婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為小腹痛左好耐, 以前曾經發現有水瘤,
醫生話生完後可能會無左, 唔使理佢.

但而家痛(都痛左好耐勒), 所以已book18號去檢查(已等了2個月).
不過可能撞o岩係經期, 打去改時間又要我等到1,
因為經期無定向, 預計唔到改完係唔係又撞正.
所以想問下大家有類以經驗的.
是否只做超聲波就可以,
還是一定要在下面做檢查比較妥當呢?

又唔知, “水瘤子宮肌瘤是否同類的瘤呢?
因我第一天好像 "血崩"一樣, 1個鐘頭可以浸滿一條巾巾.
試過捨車返工, 條褲污糟晒要請假返屋企.

大宅

原帖由 beeeee 於 10-11-10 12:38 發表

但而家痛(都痛左好耐勒), 所以已book了18號去檢查(已等了2個月).
不過可能撞o岩係經期, 打去改時間又要我等到1月,
因為經期無定向, 預 ...

我小肚呢幾個月都係痛呀, 係 'yim yim' 痛, 好似來 m 之前痛果只, 你係唔係呀? mud 原來係有水瘤呀, 好驚呀? 我之前都試過係咁, 多數都係果排食得多凍嘢就會咁, 介口就會無咁西利/無事.

不過今次好似有 d 唔同, 我都介左口一段時間, 無飲凍嘢不過都係咁. 用暖水袋 'fu' 下就好好多. 好驚呀...

我原先都係上個月見醫生, 不過醫生唔舒服, 跟住就到我 m, 個醫生又忙, 所以要 schedule 到今個月尾先有得見...

我而家睇緊中醫, 食緊中藥, 時好時唔好咁, 都唔知點算?!

我之前唔舒服食左幾日'累古純', 胸口 d 粒粒大左又痛, 個中醫話我比 d '累古純' 害 c, 而家介口介得好清...

希望大家都無事...

大宅

有醫德的婦產科醫生

原帖由 beeeee 於 10-11-10 12:38 發表

但而家痛(都痛左好耐勒), 所以已book了18號去檢查(已等了2個月).
不過可能撞o岩係經期, 打去改時間又要我等到1月,
因為經期無定向, 預 ...

其實如果是水瘤,就應該在經期第二或三日照超聲波,就是最準確,這是我睇開的婦產科醫生教的。而至於你想照超聲波,是可以照肚面照,與經期是沒有關係。如果要等這麼耐才有得照超聲波和見醫生,對你來說只會令你更擔心,我睇開的婦產科醫生都很好的,而且不用等那麼久,如你有需要我可以介紹給你。

大宅

原帖由 peggy319 於 10-11-11 00:16 發表

其實如果是水瘤,就應該在經期第二或三日照超聲波,就是最準確,這是我睇開的婦產科醫生教的。而至於你想照超聲波,是可以照肚面照,與經期是沒有關係。如果要等這麼耐才有得照超聲波和見醫生,對你來說只會令你更擔心,我睇開的 ...

多謝你先.
因為果個醫生好多人睇, 佢又有我既病歷, 而且排期係姑娘做既, 佢都唔地會理你理咁多, 當然熟客(有錢人)另計. (果度既姑娘先係最無愛心既人).

照你所講既時間, 咁我經期都照去照左先啦.

大宅

噚日睇左醫生啦,
一切正常, 個水瘤都無左啦, 好開心!
不過經血量增多, 醫生話生完係咁喎, 無辦法.

首頁

尾頁

跳至