自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

複式洋房

其實見到有人拖住小朋友既話,就要就有小朋友果邊咖啦,係一個正常行為~
自己趕時間就可以唔顧別人既安全咩,唔係電梯唔比你行,好心睇下周圍環境先考慮係咪行啦,快果一兩秒係咪真係禁重要~
仲要係小朋友面前講粗口,所以而家既小朋友成日比人話無家教,其實唔係自己屋企教得唔好,係出街學壞番黎咖~
我地大人唔做好榜樣比小朋友睇,遲下D小朋友就真係.....
你睇而家班90後比人話到點樣不知所謂

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我拖住小朋友平排企, 你叫我點借呀, 叫個小朋友落一級定叫我落一級呀?!叫人借借講得出果個都有問題啦??-(
我梗係要為左自己同小朋友安全先啦, 人地叫唔該借借就大晒 又要讓又話借個方便比人自己同小朋友整到邊個可憐!
自己趕時間就叫人同小朋友搭lift, 你地唔去行樓梯

公爵府

畀面勳章

好奇想知支持趕時間就可以係電梯行的人, 有幾多又支持因趕時間係車廂食早餐呢??(呢類post又係久不久就出現, 但9成9回覆都係話食野d人無公德心)

男爵府

我真又係唔知香港冇左"左行右企"wor.
失覺.
不過,我右企就一定架喇,即使趕時間,人地冇位俾我行,我都唔會行嘅,講緊都係一兩分鍾嘅事啫.最怕同人鬧交.
同阿仔搭扶手電梯,我多數係俾阿仔企在我嘅前一排.扶住佢.

複式洋房

原帖由 塵大聞 於 10-11-15 10:51 發表
我拖住小朋友平排企, 你叫我點借呀, 叫個小朋友落一級定叫我落一級呀?!叫人借借講得出果個都有問題啦??-(
我梗係要為左自己同小朋友安全先啦, 人地叫唔該借借就大晒 又要讓又話借個方便比人自己同小朋友整 ...

認同,叫人借借唔係大哂,人地唔係一定要借比你,唔借咪耐心少少等多陣囉,唔洗死掛~

大宅

其實為免爭拗, 點解唔同小朋友企埋一邊, 一前一後咁我覺得仲安全, 好過你同佢平排, 後邊d人係咁要你"借借", 咁仲危險.

雖然話你咁企係啱, 但你既然改變唔到大多數人的想法, 為著你及小朋友的安全, 唯有你遷就一下啦.

大宅

將心比己
自己係上班一族, 如果你趕時間, 你會點 ?左行右企對你有咩影響 ?
電梯大家都有份用,大家各取所需, 有何問題. 香港好多好窄既路上, 經常有3,4人掛住傾訴block 住條路,你會點 ?

至於,樓上提到bb車問題,
上述論點已提,
mall 就近無電梯唔出奇,
行遠 d 搵部電梯 or 其他方法去你想到既目的地
危險係家長自己還是其他人造成, 自己想想

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好同意樓主既說話. 而家已經冇左行右企,而係要企定定握扶手.

早幾個月我同大仔在地鐵一條長扶手電梯一併企既時侯,有一個趕住去投胎既女士叫我個仔借比佢, 我當時代我仔拒絕左佢, 因為萬一我個仔一鬆手就失足咪死. 個女士好冇禮貌話細佬唔借大人可以借啦, 我就同佢提出用扶手電梯係要企定既, 一於采佢有味. 之後個女士仲咦咦哦哦. 如果唔係要照顧得個仔, 我都會借比佢, 佢死佢事.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 noodles9112002 於 10-11-15 10:57 發表
好奇想知支持趕時間就可以係電梯行的人, 有幾多又支持因趕時間係車廂食早餐呢??(呢類post又係久不久就出現, 但9成9回覆都係話食野d人無公德心)

行同食嘢差好遠噃, 除非直頭係跑啫, 其實行電梯都唔會好易撞到企緊嗰邊d人, 但食嘢有味同好易整污糟車廂o架嘛...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

