單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

和初戀情人一起12年多,期間他有一次不忠記錄但最後選擇原諒他,結婚當日他承諾過往後日子只愛我一人,一路以為自己可以幸福到永遠,尤其係阿女上年出左世我事事以家庭為先,照顧老公及阿女,打理得個家妥妥當當,但點解你要甘對我... 為左一個她而放棄我同阿女?
由被我識破開始,我每日都流淚,自問做錯了什麼,點解你要呃我傷害我?
和你一起十多年,我在你家受了委屈後你一直都沒有為我出頭,反而你為左那個她而鬧我,我真係甘討你厭嗎??
一直還希望你會再回來,但發現你不是當年我認識及深愛的男人,沒用的是自己仍然執迷不悔,今天終於收到了法庭離婚令,我再也不是你太太... 心很痛... 很想忘卻一切一切....

大宅

畀面勳章

原帖由 sylviayan 於 10-11-17 13:19 發表
和初戀情人一起12年多,期間他有一次不忠記錄但最後選擇原諒他,結婚當日他承諾過往後日子只愛我一人,一路以為自己可以幸福到永遠,尤其係阿女上年出左世我事事以家庭為先,照顧老公及阿女,打理得個家妥妥當當,但點解你 ...

無野係可以永遠0既,,由其是男人0既承諾!面對現實喇,,有時間流淚,,不如留返D 愛同時間放0既小朋友身上.加油吧!!

大宅

我知道啦.. 好彩最艱難的時候我有阿女撐住我,夜晚見到佢訓得好淋個得意樣真係好滿足.. 我都知宜家我最大既責任係好好養大教育個女,最緊要教佢有正確價值觀,唔好似佢爸爸不分是非黑白亳無責任感.不過當然我唔會在阿女面前抹黑佢...始終我都想阿女心理健康!
希望阿女大個左唔好怪我地由佢細細個已經俾左個唔完整家庭俾佢啦...

原帖由 fongbma 於 10-11-17 13:43 發表

無野係可以永遠0既,,由其是男人0既承諾!面對現實喇,,有時間流淚,,不如留返D 愛同時間放0既小朋友身上.加油吧!!

大宅

畀面勳章

回復 1# sylviayan 的帖子

咁你囡囡邊個照顧呀? 生活開支方面點算?? 其實我喺在職媽媽,,BB 俾工人湊,但工人都係黎左兩個月,,好多野都未做得好,,好彩有個朋友日日過黎幫手睇住,,我想知道多D其他單親媽媽點樣解決呢兩個大問題呀,,

大宅

我都係在職媽媽,由工人湊BB,其實坦白講以我自己既收入我可以養得起自己同個女,不過你不仁我不義,我重搥出擊要左佢一半人工做贍養費,其實我知當佢打算再置另一個家既時候佢唔會再俾甘多錢我.. ANYWAY起碼呢段時間你地狗男女無甘多錢去風花雪月我就心涼,HAHA...
你爸媽要唔要返工呀..屋企有無裝CAM,可以隨時睇住情況麻...

原帖由 fongbma 於 10-11-17 14:57 發表
咁你囡囡邊個照顧呀? 生活開支方面點算?? 其實我喺在職媽媽,,BB 俾工人湊,但工人都係黎左兩個月,,好多野都未做得好,,好彩有個朋友日日過黎幫手睇住,,我想知道多D其他單親媽媽點樣解決呢兩個大問題呀,, ...

男爵府

原帖由 sylviayan 於 10-11-17 16:41 發表
我都係在職媽媽,由工人湊BB,其實坦白講以我自己既收入我可以養得起自己同個女,不過你不仁我不義,我重搥出擊要左佢一半人工做贍養費,其實我知當佢打算再置另一個家既時候佢唔會再俾甘多錢我.. ANYWAY起碼呢段時間你地 ...
叻 女 ! 唔 使 同 佢 講 咁 多 , 要 佢 寫 明 晒 的 野 , 何 時 入 數 , 等 等 .........

複式洋房

原帖由 sylviayan 於 10-11-17 16:41 發表
我都係在職媽媽,由工人湊BB,其實坦白講以我自己既收入我可以養得起自己同個女,不過你不仁我不義,我重搥出擊要左佢一半人工做贍養費,其實我知當佢打算再置另一個家既時候佢唔會再俾甘多錢我.. ANYWAY起碼呢段時間你地 ...

