嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我仔都是對塵蟎敏感 ,我沒買寑具 , 我反而想買個部韓國出的除塵器 ,因細細部 , 價錢又OK ,但不知功效怎樣 ,現在仲十五十六, 未決定 ....

原帖由
purple_foo 於 10-11-12 11:04 發表
囝囝三歲幾
一直都有濕疹
之前一路睇醫生搽類固醇
唔搽又返發

早一個月行過永安
有個姐姐同我講話佢地既寢具有防塵蟎功能
可以BLOCK晒D塵蟎,BB既濕疹就會慢慢好返
但係要成千蚊個
唉,大拿拿成千蚊喎
真係唔係好捨 ...

子爵府

我昨晚又帶仔睇中醫, 我2年前幫仔抽血驗就是對塵蟎敏感
但我昨天問中醫 , 他話, 我仔只是下半夜 1-4點痕, 其老時段沒事, 應不是太關塵蟎事, 仔說如果是塵蟎, 一睡落床就會痕 , 唉 ,我都不知真的定假 , 我想問下你地的小孩子是不是都是某一時後才痕的 呢 ?
我上次話的除塵蟎器是 將的 塵蟎用拍打的方式吸出來,
你可上网去睇下 牌子是 raycop 韓國制作的 .我還未買呀... 好像得city 同 Boardway 有得賣 ?

原帖由 5fmy 於 10-11-13 23:49 發表

你講得啱,若致敏原唔係塵蟎就無用.

防蟎寑具分兩種,一種的確有化學成份,另一種是靠布料的密度阻隔塵蟎的.

我用左兩年,明顯有效,雖然前後買了$4,xxx,但真的值得,我仔其中兩種敏感都無再發過.(最初唔捨得,只買pill ...

子爵府

hi 依娃

你買左呀 , 你有沒吸出來有沒很多塵呢 ?
我就是怕吸力不夠強 ? 用左小朋友的濕疹有沒好返的呢 ?
你用左幾耐 ?

原帖由 依娃 於 10-11-17 17:52 發表
我都買左韓國果隻, 覺得冇咩效.

子爵府

請問在哪可以買到台灣的吸麈蟎的呢 ?

我想知道多的資料 , 我想買 , 我不想他晚晚受甘的苦

原帖由 依娃 於 10-11-22 15:59 發表
吓, 唔係化 !!!

唔記得講, 韓國果隻吸塵蟎舊床褥一星期一之, 新一個月吸一次. 如果唔想買甘貴, 有隻台灣出, 依家好似9百幾

子爵府

我己買左部韓國邵一部, 吸了一晚, 仔呢幾晚好睡左,

我都很希望可以幫到我仔

原帖由 依娃 於 10-11-24 18:13 發表
Yan02

查下sleepy呢個牌子, 佢地賣開防塵蟎枕具, 最近出左塵蟎機, concept同韓國個部一樣, 你自己問下la. seach sleepy 就搵到, 香港公司.

Sharonjuli0215
普通醫生都可以寫紙去化驗所抽血. 抽血冇甘全面. 不過 ...

子爵府

http://www.fullysky.com/mainframe-2.htm

我買了第二代 , 我昨晚又揭開床罩,直接吸床裖 , 又是吸左很多野出來 , 我打算一星期吸一次先, 呢幾晚 睇到仔沒以前"r "得甘勁 ,但都有"r " 畢竟皮膚比較干燥 , 現在不知做咩,一睡醒就" r" 腳 , 只腳是重灾區

不過我覺得幾好用, 因我地有幾可可以托張床裖出去晒太陽 , 吸一吸 ,又用紫外光晒一晒 , 睡落真的舒服好多

原帖由 xxll 於 10-11-29 17:31 發表
Yan02. 想問下你用邊個korea牌子既吸塵機? 謝謝

子爵府

hi 依娃

你小朋友幾大? 做咩腰側會爛 ? 你沒幫仔磨指甲咩 ?

我2-3天 就要幫我仔磨一次指甲 , 如果不係就血跡斑斑

原帖由 依娃 於 10-11-19 17:59 發表
Hi Yan02

係一定會吸到野出黎, 係咪塵螨就唔知la.

我係先買韓國個隻吸塵螨機. 覺得冇咩效(唔知係咪吸得唔夠密).

跟住想買防塵蟎床具時, 個個人叫我不如換床褥. 換左兩星期, 仔仔的確好左, 以前腰側成日爛, 點查 ...

子爵府

我在百老會買的 ,原價 $2998 , 現在好像做緊 85%

我買 $25XX .

原帖由 TVb08 於 10-12-1 00:01 發表

請問係邊度買 & 幾錢呀?

子爵府

我仔 3歲幾 , 前幾晚好睡左, 昨晚 2 點幾又是"R "
他幾個月他就發現大脾 鞋 ,那時我都不知咩是濕疹
沒咩點理 ,後來到了夏天, 開始自己 " R" 手臂 , 紅晒一違達 , 之後就不斷睇 中醫, 西醫, 唉 到現在 ,我都不明, 他背度都好靚, 但不知做咩成日半夜要我" R" 背 , 現在最嚴重是只腳眼 , 一直都好不返 , 日頭都好的 ,有得玩沒咩"R" 一到下半夜就很慘 , 不斷 " R" ,搞到大家一起沒睡好睡
你個BB會不會甘呢 ?

原帖由 依娃 於 10-11-30 15:55 發表
Hi Yan02

就係濕疹發得勁, R損左, 損左又唔查得類固醇, 成日都唔好, 換左床褥後竟然好番, 都係紅, 但係冇損.

BB 4 歲. 歲幾果時有濕疹, 後來好番, 完全冇發, 唔知點解今年3月發得好勁. 好彩依家好番好多, 起碼唔 ...

子爵府

我覺得最嚴重是春天, 天氣太濕 , 我仔是凌晨1-3點
"R" , 日頭他返學, 睡時都很快睡著的
一焗, 就"R " 頸 "R" 耳子 , 現在我間中都要開風扇 睡

知不知有濕疹的 ,可不可以 去泳池游水?
因有人提意我比他游水,增強體力, 提高勉疫力

原帖由 依娃 於 10-12-1 17:10 發表
Hi Yan02

我bb都差唔多, 最嚴重夏天, 晚晚要幫佢R幾次, 次次個幾兩個鐘. 腳眼又係點都冇好番, 頸又係重災區.

呢大半年真係冇覺好訓. 之家好左, 唔知係咪R慣左, BB又係一訓落床就話痕. 依家都要幫佢R半個至一個鐘 ...

子爵府

海水泳,我今年都試過一次, 但沒甘有恆心個個星期去,

等沖涼換衫又超多人, 浸海鹽是好的 ,可以剎菌 , 我現在都

有用小小海鹽比仔浸涼.

原帖由 依娃 於 10-12-2 10:29 發表
Hi Yan02

我仔仔都係今個春天發, 唔知係咪真係濕得濟. 講開游水, 我今年一早同佢報定游水班, 點知濕疹, 一路改到7月先上, 一左一堂. 痕到不得了, 老師見到最後退返d錢俾我.

泳池唔好la, 會敏感. 海水我試過, 係ok ...

首頁

尾頁

跳至