左行右企, 我都會咁做, 無謂咗人, 我同我仔出街會同佢企埋一邊, 一係佢企上面, 我一手攪緊佢, 而家有埋細仔, 最多咪等閚囉, 自己安全緊要呀! 你有你道理, 但如果果日我好趕時間, D人又唔肯讓位比你行, 我諗我都會好嬲!
我係媽媽, 好多時街上的人唔岩, 阿仔都會問我, 我最多咪話佢真係唔乖囉! 唔通人家紅燈過路你又唔比人過咩~ 點知會唔會有D顛人比你話完發顛嫁!

水晶宮

畀面勳章

無錯 ~ 我一向都係同呀仔前後企(上就我企後面,
落就我企前面), 我覺得咁樣仲安全, 又唔阻住人

~~~~

原帖由 QQ_Monster 於 10-11-15 11:03 發表
其實為免爭拗, 點解唔同小朋友企埋一邊, 一前一後咁我覺得仲安全, 好過你同佢平排, 後邊d人係咁要你"借借", 咁仲危險.

雖然話你咁企係啱, 但你既然改變唔到大多數人的想法, 為著你及小朋友的安全, 唯有你遷就一下 ...

複式洋房

謝謝各位論點,支持不支持也好,大家也請心平氣和.其實寫前我預計會比人鬧(非因我錯),但係我又想舒發下.其實大家咁大回覆,我可以入住大屋未?(講笑)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回復 4# FOURSEASONS 的帖子

果一秒幾百萬上落就唔好坐MTR, 係坐坐私人飛機.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

原帖由 靚豬豬 於 10-11-15 11:08 發表
無錯 ~ 我一向都係同呀仔前後企(上就我企後面,
落就我企前面), 我覺得咁樣仲安全, 又唔阻住人

~~~~

ME 2

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 queen_sze 於 10-11-15 11:07 發表
左行右企, 我都會咁做, 無謂咗人, 我同我仔出街會同佢企埋一邊, 一係佢企上面, 我一手攪緊佢, 而家有埋細仔, 最多咪等閚囉, 自己安全緊要呀! 你有你道理, 但如果果日我好趕時間, D人又唔肯讓位比你行, 我諗我都會好 ...

咁拖兩個我都會搭升降機, 費時煩.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我想信好多在在職媽媽放工都會好似你地所講般趕住投胎爭分奪秒撲番屋企睇小朋友,每個人都有唔同嘢做,之前有d人回應話點解唔早d出門口,搞到係電梯度行要人地讓,甘既都講得出,條街你買左?
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 我想生三個 於 10-11-15 11:06 發表
我覺得係肯唔肯予人方便既問題,係,你係都唔借歪人地都無你辦法,你亦都有自己一套既道理,不過就會乞人憎囉!

我都覺得, 行吓方便, 有咩問題, 有時唔係電梯嗰一陣, 而係走咗班車, 有時等好耐, 如果要轉車連下一班都搭唔到, 睇住班車走真係想喊o架 同埋繁忙時間如果唔行, 真係幾班車來d人都散唔晒呀!

不過見係小朋友同老人家我都唔會叫佢讓, 但最怕d人右邊明明可以企, 硬係要企左邊

男爵府

每日都會搭港鐵返工放工, 繁忙時間大家都好自律咁企右讓出左邊給其他趕時間的人行. 可能大家都返工, 都好明白有時真係趕時間. 我教小朋友都係右企左行,(可能我out 掛, 我唔知冇咗好耐) 但我覺得企埋右一邊, 扶實扶手, 反而仲安全, 唔企埋一邊, 有人要係後面行上來的時候, 你要讓佢, 避佢,反而唔好. 讓一讓比人, 好少事啫, 港鐵呼籲人企定定, 但覺得又唔駛執著住, 借一借, 幫到人,咪幫吓人囉
:-P

首頁
45678...25

尾頁

跳至