自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝已經長期用噴鼻藥,但d鼻涕仲日日係咁流...
有咩方法可以改善呢? ~!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你仔已經係長期用噴鼻藥? 佢用邊只?

我仔都係鼻敏感問題, 不過, 我唔會長期比佢噴鼻, 因為呢 d 藥, 多數係含類固醇

但轉季時, 就會嚴重的, 果時噴2星期鼻藥 (2星期為一個療程), 再加醫院比既過敏藥水, 我仔用 Avamys

另外, 我間中有比佢食 manuka honey 10+ (不過, 真係一星期食2-3次, 因為仔仔唔太喜歡飲, 太甜)

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我有勁鼻敏感, 仔仔(3.5歲)同亞女(2歲)都有少少, 自從我買左部消毒吸塵螨機, 吸左一次(床、被、窗簾)之後就無事(我自己就仲有少少), 我自己就覺得好WORK

大宅

有鼻敏感試下用生理鹽水洗鼻呀!我個仔D鼻水開始嚟我就同佢洗,洗完呻哂D鼻水出嚟就無事。我都覺得唔好用吟多噴鼻藥。你試下用鹽水真係○k,在屈人士有細支買,每洗一次用一支。

我個名叫林波仔

伯爵府

環保接龍勳章

試下在環境著手, 例如有冇用空氣清新機 ?
如住市區就搬去新界, 雖然~ 係誇d, 但
好似我亞爸咁, 就有嚴重鼻敏感, 但10年前
搬左去新界, 慢慢已經冇乜復發, 仲日日去行
山, 身體自然好返.....

珊瑚宮

小兒都食緊MANUKA HONEY UMF+15 , 食了一WEEK> 大至都幾好, 用膠匙直接"不"落口 , 不用加水, 早晚一次, 不過幾貴成4佰元先500G (鈕西蘭有証書)

大宅

各位,好多謝你地既意見,我個仔用緊''NASONEX'',係有類固醇成份,但仁安醫院既耳鼻喉專科醫生同兒科醫生話無問題...
但我個心成日都覺得好擔心個仔長期依賴支噴鼻唔係好掂~

hi:我愛小魔怪:
唔誇張,我e+住將軍澳,真係因為個仔個鼻敏感;之前住九龍區,佢d鼻涕流到無時停之餘又黃又綠...我有空氣清新機,但無咩用...

hi:minna_no_bobo
我會試下買生理鹽水,同佢洗鼻,明晚停用支噴鼻...

hi:szeszes
manuka honey 10+ 係咪蜜糖水?你小朋友用果支噴鼻有無類固醇成份架?

唔該哂各位靚媽~~~

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 我愛小魔怪 於 10-11-8 22:56 發表
試下在環境著手, 例如有冇用空氣清新機 ?
如住市區就搬去新界, 雖然~ 係誇d, 但
好似我亞爸咁, 就有嚴重鼻敏感, 但10年前
搬左去新界, 慢慢已經冇乜復發, 仲日日去行
山, 身體自然好返..... ...

唔講唔覺, 我住過一排元朗村屋, 就算我養左好多貓狗, 果時我真係無左鼻敏感wo

仲有, 我細過果時食增高丸, 高就無高到, 但係食左一兩個月開始就無左事, 但係年幾後停左食又黎過

大宅

hi:12312如果係有功效,值得~

水晶宮

原帖由 shirley1002hk 於 10-11-8 23:12 發表
各位,好多謝你地既意見,我個仔用緊''NASONEX'',係有類固醇成份,但仁安醫院既耳鼻喉專科醫生同兒科醫生話無問題...
但我個心成日都覺得好擔心個仔長期依賴支噴鼻唔係好掂~

唔誇張,我e+住將軍澳,真係 ...

我家姐都係住tko, 都係有空氣靜化機, 都係無用.....
屈人寺有隻嘖鼻既生理鹽水係for kids既, 都ok架~

大宅

hi:rubyplk

我諗住去買生理鹽水同囝囝洗鼻,+買果樽蜜糖比佢食~

珊瑚宮

小兒好LIKE 食蜜糖, 可以當"糖"食,--熔在口中, 佢食"貴"的蜜糖--有証書& 無咁甜, 我食甜D--因為平D。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-11-8 22:26 發表
你仔已經係長期用噴鼻藥? 佢用邊只?

