自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

播道和德望都收了小女,想選德望, 
但亦怕程度太深亞女跟,不上,
比著係您, 會點選?

珊瑚宮

畀面勳章

德望 .. 不過如果你擔心你個女追唔上的話, 就選播道啦 !
因為如果小朋友追唔上, 跟著就好容易無心機讀書

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小可愛11 於 10-11-8 10:10 發表
德望 .. 不過如果你擔心你個女追唔上的話, 就選播道啦 !
因為如果小朋友追唔上, 跟著就好容易無心機讀書

Agree....

男爵府

住近邊間米去邊間!現在d小學間間都多功課, 如果花太多時間在交通上, 又加上做功課, 默下書, 真係唔駛

侯爵府

好媽媽勳章

gh ke eng真係 好深, 你要問問自己比幾多時間出黎阿女, 同埋都要睇個小朋友 level, if 真係怕 佢跟5上, 就evangle la, 我色好多人都讀得開心ka
原帖由 a@o@a 於 10-11-8 10:39 發表
住近邊間米去邊間!現在d小學間間都多功課, 如果花太多時間在交通上, 又加上做功課, 默下書, 真係唔駛

伯爵府

agree

原帖由 a@o@a 於 10-11-8 10:39 發表
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

咁你要睇吓囡囡係一個點樣嘅小朋友啦,
佢本身主唔主動學習, 做功課, 鍾唔鍾意睇書,
手腳快手, 對自己有要求嗎? 有齊哂嘅, 佢會讀得好開心, 無嘅.........咁你諗清楚~~~
不過, 你囡囡喺第一輪考到嘅, 都應該都唔差嘅, 你咪!!:loveliness:

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

原帖由 芝麻街 於 10-11-8 12:59 發表
咁你要睇吓囡囡係一個點樣嘅小朋友啦,
佢本身主唔主動學習, 做功課, 鍾唔鍾意睇書,
手腳快手, 對自己有要求嗎? 有齊哂嘅, 佢會讀得好開心, 無嘅.........咁你諗清楚~~~
不過, 你囡囡喺第一輪考到嘅, 都應該都唔差 ...

亞女在傳統幼稚園就讀,功課都好多,對 睇書就沒什興趣, 知道播道都有不錯的教學理念, 可惜無pass record, 勝在近and 校舍ok, 校長好nice,
德望是女校, 德育唔差,但大班教學,成40人一班,
課程就深d。

大宅

同事個仔讀緊EC一年班, 讀得都好開心, 唔算谷但都唔少功課, 但比起GH梗係少好多.
佢個仔都有同學讀GH, 那位媽咪向我同事訴苦有D後悔俾個女入GH, 雖然學術各方面都好好, 但一年班已有好多功課(9樣? 唔記得), 而且對佢地管得好嚴, 坐校車/等校車果陣都唔可以講野/郁, 如果傾計/郁既話就會俾車上面既姨姨收左張咭, 第2日要自己搵訓導主任拎返架~ 上緊堂果陣就更加唔駛講有幾嚴啦.

所以各有各好, 你要慢慢考慮下啦~我就覺得應該搵間適合自己小朋友, 多過搵間出名既學校既.

珊瑚宮

畀面勳章

我仲記得 GH有段時期為左訓練班學生D英文, 係唔比班學生用廣東話交談, 要全英文, 如果比發現講廣東話就要罰錢 !

首頁

尾頁

跳至