夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聽佢講佢同哈林既每一個時期, 其實我都感受到, 佢係有付出過努力過, 同埋當佢講到為左婚姻而埋沒左自己既時候, 我就感同身受, 最後, 佢選擇左要自由同搵番自己而失去左所愛既人係身邊, 我覺得佢好清楚明白, 自己失去既要面對既痛苦同無奈, 佢其實係一個有承擔既人, 而我覺得佢正正是現在出現教導我應該如何走下去的導師, 可能我都是一個太獨立的人, 相信世上是沒什麼攪不掂的, 不知是否真的太強悍而感覺到身邊的人軟弱無力, 不能倚靠, 今晚和以後我都要好好認真的想清楚如何走下去......

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 OneTwoThree 於 10-11-16 00:21 發表
聽佢講佢同哈林既每一個時期, 其實我都感受到, 佢係有付出過努力過, 同埋當佢講到為左婚姻而埋沒左自己既時候, 我就身同感受, 最後, 佢選擇左要自由同搵番自己而失去左所愛既人係身邊, 我覺得佢好清楚明白, 自己失去 ...

可能女人太強.....老公也覺得不需要太照顧你...
我現在就有些因為自己人工多d , c6 就無咩家庭的承擔 .... 女人係迷真係要無晒能力 , 只能靠老公 , 才能得到老公的照顧關懷?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

原帖由 seaheart88 於 10-11-16 00:32 發表

可能女人太強.....老公也覺得不需要太照顧你...
我現在就有些因為自己人工多d , c6 就無咩家庭的承擔 .... 女人係迷真係要無晒能力 , 只能靠老公 , 才能得到老公的照顧關懷? ...

也不是我想做強悍的女人, 有時也是迫出來的, 有一次我叫c6搵人換水錶房零件(因想俾d責任佢做吓呢d野, 平時我handle是無問題的), 只是一小段就收我地一千蚊, 跟住仲游說我地換埋全屋水喉, 當時我心想叫熟人睇睇係咪真係要換哂全屋水喉先算, 因為都唔少錢, 起碼七、 八千, 於是我叫我brother上嚟睇, 原來是那師父做了手腳氹我地整全屋明喉, 於是my brohter就叫我老公call個師父上來解釋, 點知我去完針炙回來, 我老公叫我同my brohter出去同個師父傾, 而佢自己就躲係屋內唔敢出嚟同個師父講, 最後, 由頭到尾件事都係由my brother同我折掂個師父仲拎番一千蚊添, 我收番d錢, 錢佢就識袋番, 但出面就係我同我細佬, 事後我問佢, if個師父叫你收番七百你肯唔肯, 佢話肯, 我話有無攪錯, 佢俾d唔pass既料幫我地換你仲可以俾佢賺三百, 佢就話都算嫁啦, 我就好慶囉, 有事發生時, 你可以推個老婆同舅仔出去送死同個師父交涉, 自己就坐係屋企粒聲都唔敢出, 到d錢收左番嚟, 你自己就袋袋平安, 好似乜野事都無發生過咁, 如果唔係my brother夠台型同個師父撐到行, 你估單憑我一個女人可唔可能攪得掂個師父就範俾番錢我地, 咁呢d男人你又認為可唔可以倚靠呢? 我根本就認為我細佬仲可以俾到安全感我多過條c6, 係我細佬身邊我真係搵到女人需要既安全感, 而條c6就只係識龜縮, 希望我同佢一齊既呢個時候風平浪靜, 無咩事發生, 如果唔係俾c6推出嚟受死果個一定係我。

珍珠宮

原帖由 OneTwoThree 於 10-11-16 00:55 發表

也不是我想做強悍的女人, 有時也是迫出來的, 有一次我叫c6搵人換水錶房零件(因想俾d責任佢做吓呢d野, 平時我handle是無問題的), 只是一小段就收我地一千蚊, 跟住仲游說我地換埋全屋水喉, 當時我心想叫熟人睇睇係咪 ...
你條c6,同我條真係一樣!我條c6冇咩好,勝在比足家用,咁我至少有充足金錢,其他功夫咪自己頂埋佢囉

男爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-16 07:52 發表
你條c6,同我條真係一樣!我條c6冇咩好,勝在比足家用,咁我至少有充足金錢,其他功夫咪自己頂埋佢囉

對我嚟講, 金錢一樣好貧乏

瑪瑙宮

強悍--太獨立--呢個問題我都注意到. 我公司呢度的女人大大大部份都係咁O既風格 (社會趨勢), 獨當一面, 獨担大旗, 話事型, 但都不及我地老頂. 對比之下, 男同事就比較弱鷄. 我跟左我老細之後都發覺佢係一面鏡, 我見到我自己及我自己的不足, 我都覺得佢係一個警號, 叫我自己唔好太過龍. 我諗我地要咀嚼下一句老話: 女子無才便是德. 以前會反應, 吓, 唔係牙麻? 而家覺得, 雖然好似唔啱, 但又唔係絶對唔啱.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

是否女人太強,老公就不太需要照顧太太?

