自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就無刻意幫大仔介奶樽了, 而家差不多4歲, 佢仲好鐘意的, 我當時諗返n班時只要佢係識用杯飲水應付到茶點時間就得啦, 我相信大大下佢自己會介, 我預算小學前如果佢自己介唔到先幫佢介.
,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我無咩所謂, 總之臨瞓果餐奶飲完一定要佢刷左牙先上床就ok啦.
,

子爵府

好媽媽勳章

學校生活未適應又做第樣野,咁梗係情緒波動.其實唔係咁迫切要小朋友戒奶樽,因為由佢出世開始已經同奶樽做左好朋友,突然唔俾朋友佢,會無左安全感,一樣一樣黎啦,等佢番學唔再喊,適應左先做下一步.小B出世同亞哥戒奶樽係兩件事,要飲既,戒左都可以再飲.C6姪仔四歲,一早戒奶樽,但到細佬出世一樣心思思要用奶樽飲奶,因為佢其實想要番媽咪淨係照顧佢時既感覺.順其自然,無特定某一時期要做乜唔做乜,有D BB好快唔鐘意用奶樽,有D好長情.仲有唔一定一轉就用杯,先用飲管或有飲管水樽取代,再慢慢轉用杯.

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 dragonball0301 於 10-11-10 23:37 發表
入學約一星期亞仔返學入幼稚園門口前必會大喊, 喊大約10分鐘 (但老師說他其他時間沒有再喊). 因我家細b將快出世而大仔係超級鐘意飲奶, 我和老公想亞仔係細b出世前戒掉奶樽, 所以近幾日都用cup比大仔飲奶, 但他反應很 ...
我大大話話都 過3個b +自己個d.
從來沒有戒掉奶樽.一直飲到大約一年級.自己唔飲;起初返k.1 D MISS 同個小朋友講話返屋企唔要用奶樽.大個拉...但我試過他門個個都唔LIKE用CUP.FEEL 到 D 奶奶好 好唔好飲 .於是比返奶樽. D 牙齒又無問題.而且個個都 .我D FRIEND 個D 2 YRS 戒掉奶樽後都月飲月少.有D 連奶都戒左...

以上個人意見.不X勿X....

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如我的話我唔會叫一個2歲人仔戒奶樽,因為用奶樽飲,是他由細起都是咁用,有安全感,加上佢剛番n1要時間適應,一下就要佢應付咁多事,他會受不了... 遲啲細b出世,細b用奶樽飲,佢可能會感到細b搶咗佢另佢冇得用

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wcandy_888 於 10-11-11 00:05 發表
我大大話話都 過3個b +自己個d.
從來沒有戒掉奶樽.一直飲到大約一年級.自己唔飲;起初返k.1 D MISS 同個小朋友講話返屋企唔要用奶樽.大個拉...但我試過他門個個都唔LIKE用CUP.FEEL 到 D 奶奶好 好唔好 ...

agree!

我大仔都係K2先戒奶樽咋.
如果唔係因為影響到佢牙齒唔靚, 我由得佢添呀.

佢大約兩歲時, 都有人話要戒奶樽.
我就覺得唔駛囉.
兩歲人仔食到幾多野.
一日兩支奶都不為過.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 LMCK 於 10-11-10 23:50 發表
我就無刻意幫大仔介奶樽了, 而家差不多4歲, 佢仲好鐘意的, 我當時諗返n班時只要佢係識用杯飲水應付到茶點時間就得啦, 我相信大大下佢自己會介, 我預算小學前如果佢自己介唔到先幫佢介. ...

係呀, 我大仔果時只係早晚用奶樽, 但日頭係用杯飲的.
日頭佢係唔會用奶樽飲野架.

男爵府

我仔宜家都4歲都係用奶瓶飲奶,一日都係一次只係夜晚睡前,其實小朋友有小部分要訓期自然,好似我仔仔咁都係3歲先介到午睡個條片,之前點幫都唔得係有一日佢自己話唔著片訓咁就介咗了。

伯爵府

好媽媽勳章

對, 要順其自然.
做媽咪, 唔駛下下咁緊張.
成日好心急話要戒夜奶, 戒片, 戒奶樽, 學用spoon, 用筷子, 學自己筆食物, 學講野......
俾番多D時間俾小朋友自己慢慢去掌握吧.

子爵府

如果佢真係好鍾意用奶樽飲奶,咁暫時由得佢啦,,,飲奶用奶樽,其他野就用學習杯,,,
因為我女細個都係咁,我轉左用杯佢好似對飲奶都興趣大減,份量飲少好多,,,只不過越嚟越大無可能繼續用奶樽....但2歲ok啦,淨係飲奶時先用囉,,,,反正唔係飲好多餐啫!