我想問你養到個女,佢都肯比佢一半人工你呀? 係佢自願定要同佢打官師?請教。Thanks.

侯爵府

原帖由 sylviayan 於 10-11-17 13:19 發表
和初戀情人一起12年多,期間他有一次不忠記錄但最後選擇原諒他,結婚當日他承諾過往後日子只愛我一人,一路以為自己可以幸福到永遠,尤其係阿女上年出左世我事事以家庭為先,照顧老公及阿女,打理得個家妥妥當當,但點解你 ...
hi~樓主
人生真係有好多意想不到的事的,已經過去的讓他過去吧,何必在浪費d細包去嬲一個唔愛的男人呢
不如在正面d,可能連個天都覺得他唔適合做您老公,比個機會您跳出苦海!
您要活得比他好,咁先係對呢d男人最大的報應!

別墅

個個男人都係一樣
可以為左第二個而鬧原本果個
呢堆咁既男人快d死晒,但又永遠死唔去
算啦!堅強d…你要開心d…活得更好啊!
好似我班朋友成日都對我講
『更好的還未出現!』
我媽媽話…個天唔會俾晒d衰野你
好既會跟住來的!
加油啊!
人在做,天在看!
>>小三<<

大宅

係我要求一半人工,而佢無同我還價...
不過佢唔會一路都俾甘多我架.. 只要佢再想結婚就會知根本唔夠錢用,到時你咪來求我俾你減囉.. 咪之得揾律師煩屎你呀.. 哼..

原帖由 masiuling 於 10-11-18 17:45 發表

我想問你養到個女,佢都肯比佢一半人工你呀? 係佢自願定要同佢打官師?請教。Thanks.

大宅

畀面勳章

回復 6# sylviayan 的帖子

我喺HK 得一個哥哥,,佢自己都有兩個小朋友,,返夜晚工,,所以無屋企人幫到手,,至於CAM 方面,,我問過價錢,,都要幾千蚊,,我覺得好貴,,

大宅

畀面勳章

回覆 2# sylviayan 的文章

其實佢肯俾人工一半,,(雖然唔知會俾到幾時,)但係佢都算衰唔哂,,好過我果個,,走時仲要偷埋屋企果幾千蚊,,

大宅

各位媽媽,多謝你地既開解,放心啦,我真係會的起心肝忘記個衰男人,將心思時間精神教育阿女之餘要打扮靚D自己,拾回自信.. 初初分開個段時間我真係零自信架..好在家下個個都話我比起之前瘦左靚左,HAHA... 有朝一日佢條CHEAP精在街見到我容光煥發就會自慚形委!!

男爵府

原帖由 sylviayan 於 10-11-19 14:26 發表
各位媽媽,多謝你地既開解,放心啦,我真係會的起心肝忘記個衰男人,將心思時間精神教育阿女之餘要打扮靚D自己,拾回自信.. 初初分開個段時間我真係零自信架..好在家下個個都話我比起之前瘦左靚左,HAHA... 有朝一日佢條CH ...

其 實...... 比 係 我 , 就 唔 望 再 見 番 前夫,
因 為 不 再 有 意 思 , 佢 點 諗 點 觀 感 ,對 我 不再 重要 。

你 試 諗 下............ 自己 比 人 當 absent 的 feeling , 一 定 不 好 受,
你 前 夫 知 你 當 佢 透 明 ,你 反 而 覺 得 係 解 脫 。

我 地 變 得 靚, 係 我 地 為 自 己。
唔係為佢。當自己心路歷程,走到此境地,
就算對自己有個交代了。

我 地 的 單 親 mummy , 好 好 帶 大 的 細 路 就 算 。
遇 到 再 有 男 人 approach, 有 就 當 係 伴, 唔 好 諗 太 多 。

我 地 都 有 父 母 生 的 , 要 先 善 待自 己 ,
如 果 我 地 的 父 母 見 到 我 地 受 傷 ,
我 地 就 真 係 大 不 孝 了 。

妳得好好努力,活到今日,總算體 會 到 人 生 ,
活在當下才最重要。

首頁

尾頁

跳至