自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

試下用放濕机!!

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為秋天天氣比較乾, 你試下買一個 "霧化放濕機" 比佢用啦!!!

OH!! 佢怕水既話, 就真係好難斷尾, 我 ex bf 又係哮喘好嚴重, 係要長期吸氣果只, 真係好恐怖, 果時同佢踏下單車, 都要吸氣, 佢就係唔識 swim 果只

原帖由 nikinokb 於 10-11-9 23:37 發表
我仔五歲,佢怕水嫁,醫生話佢對水有恐懼
所以我唔迫佢學游水,佢連海都驚嫁

佢唔跑得步.一跑就咳同喘
平時會幫佢包住條頸,但呢排D天氣佢頂唔倒

佢已經唔飲凍野嫁喇,涼茶果D無飲過
生果只係時不時食火龍果...

鱷魚肉 ...

伯爵府

畀面勳章

如果負擔得起, 俾佢食蟲草, 對氣管同個肺都好架. 同埋, 如果一早起身番學, 一落樓就咳同打刻次, 你俾個口罩佢, 好好多架.

東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

侯爵府

原帖由 芝麻街 於 10-11-9 22:46 發表

係呀, 最好嘅又無副作用, 就係游水~
你真係要試吓呀。
係喎, 你仔仔幾歲 ?

我個仔唔得, 佢對泳池水敏感, 每次游完水都咳, 都要睇醫生..

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

如果有痰就飲橙樹, 我囡都咳0左成兩個月,
但係只會係夜晚二點幾先咳, 飲0左橙樹幾日, 琴晚終於無咳啦~~

男爵府

好媽媽勳章

好明白你既心情.
我囝由轉天氣咳到而家, 食左唔知幾多西醫...未有好轉. 佢又係有哮喘. 衰在佢唔係好肯聞氣, 每次都好似同佢搏鬥咁...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實點先係哮喘?
我仔一病 咽有啖 條氣就好唔順 抖氣好困難咁 之前睇e生 都只是話佢氣官生得唔靚 少少談就會失住氣官

尋日睇e生 e生話佢哮喘 我話下 佢話其實哮喘等於氣官敏感 話我仔一病氣官有事都屬於係 話嚴重d要去e院照肺 但我仔通常食1,2次藥就好晒 咁點先叫嚴重?

男爵府

好媽媽勳章

醫生話基本氣管敏感同哮喘係相輔相成....
哮喘病發前, 是持續咳嗽, 如果每次係咳嗽時已經醫好咁唔算係哮喘, 如果每次都好難好而透氣又好急速, 氣管又發出" he~ " "he~" 的聲音好似漏氣咁, 連講野都講唔到. 不停喘氣. 就係哮喘了.

原帖由 gucci_ha 於 10-11-10 09:36 發表
其實點先係哮喘?
我仔一病 咽有啖 條氣就好唔順 抖氣好困難咁 之前睇e生 都只是話佢氣官生得唔靚 少少談就會失住氣官

尋日睇e生 e生話佢哮喘 我話下 佢話其實哮喘等於氣官敏感 話我仔一病氣官有事都屬於係 話嚴重d ...

大宅

我個仔同你一樣,我試用好多方法,都幫唔到佢,自己好depress,去年同佢去游泳.一個星期游3次.立即好左8成.不過要好有恆心.你試試,約3星期見效, add oil.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一轉凍好多人都哮喘發, 今日係街市見個大嬸係個田雞籠"巢"d 田雞, "巢"極都唔啱心水, 好奇8卦睇下佢攪咩(我覺得佢好勇), 跟手有個街坊問佢仲咩, 佢話要揾田雞公燉椰汁醫哮喘!!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 sleep 於 10-11-10 00:00 發表
火龍果唔食得架
有子既都唔得
香蕉, 西瓜, ...都唔得
蘋果同橙就OK
天氣太乾都會
你比D 蒸氣佢吸下會好D
唔游得水就同佢行路
日日行1個鐘
去行山都OK
佢咁敏感你唔好比蜜糖佢飲啦
唔係一定飲得架
保D瘦肉水比佢飲仲 ...

中/西醫都話唔好食橙,
太酸的生果都唔好食,
提子都唔好.

蘋果(甜) 最好 & 皇帝蕉

大宅

希望可以幫到你啦~

鱷魚肉加川貝
海龍海馬
准山杞子田雞湯

呢三款湯水都有強壯氣管...
同埋唔係飲一、兩日就有改善..
真係要連續飲先ok..