個人認為其實係大家是否懂得相處及配合...

對我來講係公工作上我是一個強人,我是管理階層,返工時面對不少壓力,收入與老公前差不多....

但返對家,對住我最信任老公,我可以放下自己面俱,做回真正的我....

我老公未必係財政上物質上照顧我,反而,佢會幫手分擔家中大小事務,不會計較是誰附出多與少,聽我講返工辛苦,為我解疑難,比意見我....

最重要還是老公是否有"氣量",他鼓勵我繼續發展自己事業,繼續進修,亦不需要刻意去"遷就"佢去埋沒自己能力,因為我地相信真愛不會因對方能力改變會變化.....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人不會盡信伊小姐的說話...
其實對伊能靜+哈林的婚姻,只是從報章/網上看到...好大程度上,係伊小姐身邊有第三者出現,成為離婚的導火線...
我個人覺得伊小姐係小鳥伊人,哈林是大男人...與樓主的情況不盡同

再者,娛樂圈的夫婦,屬模範夫婦的,其實只佔極少數

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

女人太強悍唔係一件好事,因為男人覺得你咁強悍,男人更加覺得無必要保護你

大宅

坦白講, 有邊個女人天生係強悍? 有邊個做女果時, 唔係想有個男人可以照顧自己一生一世? 女人唔會一生出黎就成個男人咁, 女人強係因為女人睇清楚咗身邊既男人, 唔可以保護同照顧到自己, 有d就因為太顧家, 努力賺錢, 都係為咗個家, 所以根本冇咩強唔強, 男人女人, 都有軟弱既一面, 點會24小時都強悍, 好性就唔排除, 好多男人女人, 都好性, 要係對方面前認叻, 要叻過對方, 要得到對方既認同先真, 其實如果去到大家都好性, 婚姻係好難維持, 你見伊能靜, 好大問題, 係聚少離多, 為搵錢, 佢想人慰寂既時候, 老公唔係身邊, 久而久之,就會諗, 要個老公黎做咩? 老公都會咁諗, 唔係強唔強既問題, 如果女人天生真係咁強, 就唔會有白馬王子呢d故事, 個女人自己做埋果份咪得咯!
女人話選擇自由, 係佢真係係呢段婚姻裡好痛苦, 咩引致到佢好痛苦? 呢d真係要佢兩公婆先知, 好多嘢都係籍口, 你見人地陳方安生, 夠強, 人地老公咪又係好好, 對佢幾廿年, 而家陳太都唔知幾唔開心, 如果而家個老公係度, 大家遊吓世界, 幾好 !! 不過世事就係冇完美 !

原帖由 OneTwoThree 於 10-11-16 00:21 發表
聽佢講佢同哈林既每一個時期, 其實我都感受到, 佢係有付出過努力過, 同埋當佢講到為左婚姻而埋沒左自己既時候, 我就感同身受, 最後, 佢選擇左要自由同搵番自己而失去左所愛既人係身邊, 我覺得佢好清楚明白, 自己失去 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係喎,有D男人會覺得女人無用架,我以前嗰隻咪話我無用囉,諗住我無咗佢唔得,SAVE啦!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

原帖由 ChammyMAMA 於 10-11-16 12:24 發表
唔係喎,有D男人會覺得女人無用架,我以前嗰隻咪話我無用囉,諗住我無咗佢唔得,SAVE啦!!
你冇用?!你撐住半邊天都仲得!又要照顧家庭,又要教養個女,我唔知你有冇返工啦,但你已經做埋老豆果份啦!

你以前嗰隻識咩?識龜縮!明明出面奶屎又唔敢認,虛偽到死,佢就冇用!

瑪瑙宮

好多謝你呀,最開心喺度有好多明白我,體諒我嘅人,自阿囡返學我就開始返工喇,唔返工,靠嗰隻嘢,我同阿囡都無得咁風流快活喇!!
原帖由 VKwan 於 10-11-16 15:18 發表
你冇用?!你撐住半邊天都仲得!又要照顧家庭,又要教養個女,我唔知你有冇返工啦,但你已經做埋老豆果份啦!

