佢講既咁衰對佢地!!!
仲有你都試下發脾4返外家住下,等你父母信你,佢地真係咁衰格

禁止訪問

別墅

原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 12:02 發表

我又咪係首任媽咪!我都係80後!我個女而家差唔多一歲又咪周圍爬周圍巢野食!一時巢下組合櫃﹑一時巢垃圾筒d垃圾食! 佢地以為我真係萬能俠!我老公叔仔奶奶都返左工!得我老爺最得閒!佢朝朝早7點幾就出去嘆茶!1 ...

不如你買架學行車俾你囡囡坐,再用繩綁住,佢就行唔到過去
老人家永遠都係用自己個套架黎代入而家既後生度,佢地以前既年代,一個人臭6個都得呀,成日覺得點解而家d後生捱下都唔得,依樣我真係明白既,我婆婆生左5個,以前我婆婆開酒樓做大廚,我媽媽最大,由細個開始我媽媽都臭大4個細佬妹,7,8歲人仔就要咩住個細佬洗酒樓d碗,我呀媽一d都冇怨我,我細個麻麻60幾歲都係用咩帶咩住我做家務
我都係80後,同埋屋企有多一個人係度唔代表一定幫你手,因為個bb係你自己既,我以前都為左咁既問題而同99嘈過交,個個都話我唔岩,理唔店要人幫就唔好生,生黎把鬼,咁我都冇得怪人架wor,個b係自己既
其實我都覺得而家個年代都好多人都好懶,包括我自己,我諗係嚴重個隻,有幾多個80後係識煮飯買送煲湯,要好好食個隻

首頁

尾頁

跳至