跳至

首頁

尾頁

大宅

之前一路都無事,
只係下腹有少少扯住咁
前日星期五返返下工突然流啡,條under 濕晒咁,就即刻去威爾斯睇急症
等咗兩個钟先見到醫生。
之後送咗上產科入院,check 到有啲胎盤前置,住咗一晚無再流啡就出院,之後一個week要 bed rest.
而家好驚唔知点算,個醫生話好易會再流,但係佢又無話有几serious.
期實大肚嗰時個肚係咪應該無啲扯住0既感覺呢,會唔會係一路都有問題自己唔為意。。。
好驚個b會有事,而家連去大大都唔敢用力。。。

大宅

我都有下腹扯住咁, 不過我啱啱先產檢完, 問醫生佢又話正常, 我都唔知...

你加油呀~ 要乖乖BED REST呀, BB一定冇事, NO WORRIES~

複式洋房

我間中都有扯住既感覺, 上次講比醫生聽, 佢都冇特別反應!

咁你要聽話乖乖地休息下喇!! 祝你同bb都身體健康!

大宅

休息休息再休息,仲要放鬆心情呀﹗做個叻叻媽咪﹗支持你﹗

大宅

16 weeks, feel 到 e 2 日個肚都囉囉luen咁, 又唔係痛, 分泌多左, 各位姐妹有無 e個情況 ? 我要等多2星期先去 check 結構性呀, 擔心中 ...

大宅

我都好明白你既坦心. 我15wks時都流鮮血, 仲流佐好多, 起qe 住佐幾日 ( 我個case 同你一樣都係胎盤前置) ,医生話要等佢慢慢升返個胎盤上來喎. 其他野都做唔到. 記得要bed rest 多d 呀. 一齊加油啦
原帖由 牛牛B 於 10-11-7 15:25 發表
之前一路都無事,
只係下腹有少少扯住咁
前日星期五返返下工突然流啡,條under 濕晒咁,就即刻去威爾斯睇急症
等咗兩個钟先見到醫生。
之後送咗上產科入院,check 到有啲胎盤前置,住咗一晚無再流啡就出院,之後一個week要 bed r ...

伯爵府

我15wks時都流鮮血, 但就唔算好多, 醫生只是話15-6 weeks有時都可能未係好隱定, 開左安胎藥給我. 希望大家都唔好再有事啦. 努力!

男爵府

畀面勳章

啊... 有扯下扯下痛都係正常架~

依家你唯有乖乖休息... 唔好太大動作, 等個胎盤慢慢升番上去~

加油啊!!

複式洋房

我都係一宜都有扯下扯下咁痛,初初都擔心,但上來見到有多人都有咁情況,而且醫生都話無BB正常,
最重要而家妳唔好落床.好快無事啦!

複式洋房

保重啊,祝你同BB都健康, 多休息ar~

大宅

thanks 各位sister ar
而家日日瞓床, 希望個胎盤快啲升返上去啦.
我上網見有啲case真係要一路咁瞓到生.....
真係要小心啲呢

大宅

我上星期日(15wk)都見紅同啡,醫生照完話冇事,可能真係太操勞(轉天氣成日打乞痴+同大b去咗outlet血拚+嬲工人動胎氣+同大b上playgroup時玩咗啲激烈活動),bed rest咗3days﹗

各位媽咪真係唔好勉強自己,尤其係2nd b既媽咪,我好多朋友陀第二胎時都因為要照顧大b而成日見紅﹗

民房

我都係呀,依家16周都係流咖,上周去瑪麗见咗医生,话冇事,正常。所以我都冇rest仲要返工同返学呀。

伯爵府

請問介意講講瑪麗同你check 什么呢?

我上次出血, 贊育想用"kim"同我check下面, 但我唔想, 咁醫生話無野可做, check ultrasound都無用.

原帖由 Happytu 於 10-11-9 17:12 發表
我都係呀,依家16周都係流咖,上周去瑪麗见咗医生,话冇事,正常。所以我都冇rest仲要返工同返学呀。

大宅

上次去qe ,佢都話用鴨kim check 下面. 我死都唔俾佢check呀, 跟住佢就同我用ultrasound check, check佐10幾分鐘, 主要睇bb, 胎盤同子宮頸cm, 跟住留院觀察
原帖由 fleshmoon 於 10-11-9 17:28 發表
請問介意講講瑪麗同你check 什么呢?

我上次出血, 贊育想用"kim"同我check下面, 但我唔想, 咁醫生話無野可做, check ultrasound都無用.

伯爵府

我就係叫醫生用ULTRASOUND, 她話無用. 我見私家都係用ULTRASOUND的.

原帖由 josewing 於 10-11-9 19:40 發表
上次去qe ,佢都話用鴨kim check 下面. 我死都唔俾佢check呀, 跟住佢就同我用ultrasound check, check佐10幾分鐘, 主要睇bb, 胎盤同子宮頸cm, 跟住留院觀察

大宅

我都係用鴨咀check呀,好鬼痛。
見佢部ultrasound 都好舊咁,
而家等sat去私家度再check清楚
希望無大問題

洋房

原帖由 牛牛B 於 10-11-9 10:58 發表
真係要小心啲呢

洋房

我之前都要流血, 醫生都話要訓床, 我足足睡左兩個半月...

原帖由 牛牛B 於 10-11-9 10:58 發表
真係要小心啲呢

別墅

我昨日中午突然見紅, 結果入左急症室, 觀察左一晚。 醫生又係堅持用鴨咀檢查, 話要檢查入面有無流血.痛死我 醫生起初懷疑胎盤太低, 但用超聲波檢查完又話唔算低,
我決定再去私家檢查, 因為政府D醫生真係唔多得, 我見全部都好後生, 而且人手真係唔夠, 我等照超聲波足足等左21小時(姑娘話醫生太忙)

首頁

尾頁

跳至