跳至

首頁

尾頁

別墅

卓思, 康傑, 學之園 & 宏福, 大家對呢4間幼兒園有咩意見?我個女係細女(0911出生)。

大宅

卓思n只有下午班, 學之園難入&貴, 宏福要夠2歲打電話去問有冇位,

有offer先考慮讀邊間啦

洋房

我覺得n班其實間間差唔多,每日都係玩下,唱歌跳舞,學下群體生活,習慣要離開父母。如要為應付k1面試,n班其實幫助好有限,因為只係番左2個月。反正都係自已教,真係邊間都得,揀間老師親切d架啦。

不過如果你諗住n班直上k3,就會煩少少。

如果經濟上ok,學之園又收,感就學之園啦,不過青衣學之園n班競爭非常大,上年800收40

所以可以選擇就其實得康傑同宏福,兩間(本地課程)價錢差不多,2間都有net(英文老師),n班就2間都冇學券,k1-k3就宏福有(本地課程)。

有冇學券除左係學費差別之外,亦好多時代表課程深淺,自已考慮邊間適合你既小朋友

大宅

畀面勳章

我是過來人, 我個囝係0811, 因為e幾年出生率高, 細仔細女係會蝕底d, 所以上年, 只有康傑收囝囝讀插班生, 所以細仔細女係無得揀架, 你要報晒先!

禁止發言

大宅

青衣Nursery Interview

我報左同去左青衣區既Open day and Interview:
1. 啟思 ..環境不錯,, 空氣較好..不過太不就腳, 所以收左我都無去留位. 因為萬一打風洛雨TOUCH WOOD有咩急事, 想打的洛返黎未必有的士. 上次IN 完,VAN仔 同的士都FULL 既..同其他家長小朋友一齊等BUS洛返青衣城..Interview 係用廣東話..
2. 康傑..環境一般, 但OPEN DAY 同Interview 個2日, 老師比到我友善同愛心既感覺, 所以收左BB後已俾左留位費.Interview 係用廣東話..
3. 宏幅國際部 ...環境ok,,, but.......岩岩收到信收左BB上午班, 一來我想佢返下午,2來有D個人感覺唔向度講啦, 所以我都無去留位.Interview 係用全英文.
4. 卓思 ... 環境一般,.2011 /1月至開始Interview,,, 去左Open day,不過有朋友極力推介..
5. 學之園...2011 / 4月至開始Interview,,, 去左Open day,環境OK,,, 走的時候係一個普通話老師送氣球俾小朋友..
6. 英基...早在2月時已預約5月去Open day, 我雖然好鍾意, 但又想佢學好中文,, 而且無N1的...幼稚園得K1 and K2, 跟住直上小學,,所以K1都唔會考慮報啦..
至於各間Nursery Interview 詳細內容, 方式, 同埋學校俾我的感覺, 由於很個人, 我唔向呢度講, 想知道邊間詳細一些既Mama 可以PM 我.
有無其他Mama 可以share 下青衣區幼稚園??

子爵府

我朋友係學之園教,佢都講問呢幾年都係只會收7月前出世的仔,後面個d唔駛諗!我都係做幼師,我仔仔11月出世,都係諗住出年讀n班,諗住都會有位比我當員工福利la,但連自己機構都話已經收到full晒...唉...所以我間間都報定以防萬一,至於卓思我都有朋友係個度教過,佢話校長主任同老師真係好nice,員工關係好好,所以佢地係青衣n1做到好出色架

男爵府

我不是康傑家長.但你知不知道 很多出面很多 K 都是這樣.??
E.G 培正寫明只接受 9月出世前的學生申請.

原帖由 babyqueendom 於 10-12-3 16:29 發表
康傑呢間學校正賤格,浄係面試5月或之前出生既小朋友,等我去平機會告佢。

禁止發言

洋房

原帖由 babyqueendom 於 10-12-13 10:28 發表
9月出世前屬正常,因為要小朋友滿2歲才入學,而且寫明,但是康傑先接見5月或之前出生的小朋友,位比哂佢地先,佢個名準備上生果日報啦!!!

睇開d啦,pn班interview都禁谷氣,出年k1重有排你煩。其實康傑同宏福9月開學後收好多pn插班嫁,唔洗擔心

男爵府

睇開D LA. 出面好多K 都係咁. 遊戲規則如此. 正如教會學校. 你有領洗, 又多五分. 首名子女又多五分. 點解非教徙 + 第二名子女. 就無分都無得加?!
this is rule ~

禁止發言

別墅

教育局規定 n 班面試一定要滿歲半的, 你報名時可能岩岩5月前出生的滿歲半, 佢地先咁同你講. 就算一早交左form都要等歲半先可面試.

情況等同滿2歲才可入讀n班一樣.
- 滿歲半才可面試
- 滿2歲才可入讀

>>>>>>>>>>>

康傑呢間學校正賤格,浄係面試5月或之前出生既小朋友,等我去平機會告佢。

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

禁止發言

男爵府

take it easy. 到你明年找k時, 還會遇到更多不思議既問題.
原帖由 babyqueendom 於 10-12-14 03:56 發表
最大問題係佢冇講明遊戲規則,如果佢講明,我可選擇唔玩,填份表我都要花時間!!!

禁止發言

大宅

夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章

平機會真的會受理嗎?

平機會負責執行四條條例:
《性別歧視條例》
《殘疾歧視條例》
《家庭崗位歧視條例》
《種族歧視條例》

如果同平機會的員工說, 我個仔因為年紀太少而被拒, 應該用邊條條例?

民房

择校

原帖由 sarawongcw 於 10-11-14 11:36 發表
卓思, 康傑, 學之園 & 宏福, 大家對呢4間幼兒園有咩意見?我個女係細女(0911出生)。

我仔仔都有报过其中三间,我都有去参观过校舍

1.卓思,英文强项,但校长及老师的管理概念要差些,做事不够细致,注重文笔教育,品行教育要少些,所以我没选他
2.康杰,我去参观时,看见有两个老师带着一帮学生正在大堂学唱歌跳舞,但是是电源拖板及电线都好随便地摆拦在学生中间,很危险,所以我毫不犹豫去放弃了.
3.宏福,报名时需要健康报告,手续有点烦,学生不算多,相对而言,每个老师带得学生也相对要少,英文也会好些,学费贵些,里面的学生好多都是父母请工人带的,经济条件应该都不错.注重与小学接轨.所以如果经济条件还行的话,也是一个不错的选择.

男爵府

青衣啟思好唔好呢???

首頁

尾頁

跳至