嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女快到14個月但一向都吾中以食野,請問下所有mami有無其他方法???我已經係中午同晚餐都吾同,又會整下abc粉但係佢都只係喜歡飲奶奶..唉....

大宅

我女13個月呢幾日都是有甘樣.連開胃湯飲埋都是一樣唔肯吃野,我心都煩曬..仲搞到成日同我老公吵架..煩死我啦////

子爵府

我個女由13個月開始就唔願意食, 佢之前都可以10分鐘內食完, 但後來至今都係好煩, 每次食親都用手仔遮住個口, 扭來扭去, 好似餵佢食毒藥咁!

無計, 我都係比嘢佢攞住, 唔一定係玩具, 仲之係可以吸引到佢的嘢, 有時又會開吓音樂佢一路食一路聽, 有時又會開電視佢睇(但呢個方法我會盡量少用), 但堅持要佢坐喺HIGH CHAIR到食, 唔會比佢落地。

好多人會覺得我中個女, 但佢哋真係唔明, 如果唔係咁做, 佢就攪好耐都未食完同真係好難餵!!!

大宅

你女算好la肯同你坐系度吃,我開歌距聽開電視距睇,比玩具距玩,咩住距來吃,行暈全屋..貪新鮮兩三日都仲可以,一耐左知你用E招都唔肯吃,早幾日要咩住距在部lift度上上落落先肯吃,在樓下玩信箱,食蕉一見親我就話BB唔肯吃飯la...個個都以為我傻ga,咩住個BB在地下餵粥.但我有乜野辦法,總之距肯吃我咩都制la...但今日連呢招都唔得la.....哎........

別墅

係因為我女一向都吾食....不過你地d女肯吾肯飲奶????
我都一樣係堅持吾比佢落地食.

大宅

肯飲奶吖,不過健康院姑娘話無比距飲甘多奶營養唔夠,所以現在一日比兩餐距飲算啦...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我阿女而家13個月,1歲前都唔係好肯食野(固體),但肯飲奶,1歲前一日食兩餐固體都唔知有無,食到一日一餐已經算係咁,當時整過粥/爛飯/烏冬/星星粉/通粉/薯蓉,最慘係佢唔開口食,肯開時都係櫻桃小咀咁,一茶匙粥分成4~5啖食 ,食幾啖唔食時又轉餐具餵,一係就唱歌,一係就企佢後面(呢個方法有時都好work)。
差唔多一歲時,有一日,我開住電視一路睇一路餵佢,佢竟然啖啖都開大個口食,由食少少(大人碗半碗)到而家每次好快食哂一大碗粥(大人碗一碗半),雖知係唔好ge習慣,但佢肯食野就得了。

大宅

睇完咁多個媽媽對自己bb食野咁頭痕..我真係覺得托賴咯...我仔差不多13個月..係之前唔肯食糊仔,食粥仔又麻麻,但10個月開始轉食爛飯仔就食得不知幾good,唔需要我勞氣,餐餐(一日兩餐)都同我食一大碗,食得又乾淨又快~係屋企都係一定要坐high chair,唔會俾玩具佢玩,電視就夜晚先會開...
奶既話,阿仔不嬲都飲得快~

大宅

好羨慕吖,如果我女肯吃到大人碗碗半..餐餐比人打幾拳我都制la....

別墅

嘩...真好...我都試過你地講ge方法.但係都吾得...算la諗諗下都無謂咁執著大家都幸苦.
其實各mami可以講下你地比bb食野ge time同埋食d咩比我參考下好ma.

大宅

原帖由 leejes 於 14/11/2010 05:55 PM 發表
嘩...真好...我都試過你地講ge方法.但係都吾得...算la諗諗下都無謂咁執著大家都幸苦.
其實各mami可以講下你地比bb食野ge time同埋食d咩比我參考下好ma.

我bb而家每日2餐奶,4餐固體,每餐之間相隔大約3hrs
起身飲240ml奶,之後就會食包或者餅餅,跟住就食1.5碗飯仔/粉仔(一菜一肉),之後會食一塊芝士,夜晚又會食大概2碗飯仔(一菜一肉),飯後時有時無生果,臨訓前飲240ml奶(有時飲淨40-50ml左右)
我bb好為食,暫時無乜特別野話唔鍾意食,雞肉,牛肉,瘦肉,魚肉,南瓜,節瓜,蕃茄,菜心葉,粟米,雜豆,豆腐,紅蘿蔔,雞蛋,芝士,乳酪...咁多樣野選擇,每日都可以唔同配搭啦,除左飯,bb又可以食米線,字母粉,有時食薯蓉又得~
今日整左個新野食俾bb,雜豆雞蛋乳酪,bb食晒,乳酪又開胃對腸胃又好,bb今晚食飯應該又開胃d喇~~

子爵府

回覆 1# lwkchy 的文章

咁你好幸福喇, BB食得好, 做媽媽唔洗咁煩, 擔心佢唔夠飽, BB唔食野個陣又好勞氣.

子爵府

回復 9# 精靈BB女 的帖子

真係"鄧"你辛苦, 不過長遠黎講都唔係辦法, 會唔會仲強化左佢唔肯坐定定食飯既壞習慣呢 ?

別墅

我仔同你地一樣,十四個月,超難喂呀!

請問你地BB有幾多磅呀?

我仔仔1歲時得18磅

複式洋房

見到呢個post好有同感, 我個仔又係唔肯食野, 粥、難飯、粉, 完部最多食幾口就唔食, 又鍾意含住唔吞。
我現家set一個鍾, 食到幾多就幾多, 唔再開奶。我餐餐都好勞氣, 佢又唔肯坐定, 咩方法都試過, 我連大人食物都比佢食, 只要佢肯食就得。

我都好唔開心, 好想:-(

子爵府

回覆 1# actam 的文章

唔好灰心, 相信總有一日佢會食得好, 努力 !

大宅

原帖由 actam 於 10-11-15 14:47 發表
見到呢個post好有同感, 我個仔又係唔肯食野, 粥、難飯、粉, 完部最多食幾口就唔食, 又鍾意含住唔吞。
我現家set一個鍾, 食到幾多就幾多, 唔再開奶。我餐餐都好勞氣, 佢又唔肯坐定, 咩方法都試過, 我連大人食物都比佢 ...

我女又是甘衰,真是大人食物都比距食la,只要距肯吃就得la...哎...........

大宅

原帖由 macromacro 於 15/11/2010 10:53 AM 發表
我仔同你地一樣,十四個月,超難喂呀!

請問你地BB有幾多磅呀?

我仔仔1歲時得18磅

我bb一歲時有22磅,而家13m有25磅喇,不過我bb係屬於中-大碼b黎架~

大宅

原帖由 bopui0607 於 15/11/2010 10:21 AM 發表
咁你好幸福喇, BB食得好, 做媽媽唔洗咁煩, 擔心佢唔夠飽, BB唔食野個陣又好勞氣.

係呀,尤其係睇完呢個po,我真係覺得托賴阿仔食野唔駛勞氣...餵慢d佢都扭計呀

複式洋房

我阿b都係唔肯食,尋晚姐姐喂佢,我要捉住佢個頭同手,佢不停哭,我又心煩又心痛,好down,之前比玩具或者睇dvd都可以ok,而家有時落地,都唔得,sigh.....

首頁

尾頁

跳至