自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 xl_bigbig_b 於 2010-11-7 08:24 AM 發表
多謝你們咁多位的安慰和鼓勵
小時住村屋養過唐狗, 養左十年, 一日被捉狗隊捉了, 自己又細, 咩都唔識做, 就咁斷送了牠, 但我時時想住牠, 因為牠好有性, 好聴我話好痴我。

而家養呢隻, 是四年前大女兒離開後半年, 買 ...

狗狗對主人好好, 好識性..... 樓主唔好傷心

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我養過好幾隻狗, 最後那隻離開我都超過 8 年, 你還好, 是自己親手養, 我那隻狗很慘, 由於住居屋關係, 比人投訴, 還出律師信, 迫不得已要送牠到狗酒店長住(臨終前都住了幾年), 我還清楚記得我每星期只去看牠一次 (因為要上班), 還要去西貢, 我為了牠還自己考車牌, 每星期我細佬 還駕車我去探牠, 記得牠出事時在新年年初五, 我收到酒店的電話, 我即飛的士去看牠, 但已經離開了, 當時我哭到不能控制, 雖然牠不是名種狗, 只是一隻混種沙皮, 但到現在我有時都會掛住牠

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我都養左我隻仔16年啦,
我知呢一日遲早都會黎,
但我真係諗都唔敢諗,
一諗到就喊~~~

唯一可以做到的既就係盡量陪佢多d,
我成日都同老公講,
狗狗係我地生活既一部份,
但係我地就係佢生活既全部,
所以我地真係要珍惜同狗狗既時間~~~

With GOD all things are possible.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

時間只可以洗去表面既傷痕 , 但內心既傷痛係永遠永遠..........

樓主振作呀 , 或者搵 d 野寄托吓

我自己都驚緊 , 我家寶貝都己經八歲 :(

男爵府

畀面勳章

我個仔都有養咗2隻狗,現在都很健康,但一年多前,另外養的一隻卻離家出走,現在巳一年半,都找不到,現在都時常提起她...
看到各位提起你們的愛犬,我的淚水也流出來了:-(

珊瑚宮

環保接龍勳章

我隻狗狗都十歲了, 見到你咁難過, 又想起狗狗終有一天會走, 我都流淚了..
我隻狗狗好細胆的, 如果真係有彩虹橋, 我估佢會好掛住我, 會唔開心. 我寧願相信我與他有緣, 將來一定會再見的.
現在好好愛錫他, 他知道的, 今年我時常同佢講"你應承媽咪陪多我六年, 16歲先走好唔好, 好多野想同你一齊經歷, 想你睇到細佬/細妹出世, 想同你一齊買新車, 換新屋, 你唔出聲就當你應承啦, 記得要爭氣同努力呀"

男爵府

我家隻西施婆婆都有15歲了,因為之前見得佢自己一隻好悶,成日睡覺,身體又差,所以1年多前我買了一隻芝仔返來陪佢,起初都擔心佢地可能夾唔來,但相反,多了另一隻狗同佢玩之後,佢反而精神了,身體也比以前好,雖然我知道佢真係太老,我可以陪佢的時間唔會太長,不過我都會盡力。

我成日同自己講,只要狗仔在生時對佢好,錫佢,即使佢走了,都唔需要有遺憾。

子爵府

我都有2隻狗婆婆同狗伯伯,11歲啦~一諗起佢地可能好快離開我,d眼淚就會湧出嚟,難以想像到時自己會點,一定好傷心好傷心

子爵府

我今年一月養左12年的狗狗都走左, 係我親手送佢上路, 因為佢患左caner食唔到痾唔到...
我當日又傷心又自責, 過左成1-2個月先可以釋懷... 我重話, 等而家呢隻狗仔都走埋, 就呢世都唔再養狗啦... 因為頂唔順咁傷心呀!

別墅

好媽媽勳章

你信動物傳心嗎?
如果你相信, 可以試下.

其實佢知道你而家既感受,
佢一直睇住你, 看守住你,
佢唔想你咁樣, 佢而家好快樂,
佢都希望你可以釋懷, 記住大家一齊最快樂既時候, 佢感激你係佢有生之年俾佢感受到愛同溫暖, 給佢溫飽 ^^
離開唔係佢既選擇, 夠鐘佢就自然要走,
但係動物可以欣然接受一齊命運既安排,
用感恩既心正面去面對,
呢樣好值得我地學習.
將思念化成正面既動力,
佢會希望我地再記起同佢地生前點滴既時候會係會心既微笑, 打從心底感激佢地俾過我地既快樂同歡笑.
唔捨得, 喊係一定會經過, 但係唔好太長時間,
因為佢都會為你既眼淚而心痛

大宅

我嘅狗狗死了差不多兩年,我由佢得兩星期大開始養,牠陪我共陪了十六年多,是死於腎衰歇,獸醫話應該救唔到佢(因之前都急救過,但都救番,今次牠痛到係咁叫,好辛苦),加上牠已年老,所以獸醫話令佢舒服D,最好打針,最後......唯有送佢上彩虹橋。打完針,狗狗個身仍暖,好唔捨得狗狗,現在我仍掛住佢! 睇返佢燒前在爐邊嘅相,好像很安詳地睡着覺,又哭了!

我唔敢再養寵物了,因佢哋病、死,真令我掛心加傷心。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我個仔就係好緊張對史納莎,驚佢哋老咗有病,每餐都限定4oz狗糧,又好小比佢哋d唔好嘅零食,唔比我亂餵佢哋,之前隻女係佢舊主人家中就係成日偷嘢食,成個水桶身形,而家養咗年多,佢都fit晒,不過,佢一有機會,都會偷垃圾食..

原帖由 leanna~ 於 10-11-7 17:13 發表
其實點先可以活得長命多些呢?
有什麼食量呢?多啲跑步?少啲零食?

有無媽媽可以提供和交流一下心得呢?
一路睇你地寫嘅就一路忍住喊,唉.... ...

男爵府

原帖由 alphabetagamma 於 10-11-7 13:33 發表
我隻狗狗都十歲了, 見到你咁難過, 又想起狗狗終有一天會走, 我都流淚了..
我隻狗狗好細胆的, 如果真係有彩虹橋, 我估佢會好掛住我, 會唔開心. 我寧願相信我與他有緣, 將來一定會再見的.
現在好好愛錫他, 他知道的, ...

你呢段講得好感人, 原本我好地地都動容了......

如狗仔聽得明白, 實唔願離開主人

珊瑚宮

環保接龍勳章

我隻狗狗真係好生醒架, 係和平大使, 同老公吵架會做和事佬, 我小產喊, 佢會走過來氹我架.
如果有一天佢真係走, 我一定會讚佢乖仔, 叫佢安心, 我一定會堅強, 叫佢唔好担心我架.

原帖由 ibmabc 於 10-11-7 19:39 發表

你呢段講得好感人, 原本我好地地都動容了......

如狗仔聽得明白, 實唔願離開主人

首頁

尾頁

跳至