你以前嗰隻識咩?識龜縮!明明出面奶屎又唔敢認,虛偽到死,佢就冇用! ...

男爵府

原帖由 ChammyMAMA 於 10-11-16 20:39 發表
好多謝你呀,最開心喺度有好多明白我,體諒我嘅人,自阿囡返學我就開始返工喇,唔返工,靠嗰隻嘢,我同阿囡都無得咁風流快活喇!!

題外話, 你地婚都離埋, 做咩仲留住個blog係你腳板底, 係咪想成世踩住佢......

瑪瑙宮

原帖由 OneTwoThree 於 10-11-16 22:23 發表

題外話, 你地婚都離埋, 做咩仲留住個blog係你腳板底, 係咪想成世踩住佢......

大宅

我睇晒大家既對話, 我都感受好深. 我好明, 女人太強, 個男人就自自然會縮....變做小男人. 乜鬼野都會指意個女人.

其實真係好矛盾, 鬼唔知嫁個老公用黎依靠做小綿羊咩?! 但婚後所有既都會唔同拍拖果陣時, 責任會大左好多, 但每當見到個老公做每一樣野都好似發緊夢一舊雲, 踢一腳先郁一郁既時候, 做女人既, 咪又係要自己做埋一份? 我夠想好多野聽個老公話啦, 但有時真係無咁如意囉.

女人自己撐得多, 就好自然咩溫柔呀, 小綿羊既性格都沒埋沒晒啦, 久而久之個老公就話個女人係惡喇, 無感情喇, 話個女人淨係識鬧...慢慢就出去飲野呀, 識下D新朋友呀, 攪到有婚外情咁呀. 到最後婚姻破裂, 諗返轉頭 : 其實又關個老婆咩事呢?????

複式洋房

原帖由 yuenmandy 於 10-11-17 13:16 發表
我睇晒大家既對話, 我都感受好深. 我好明, 女人太強, 個男人就自自然會縮....變做小男人. 乜鬼野都會指意個女人.

其實真係好矛盾, 鬼唔知嫁個老公用黎依靠做小綿羊咩?! 但婚後所有既都會唔同拍拖果陣時, 責任會 ...

你講得好啱呀...我發覺指意男人做野真係...
到個女人做d咩但又俾人話個俾老婆食住哂

瑪瑙宮

男人係咁架喇,都係嗰句好嘅就男人,唔好就難忍啦!!

大宅

回復 1# yuenmandy 的帖子

所以當你有不滿既時候, 就要搵個時間同個老公講, 同埋要訓練佢, 唔係見到佢做唔到, 就佢果份都做埋, 因為人係越黎越懶, 同埋佢都會倚賴咗你, 都係辛苦果時, 你咪會埋怨咯!
婚姻點會好 ?
好似教小朋友咁, 你叫佢做嘢, 佢一次一定唔會做得好, 但你唔繼續俾佢做, 佢就真係唔做, 第日大個, 就咩都唔識做, 教老公同老小朋友都一樣, 所以有人話, 女人第一個孩子就係老公 !

大宅

但係有啲男人好衰架嗎,好似我c6咁,佢就係恃住自己搵錢養頭家,成日就擺晒大男人款,放工返嚟就淨係掛住打機,好似尋晚咁,佢9點半先返到,咁個囝又夠鐘食奶,我梗係搞掂個囝先啦,條c6一入屋衫都唔換淨係掛住開電腦打機,都唔幫手開飯,到我搞掂個囝都成10點先開飯,星期六放假又係掛住打機,我淨係搞個囝啲嘢都周身唔得閒,由朝到晚冇停手,就算佢幫手抱住個囝,佢都要一路顧住打機,個囝喊都唔理,佢唔覺得有問題架,因為佢覺得佢返工辛苦,你要靠佢養,家務、湊仔應該你做晒,佢唔會覺得你湊囝係好辛苦既,叫佢幫手做少少嘢就hehehihi。自從個囝出世後呢兩個月,我地都成日嘈交,所以雖然我之前好堅持話唔請工人,但係我依家諗通咗喇,做咩要咁辛苦自己,反正啲人唔會體諒你同你分擔一下,不如接受有個外人住,等啲家務畀工人做成,自己就專心湊仔,等自己舒服啲好過。

首頁

尾頁

跳至