我前幾年都係哮喘發...入埋養和都唔得...
最後朋友媽媽教我煲第三款湯水...狀返條氣管
又真係好好多..我真係飲足一個月...
三款湯水..大人小朋友飲都得..

另外...小朋友千萬唔好蓋羽x披..因為好易誘發敏感..最好蓋返冷氣被...又氣好凍..可以俾佢地蓋絲棉被

如果可以..買返部空氣清新加放濕的機放係房到...咁樣小朋友訓覺得都會舒服d...

我自己小朋友都係過敏小朋友..同埋近來我小朋友一有2聲咳..我就已經煲第一、二款湯水佢..飲幾日...每次半碗仔至一碗度啦...
touchwood...真係work ge..

希望可以幫到你

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我見倒你個回覆我直頭見倒我自己既背影...

我仔又係上幾個月因為哮喘入左醫院
又係一個鐘吸8次,,大佬呀係8次呀
仲要吸極都無用唔比佢出院呀........

又一樣一樣既野係,我仔兩年前開始發病,
keep住吸藍色,啡色吸左個幾月後,
我問醫生唔吸得唔得,佢話都無咩所謂

拿,咪出事囉!!!又係你個衰醫生話無問題!!
唔吸咪越黎越勁囉!!!!嗚嗚嗚......

我岩先比佢吸完藍色兩下,再湊佢落診所拎氣管藥水食埋
再食止咳....依家放左佢係學校喇...

講真丫我仔返到學校係咳小d,我覺得可能因為暖d
又有放濕機又有空氣消毒機(我仔對塵嚴重敏感起哂粒粒)

仔呀仔.....可唔可以比甘多野我咩頂呀....
岩先佢仲要爬難干丫...我拎藥呀,
我真係想打鬼死佢呀!!!

佢見倒我好嬲既樣,即刻用楚楚可憐既大眼睛望住我講
媽咪....對唔住呀......啜啜啜啜啜啜...

(即刻唔嬲:-| )

原帖由 sheunglam89 於 10-11-10 03:17 發表
樓主, 比D心機啦, 我都努力中...

我個囡都係5歲, 今年5月先入左醫院 (佢因為哮喘都入過幾次醫院架喇) 系呢年哮喘明顯勁左, 上次入院嚇C我. 醫生話佢係中偏上 (即中偏勁既哮喘), 出左院之後睇返之前個氣管專科個醫生 ...

大宅

再食西 藥只有令佢身體變弱,學識游泳之後,可慢慢停用所有西藥.一定得

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我仔兩歲開始飲中藥,,轉左幾次中醫
keep住飲就無事 ,一唔飲就又黎過
我唔想佢做藥煲呀...

原帖由 吉野 於 10-11-10 00:03 發表
早晚咳係氣管敏感
我仔都係睇西醫唔得.....
去o左睇中醫.....都要飲幾劑先ok

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我粒仔咪係囉.......跑兩野呀真係兩野呀
就黎料喇................兩野姐大佬....

唉我仔怕水,佢唔係小小怕水or樓計
連心理學家都話呀仔真係好驚好驚水,我唔想再嚇佢
等佢大小小先學倒.........

原帖由 szeszes 於 10-11-10 00:52 發表
因為秋天天氣比較乾, 你試下買一個 "霧化放濕機" 比佢用啦!!!

OH!! 佢怕水既話, 就真係好難斷尾, 我 ex bf 又係哮喘好嚴重, 係要長期吸氣果只, 真係好恐怖, 果時同佢踏下單車, 都要吸氣, 佢就係唔識 swim 果只

...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢係屋企,一起身五分鐘內已經咳到打黑次嫁喇,

蟲草好貴呀.........我買唔起..........
原帖由 amchk 於 10-11-10 02:44 發表
如果負擔得起, 俾佢食蟲草, 對氣管同個肺都好架. 同埋, 如果一早起身番學, 一落樓就咳同打刻次, 你俾個口罩佢, 好好多架.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我唔敢試tim呀,屋企d水我仔都驚
仲要我仔皮膚敏感到要食藥,
好煩.,唔敢湊佢去游水

原帖由 焯媽媽 於 10-11-10 09:01 發表

我個仔唔得, 佢對泳池水敏感, 每次游完水都咳, 都要睇醫生..

首頁

尾頁

跳至