我仔都係鼻敏感問題, 不過, 我唔會長期比佢噴鼻, 因為呢 d 藥, 多數係含類固醇

但轉季時, 就會嚴重的, 果時噴2星期鼻藥 (2星期為一個療程), 再加醫院比既過敏藥水, 我仔用 Avam ...

我仔仔3歲同我都係強勁鼻敏感人..睇左好耐醫生都唔得..用左呢隻噴鼻真係好返左..你可以試下..醫生話小朋友係用得.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 shirley1002hk 於 8/11/2010 23:12 發表
唔誇張,我e+住將軍澳,真係因為個仔個鼻敏感;之前住九龍區,佢d鼻涕流到無時停之餘又黃又綠...我有空氣清新機,但無咩用...

...

你去同佢睇醫生好D WO,佢可能唔係普通鼻敏感WO
我仔試過不停流黃綠鼻水,睇極醫生都唔得
之後轉睇耳鼻喉專科,醫生話呀仔係鼻竇炎,所以不停流黃綠鼻水

大宅

原帖由 wincywincy 於 10-11-9 00:05 發表

我仔仔3歲同我都係強勁鼻敏感人..睇左好耐醫生都唔得..用左呢隻噴鼻真係好返左..你可以試下..醫生話小朋友係用得.

咁我抄底隻藥名,問下醫生意見先~ thx~~!!!

大宅

原帖由 kellyly 於 10-11-9 00:11 發表

你去同佢睇醫生好D WO,佢可能唔係普通鼻敏感WO
我仔試過不停流黃綠鼻水,睇極醫生都唔得
之後轉睇耳鼻喉專科,醫生話呀仔係鼻竇炎,所以不停流黃綠鼻水 ...

hi:kellyly
我之前住藍田,囝囝果時d鼻涕流到又黃又綠...
e+住將軍澳就好彩無成日又黃同綠;一有呢d情況,我即同個仔睇醫生架喇~

伯爵府

畀面勳章

多注意家居清潔, 一星期換2-3次床單被鋪, 多抹地等等.
我仔仲有哮喘過, 有食蜜糖及蟲草丸, 做埋三伏天.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我都係超勁鼻敏感,要定期覆診,
呢排轉天氣我就要好似樓上amchk咁做,
我最嚴重個時會用口罩先出街,
係屋企就會開埋空氣淨化機,
keep住日日食藥,
我見你話囝囝長期用噴鼻藥,
其實唔係個個小朋友都識用噴鼻藥,
要識索ga,如果鼻窒索唔到,
即係噴完都無用,所以我都係揀食藥,
我食個隻藥係clarinase(e生開),
呢隻藥好好,唔眼訓,
同埋我地鼻敏感既人,
好多時會有皮膚敏感,
呢隻野一次過攪掂晒~
但唔係個個e生都肯開,
因為佢地話好貴,
你試下問下e生你囝囝咁細食唔食得~

大宅

原帖由 amchk 於 10-11-9 01:36 發表
多注意家居清潔, 一星期換2-3次床單被鋪, 多抹地等等.
我仔仲有哮喘過, 有食蜜糖及蟲草丸, 做埋三伏天.

我家都5~7日換床鋪1次存~
請問咩係''三伏天''?

大宅

原帖由 hinwaimama 於 10-11-9 03:13 發表
我都係超勁鼻敏感,要定期覆診,
呢排轉天氣我就要好似樓上amchk咁做,
我最嚴重個時會用口罩先出街,
係屋企就會開埋空氣淨化機,
keep住日日食藥,
我見你話囝囝長期用噴鼻藥,
其實唔係個個小朋友都識用噴鼻藥,
要識索ga ...

但係咪藥水黎架?
我囝囝佢識索,但都問下醫生呢隻藥啱唔啱佢食? thx~!

首頁

尾頁

跳至