論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我考慮緊請工人, 但未解決到住的問題, 因已冇房俾佢瞓, 一係就瞓廳, 但瞓廳我又唔想, 因我2公婆都夜瞓, 唔想有個人喺廳到. 如俾間房佢, 我唯有另外搵間大d的屋去租, 但而家租金真係貴到c...

請問你地係咪有一間房俾工人瞓的? 如冇, 咁瞓邊?

珍珠宮

我工人係同兩個女同一間房, 工人瞓上格, 細女下格, 大女瞓拆床~~

侯爵府

屋企地方細, 無計; 我都係叫工人瞓廳, 因我同老公返房繼續睇tv.....

原帖由 娜特莉 於 10-11-16 14:27 發表
我考慮緊請工人, 但未解決到住的問題, 因已冇房俾佢瞓, 一係就瞓廳, 但瞓廳我又唔想, 因我2公婆都夜瞓, 唔想有個人喺廳到. 如俾間房佢, 我唯有另外搵間大d的屋去租, 但而家租金真係貴到c...

請問你地係咪有一間房俾 ...

禁止訪問

大宅

來緊我都係俾工人瞓廳, 最多咪買個tv入房睇..:)

大宅

來緊我都係俾工人瞓廳, 最多咪買個tv入房睇..:)

男爵府

以前我工人同個bb一間房,好唔方便。後來搬大左,我工人自己有間房,無野做就番入去, 唔駛大家辛苦。但我會放d什物入去方便我"目及"下佢有冇古怪。而且咁我就有理由唔俾佢鎖門, 如果唔係狗反都似。

禁止訪問

回復 7# seenfu 的帖子

大宅

same here.

原帖由 seenfu 於 10-11-16 16:45 發表
以前我工人同個bb一間房,好唔方便。後來搬大左,我工人自己有間房,無野做就番入去, 唔駛大家辛苦。但我會放d什物入去方便我"目及"下佢有冇古怪。而且咁我就有理由唔俾佢鎖門, 如果唔係狗反都似。 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係囉,無話過要比一間房工人的

別墅

如果瞓廳的話, 工人通常幾點瞓? 如工人早瞓, 咁我地行出行入咪好唔方便?

請工人真係一件好頭痛的事....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無計架喎...我工人不可以關門訓覺,我地要行出行入,其實都一樣係嘈到佢...唯有盡量細聲D...
BTW,如果係照顧BB,晚上BB喊,其實咪一樣訓唔到...
原帖由 娜特莉 於 10-11-16 20:06 發表
如果瞓廳的話, 工人通常幾點瞓? 如工人早瞓, 咁我地行出行入咪好唔方便?

請工人真係一件好頭痛的事....

大宅

我工人現在和bb一間房,但搬新屋後想她瞓廳,但不知她介不介意。諗緊買個 ”屏”風給她。因我覺得她同bb一間房常常搔擾到bb, 臨瞓前打sms, 整理私人野, 看書,都會開燈搔擾到bb。 

子爵府

我工人有一間房,我覺得無乜問題....

象牙宮

原帖由 娜特莉 於 10-11-16 14:27 發表
請問你地係咪有一間房俾 ...

初時瞓獨立房 (老裝听不見人家叫她, 又常藏在房里)
唯有瞓廳 corner. 晒衫繩 + 床單/毛巾/布.
平時我地夜瞓看 TV都影晌不到.

水晶宮

bedroom

男爵府

間咗間房仔比佢,有上下格牀,工人瞓上格,下格放雜物.新菲姐話我地夜瞓,d燈"瞪"住佢唔瞓得,佢連門都閂埋.

有個親戚家在廰靠墻一角放咗張上下格牀,另一面有五桶櫃及雜物櫃欄住.上格放雜物,工人瞓下格.咁工人亦可自成一角,又可免卻主人夜瞓d燈光"瞪"住.

男爵府

我聽個agent講, 法例規定要俾工人訓房,
可以同小孩or同性的share一間房,
但係就唔可以冇房,
如果個工人玩嘢告你, 而又真係罪成就話,
輕則罰錢, 重則坐監,
搏唔過喎~

大宅

吓, 原來犯法gar? 咁如果簽約時講明睡客廳, 可以嗎?

侯爵府

我工人係瞓房架,法例係規定要有一個私穏的地方比工人瞓架。就好似BBcarrie嘅講法囉。

首頁

尾頁

跳至