自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

複式洋房

致今天在西灣河地鐵站遇到的那位小姐:
今天你無禮的表現及對我家有關家教的關心實在很想回覆你一下,其實當時我有請過你留下(也許我說話太細聲了),但見你跟你的男姓朋友匆匆離去,所以希望你在bk會見到啦!
今天在地鐵站扶手電梯上,你男姓朋友說了一聲'唔該借借'給我們拒絕了。我想你知道,西灣河地鐵站的扶手電梯實在不算短,你雖然有權放棄自身安全的權利,但我們也有保障自身安全的權力。閣下所說的左行右企,其實在地鐵已經消失好久了。你說我不懂公民教育?家教不良?我實在不敢當!如果你有留心,在地鐵或是任何地方的扶身電梯旁,已經有好多宣傳,電視其實也有播電梯安全廣告。我反懷疑你是否住在深山?
當然,在繁忙時間我深明某些香港人只顧自己及自私的性格,我總是會小心地站在一角,被免被無知的人們撞倒。但是今天是大好星期日,而且在扶手電梯的旁邊已經有寬敞的行人樓梯,你喜歡爬、滾、跳和跑也可以,既然你那麼好運動又或者趕時間為什麼不去行樓梯?當然如果旁邊沒有樓梯,我或會體諒一下你們的。
還有想回覆一下你對我教小朋友的意見,你說我'學人生細路,點教小朋友?'其實你反而要對自己將來會否生小孩要三思!因為我對小孩教育嚴格,所以我在以身教告訴我孩子'扶手電梯不可行,安全最重要!'我家孩子歲半會排隊,過馬路識睇紅燈,是出了名守規的好小孩。實不勞你費心!反而你對道德觀比較薄弱,實在令我汗顏。不是跟你同行的老人家對我們出三字經,明明道理在我方,而你經然認同老人家的行為及拍手讚好,因本人家教十分嚴從不說三字經,所以很為你的行為羞家,所以當時沒有在叫住你解釋最新規則,是因為怕你會有更潑婦的行為。對於扶手電梯要注意的安全我比你一定清楚,因為我家由維修至工程師也有,所以我真的很注意教導小孩的電梯安全。所以請你真的不需要費心!
希望你睇到!
p.s.感激你令我第一次在bk主動發表話題。
謝謝各位!

別墅

乜而家扶手電梯唔係左行右企咩??
我記得之前搭地鐵電梯時有地鐵職員拎住個大聲公話請站立右邊wo....
可能我冇搭地鐵好耐太out???

公爵府

畀面勳章

左行右企真係消失左好一段日子啦!! 唔明d後生係邊到學返黎?? 真係大教壞細??

大宅

同有無家教無關。
香港人,只要有任何人一阻住佢趕時間,就一定話對方唔岩。

唔使勞氣喎。

老實講,地鐵設施用左咁多年,好多野頻頻老化出事,唔讓位俾佢過對大家都安全。扶手電梯o既設計原本就唔預俾人o係上面走動,一邊行人一邊企更加會令左右負重不平行。以前已經有試過扶手電梯變滑梯o既事故,唔係危言聳聽架。

但我相信香港無幾多人會嘗試了解呢D野吧。

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 purple.house88 於 10-11-14 22:34 發表
致今天在西灣河地鐵站遇到的那位小姐:
今天你無禮的表現及對我家有關家教的關心實在很想回覆你一下,其實當時我有請過你留下(也許我說話太細聲了),但見你跟你的男姓朋友匆匆離去,所以希望你在bk會見到啦!
今天在地鐵站扶手 ...
又係呢個topic, bk每次出, 都鬧交收場, 不過bk呢排成日short, 可能回覆冇之前咁踴躍就真。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

十分贊成樓主講法, 我也奉勸各位, 當見到有人拖住小孩子時, 請不要要求人借開俾你行, 我試過多次拖住囡囡乘行人電梯時, 都有d懶係趕時間嘅人要我俾佢地過先, 我要顧及我同阿女嘅安全, 而且唔止一個人, 重有好多人響後面見你行佢地又行, 是但一個碰到別人碌左落電梯時, 邊個負責, 要趕時間就早d出門, 或行樓梯.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

電梯左行右企其實好多國家都係!!!!
但係真係危險, 唔係都唔洗出咁多廣告叫人企好啦!!!!
有樓梯係到既話, 要行就行樓梯啦!!!!
又唔知關家教乜事?!, 要教個小朋友小心安全好呀, 定係唔好左住人好呢?!

子爵府

我都係教亞仔"左行右企"喎, 咁究竟係對還是不對呢? 我只知有些人真的趕時間, 就會行左邊, 我真係"背"喇

複式洋房

回復 6# 牛精仔 的帖子

唔緊要,我要鬧交今日已經鬧左。其實道理在誰方顯然易見。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

btw, 香港好多燥狂症人, 阻人前進分分鍾一腳"西"你落lift就冇仇報.....唔顧自己都顧下個小朋友。

琥珀宮

bk想點呀 ???? (我冇灌水呀 !! 但出左n個回覆 )

複式洋房

謝謝各位,今天的事我無嬲也無意發起戰。事後問我小朋友,'你覺得剛才幾位大人如何?他們對嗎?'我小朋友答我'點解佢地明明錯唔認?電梯係寫住要企定定嫁!'然後通識又好公民也好我順便又教育下自己小朋友,而且也順道教他'講粗口'是不對的行為。

子爵府

原帖由 surewin 於 10-11-14 23:00 發表
我都係教亞仔"左行右企"喎, 咁究竟係對還是不對呢? 我只知有些人真的趕時間, 就會行左邊, 我真係"背"喇

我都係仍然係左行右企個類人呀....費事俾人話啦

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 10-11-14 23:14 發表
bk想點呀 ???? (我冇灌水呀 !! 但出左n個回覆 )

哇, 公爵府
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢段片係.... 政府新聞處, 係新果個講緊使用扶手電梯既

http://www.isd.gov.hk/chi/tvapi/07_eg57.html

琥珀宮

原帖由 sumlam 於 10-11-14 23:22 發表

哇, 公爵府
頂級灌水員, 失覺哂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

中環扶手電梯都係左行右企!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都想講,所有人流密集既車站,
乘客都好主動左行右企,
好似金鐘同埋尖沙咀,
尤其是中環/香港站d 人更自覺,
講真,呢d 站人頭湧湧,
大家都明架喇,企一邊無謂阻人。

原帖由 大力大力 於 10-11-14 23:34 發表
中環扶手電梯都係左行右企!!!

首頁
12345...25

尾頁

跳至