自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

如果係自己衝燈"理應無得賠". 尤其係意外果份, 人壽就點死都有得賠.

補充: 係指"行人亂過馬路"

原帖由 bobo_ling 於 10-11-16 19:41 發表

真唔真ar, 無得賠?
我識有個師奶見佢近排勁開心, 佢話因為佢奶奶死左, 過馬路比車撞死既, 保險賠左幾十萬比佢, 佢話生活無憂la, 咁講....

大宅

有次我係冇lift搭情況下推住bb車搭電梯,係上的,以安全黎講,當然架車係正中間,大家都知道bb車用電梯係有一定危險性,但當時有位男士竟在我左手邊聶過繼而行上去,我真係睇到眼都凸埋,嗰個空隙真係一個階專都冇!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珊瑚宮

環保接龍勳章

可能係driver犯錯撞c佢99, 咁賠俾佢99家人(佢老公), 咁咪有錢囉.

原帖由 我想生三個 於 10-11-16 23:43 發表

佢99過咗身點解份保險係賠俾佢??唔明!

珍珠宮

原帖由 bobo_ling 於 10-11-16 19:41 發表

真唔真ar, 無得賠?
我識有個師奶見佢近排勁開心, 佢話因為佢奶奶死左, 過馬路比車撞死既, 保險賠左幾十萬比佢, 佢話生活無憂la, 咁講....

個師奶都好涼薄喎

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-11-16 23:43 發表

佢99過咗身點解份保險係賠俾佢??唔明!

佢奶奶份保寫左受益人係佢個仔,即佢果個大陸女人既老公, 佢老公又因為貪佢生得靚, 又軟又硬底下就全部錢過曬比佢, 死者既女問可唔可以分十萬八萬比佢做生意, 佢寧願反面都唔分一毫子, 之後佢老爺諗再娶個女人克住佢, 點知佢話唔準, 除非成層樓過左佢個名, 但來港未住夠3年無身份証, 手續上有od複雜......

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-11-17 00:09 發表

好心d人啦,話曬都係自己屋企人........難爲佢笑得出....養隻貓養隻狗都有感情,何況係養大自己老公既99,有無人性咖??!!

我唔係想睇唔起od大陸女人, 佢地自己唔要別人的尊重, 個個接放學都排隊, 佢就次次企係龍頭笑笑口扮無知....

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-11-17 00:12 發表

甘佢真係應該好靚下噃...係人都買佢怕...mouth:mouth:" />mouth:" />

佢靚係幾既, 不過唔係主要,
佢最成功係面皮夠厚.....有利用價值就近你, 用完就一腳身開...

珊瑚宮

環保接龍勳章

原帖由 我想生三個 於 10-11-17 00:09 發表

好心d人啦,話曬都係自己屋企人........難爲佢笑得出....養隻貓養隻狗都有感情,何況係養大自己老公既99,有無人性咖??!!

禁止訪問

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-11-17 00:33 發表

唔止大陸人,好多香港人都係甘,爭在有無技巧,會唔會做到出面既分別...大陸現在人口爆棚,競爭好大,正直既人好難生存,特別係出身唔好果d民工呀,女工呀,鄉下出城養家果一班,為咗脫貧,咩都做得出!

佢地既心態 ...

呵呵呵.....咁又係~~~

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

點解講咗去D保險/大6女人處既?

男爵府

醒目開學勳章

我去日本都見到人地左行右企!!!
[更正:sorry, 可能方向記錯咗, 多謝提點, 但就多數係企埋一邊囉]

其實....都冇乜野丫, 讓一讓啫, 其實可以好和氣囉。

好多唔讓既人都堅持唔讓, 但希望想一想, 下次你都會想人地讓一讓你既日子。

我見過有d就埋怨: "趕就早d出門口啦"
一來呢d已經係下次既事, 二來好多時"趕"都未必一定關遲出門口既事......

讓一讓, 其實好少事, 忍讓一下, 勝過引經據典去爭辯。

原帖由 大力大力 於 10-11-14 23:34 發表
中環扶手電梯都係左行右企!!!

子爵府

[quote]原帖由 AA媽媽 於 10-11-17 14:03 發表
我去日本都見到人地左行右企!!!

其實....都冇乜野丫, 讓一讓啫, 其實可以好和氣囉。

好多唔讓既人都堅持唔讓, 但希望想一想, 下次你都會想人地讓一讓你既日子。

日本係左企右行, 同香港雙反, 我都認為好小事,吾需要咁執著, 讓一讓吾係好大問題, 如果自己企住都有緊握扶手, 應該係冇問題, 有時d人趕時間,可能有急事辦, 幫吓人冇咩所謂, 點解你地可以為左呢個topic,講咁多.

[img align=left]http://victorian.fortunecity.com/cezanne/607/cartoon19.gif[/img]

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

多得樓主我昨天坐地鐵才發現原來地鐵已改口號…
「握扶手 企定定 著重安全最低讚」

大宅

原帖由 cat_ma 於 10-11-17 13:22 發表
點解講咗去D保險/大6女人處既?

sorry....講遠左tim~

首頁

尾頁

跳至