自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

養了四年的狗狗走了,好傷心,好傷心!養過狗才知,日夜陪伴的小狗,忽然離開,真係如同屋企人離開一樣傷心!
有養狗的朋友們, 你們要多久才能釋懷?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆 2# claudia 的文章

係,我當佢係仔。
雖然我沒有像朋友一樣, 買花膠龍蝦比佢食, 但我番工前會同佢傾一陣偈, 出門口同佢講, 媽咪番工工, 你要乖仔呀!放工佢會好興奮咁撲我, 我又會安撫佢一大輪才放下手袋, 夜晚佢又跟我入房睡在我床邊, 半夜我睡不著出廰坐, 佢又跟出跟入或者坐在我側邊......
一切一切, 成追憶了.....

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我的16歲狗狗在上年5月離開我
我一直陪著他,看到他慢慢不動,哭得死去活來
打包了我也要再夾硬打開袋抱著他
什至善終服務的人開車送他走,我也沒理途人眼光
像傻婆一樣追著車子不斷叫狗狗的名字
現在已經一年半了,我仍好掛住,也經常夢到
不過明白我們只是暫時分開
他永遠活在我心,將來一定會再見的
你要加油,狗狗今生有你咁疼愛他的主人
他已經好幸福,他是含笑離開的

大宅

回覆 3# karkar39 的文章

你咪仲傷心, 養左成 10 年!
我老公都成日唉聲嘆氣, 其實我都知佢好唔開心。

大宅

睇見你哋咁寫,望吓我隔離個狗婆婆,又想吓,都唔敢想遠啲,唉!眼淚都湧出來。

伯爵府

牛年勳章

我養了十三年的狗狗也在四月中離開了,牠病時我都好擔心,現在不敢再養了!

節哀順變!牠會活在你心中。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

時間是好的良藥,......
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

好難釋懷....我家狗狗已經9歲..成日都好怕呢一日..2年多前..同佢一齊長大既貓貓心臟病走了...我同狗狗一齊傷心左幾個月...至今..我仍然放低唔到..不過眼淚已經少流左喇...
雖然狗狗仲健康活潑...但我真係好怕呢一日既來臨...佢係眾多動物仔女當..我最偏心最疼愛既一個...我唔敢想像..冇左呢隻大怪物..我會點....唯一可以做既係....對佢最好最好..希望我同佢都唔會有遺憾...到時佢可以同貓姐一樣,帶住我滿滿既愛同眼淚..去到果個地方等我....終有一日會再重遇既....我既朋友..當日響貓姐離開我既時候同我講: 沒有離開就沒有回來..離開只係下一次回來既開始....你同你老公要振呀..

禁止訪問

大宅

唔好咁傷心~狗狗去到彩虹橋會認識到好多新朋友~會好開心~RIP

禁止發言

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

時間真的可以沖淡思念嗎?
同我一起生活了16年多的西施妹妹在10月23日都離開我了,我到今天都是不能接受,房裡仍放著牠的床,廳仍放著牠的食兜和狗籠,牠在我懷中離去時我所穿的T-shirt仍掛在房裡,因為我覺得仍留有牠的氣味。
我是未結婚前已養牠,牠看著我拍拖,結婚,生仔女,牠是我家的一分子。
直到現在我仍流淚,覺得自己對牠未做到最好。

大宅

好媽媽勳章

我養左三年的狗狗去世了,每日不停哭,哭了兩個月,覺得自己對佢未算最好,無抽多d時間陪佢,好內疚,佢去世頭兩年內都不敢望關於狗的物品,第三年才敢望一望,但個心會即時沉一沉,令我回憶起佢,直到我發夢見到佢o係草地上好開心咁玩,之後我相信佢已經去到一個好開心好快樂既地方~

大宅

好媽媽勳章

事隔十年,現在也一邊打字一邊不停流淚~~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友養了十多年的狗狗,因年老及生病而離世了...過了數個月,她在說起時,一定會忍不住哭...(因為佢一路通宵陪住狗狗看急症,但最後都係救唔番)...
大約接近一年,她重新再養小狗,雖然會掛住之前的狗狗,但心情巳經平復了...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我好鐘意狗仔, 以前我爸時時帶啲唐狗仔回家, 養一個月走帶番走佢, 我都喊咗好耐...............

大宅

多謝你們咁多位的安慰和鼓勵
小時住村屋養過唐狗, 養左十年, 一日被捉狗隊捉了, 自己又細, 咩都唔識做, 就咁斷送了牠, 但我時時想住牠, 因為牠好有性, 好聴我話好痴我。

而家養呢隻, 是四年前大女兒離開後半年, 買牠回來養的, 牠真係治俞我和老公的傷痛, 加上我老公番夜班, 晚上就是牠陪我了, 我喊牠就為我 lam 眼淚。直至年半後我生下小女兒, 牠又成了我小女兒的玩伴, 兩條友好搞笑, 狗狗成日部住小女拿住的食物, 有機可乘就搶一口, 或者等個女論盡跌左就即刻執黎食。個女又成日攞狗狗玩具整蠱佢; 個女大喊時, 狗狗會望住佢吠, 好似叫佢唔好喊咁; 有時我攞藤條打女, 狗狗會撲來咬藤條同吠我, 叫我唔好打佢....... 種種事, 怎能忘記你 ---- 津津

生離死別我嚐過, 但都總令人好難接受

首頁

尾頁

跳至