子爵府

我個仔返左學(N1)反而自動自覺唔要奶樽,因為學校食茶點時習慣左,你俾D時間佢適應,佢一定會習慣架,平日可以多用飲管,試下慢慢來。
小朋友都有自己的「時間表」,迫佢反而仲有反效果。

民房

回覆 1# catmervin 的文章

試比佢用飲管 , 因為佢地唔鍾意用 cup.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

教育要識得轉下彎, 雖然2歲係該戒奶樽, 而你又期望細B出世前他可戒到, 大仔唔抗拒就緊係OK..................但你現在試左同佢戒, 而佢咁抗拒, 就應該延遲你的戒奶樽計劃。仲有, 戒奶樽的方法唔係突然唔俾佢, 係要佢自己覺得用奶樽唔係幾好。例如, 老師或朋友話佢"咁大個都仲用奶樽?" 、聽見人地或爸媽讚其他小朋友用杯飲奶好叻仔......... 小朋友聽得多呢D, 逐漸就會覺得自己應該用杯。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大仔入n1時,又係細仔差唔多出世,之前又去過旅行(因為要裝修阿仔間房等佢開始自己瞓),一下子有好幾樣嘢都改變,我都擔心佢應付唔黎。 不過小朋友適應力係好強既,返學同瞓自己房都好快ok,但就戒唔到片,我唔迫佢,過咗半年,佢3歲幾時自己戒晒日夜片。(奶樽佢就好早戒,因為我餵人奶,戒奶就兩歲)

我認為家長有責任引導小朋友,但如果小朋友未ready,就唔好勉強,除非好過份啦。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

返學1wk,未喊完,都無所謂,有d小朋友晌課室門口,同父母分離時喊,可喊足1個月/更耐我都見過,但入到課室會無野,總之,你唔好心軟,老師會有辦法 ~ 而你每次送佢返學前,都同佢傾下一陣bye bye後,你會去買d乜野,接放學時請佢食 ~ 佢仍有喊,就要不厭其煩咁日日做,做到佢知係真喎,每次放學佢都有驚喜,你都真係會準時接佢喎,咁佢就慢慢唔會再喊,而係期待你去接佢。

奶樽 ~ 我都無刻意戒,我女而家4歲,臨訓前仲係用奶樽飲,因細佬就黎2歲,都係要睡前奶,咁佢地會一人一支一齊訓晌床飲。佢地好enjoy一齊飲。我會等細佬大少少,返左學一段時間,就會夜晚個餐轉做杯飲,咁到時家姐都會一齊轉,咁就ok架喇! 無需刻意強求,盞搞到佢無左安全感(話晒都係由細陪到大既奶樽! 佢會覺得係細b一出世,就搶左佢既野咁)!

你仔2歲,細b就出世,即係同我仔女以前歲數差唔多,大o個個見細b有樽,佢都會想一樣架 (就算你而家戒左,第時細b出世佢見到,反應都會一樣)~ 呢d野無傷大雅,一齊飲,仲增進感情,亦唔會覺得點解細b得,我就唔得。講真,佢得2歲,把口就識話自己大個o者,但其實唔會明咁多呢d野,所以用奶樽我地接受到喎。~有段時間,我女無端端叫返自己做大baby,要我抱住飲添啦! 到細佬識行,會自己去囉奶,佢咪識同細佬一人囉一支,然後一齊搵個咕筍一齊飲囉。

但當然,你話如餐餐都用奶樽,就唔得囉。咁佢坐晌度早餐,就梗係早餐+一杯奶,而唔係一支奶啦! 咁坐晌度,點用奶樽飲,同時又點食早餐?呢d野你要同佢解釋 ~ bb就係bb,因bb未識食野,淨識飲奶。如佢想做bb,咁佢就無野食,會淨係得奶 ~ 無糖啦,無飯啦,無(佢最鐘意食既野)架喇 ~ 話佢知,佢bb時就係咁,但而家你已唔係bb,所以食野時,唔會再用奶樽,除左夜晚訓前奶。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 foggyao 於 10-11-11 09:39 發表
返學1wk,未喊完,都無所謂,有d小朋友晌課室門口,同父母分離時喊,可喊足1個月/更耐我都見過,但入到課室會無野,總之,你唔好心軟,老師會有辦法 ~ 而你每次送佢返學前,都同佢傾下一陣bye bye後,你會去買d乜野,接放學時請佢食 ~ 佢仍有 ...

好 !

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至