自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛收到囡囡在電話中痛哭的呻訴. 事緣她的同學知道囡囡有情緒病, 朋友關係就出現了變化, 經過社工老師調解, 雖然這位朋友(k姐)仍然有主動地與囡囡接觸, 但囡囡覺得她跟從前不一樣. 例如坐位安排上她們作出改變, 每個星期五一同坐車往田灣學院學習,但現在又不讓囡參與, 我們勸說是囡囡多心.
今早與囡囡吃早餐, 收到k姐電話, 告知囡囡中午飯她們在班上吃面包, 還問囡喜歡吃什麼口味, 幫她買. 怎知中午吃午飯時間, 她們一班人都外出吃, 剩下囡不知道發生什麼事, 囡覺得k姐在玩弄她, 十分傷心!!!!

請問你們, 作為母親的我, 應怎樣幫囡去面對這個問題呢? 不可以告訴社工老師, 因恐怕其他同學以為囡告狀而離棄囡, 雖然現在的朋友也只是一般客套地打招呼.
不想母親直接問k姐什麼原因, 但又不排除再有以上情況發生, 影響囡囡學習情緒, 讓她放棄上學.

神呀: 請你提示我應該如何幫囡囡克服這個困難??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

做朋友無得勉強GA WO
唯有開導自己個女LA

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你囡囡讀得醫護助理,應該都唔係小朋友啦,呢D問題你無得幫,就算今日你幫到佢,第時出社會做嘢,你又幫到幾多,俾佢自己解決啦,你唯一可以做嘅係開導下佢

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

女女長大喇,你既角色可以由家長變為朋友,聽下佢傾訴,俾少少建議,但都係要佢自己解決問題。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

原帖由 eeb 於 10-11-18 14:58 發表
女女長大喇,你既角色可以由家長變為朋友,聽下佢傾訴,俾少少建議,但都係要佢自己解決問題。

因為囡囡有抑鬱症, 還在吃藥中, 所以情緒上還未懂得如何處理, 我只是覺得, 唔做朋友是沒有問題, 囡囡都在適應中, 選擇放棄這段友誼. 但為何k姐要突然向囡囡表示關心, 但又突然不知何故地泠待她, 讓她難以適應, 刺激囡囡, 影響囡囡的病呢??

我都知道只可以鼓勵囡囡勇敢面對, 但我都希望k姐不要再刺激佢, 讓囡囡可以完成學業

水晶宮

當中可能有誤會、又可能有人(k)因為唔認識抑鬱症而未知如何處理,無論點都好,唔好太介懷,你點樣去面對事情,好影響你個女點樣去睇成件事。

原帖由 unionlaserlinda 於 10-11-18 16:03 發表

因為囡囡有抑鬱症, 還在吃藥中, 所以情緒上還未懂得如何處理, 我只是覺得, 唔做朋友是沒有問題, 囡囡都在適應中, 選擇放棄這段友誼. 但為何k姐要突然向囡囡表示關心, 但又突然不知何故地泠待她, 讓她難以適應, 刺 ...

大宅

原帖由 eeb 於 10-11-18 16:09 發表
當中可能有誤會、又可能有人(k)因為唔認識抑鬱症而未知如何處理,無論點都好,唔好太介懷,你點樣去面對事情,好影響你個女點樣去睇成件事。

...

我都知, 好多謝你回應

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

讀完個COURSE就要出黎社會工作, 你可做既只係引導佢好既方面想, 大個女咩野都要靠自己。

出黎做野都一定係同D同事夾, 有D同事什麼會忌才而排斥你, 中意SIN人既同事亦大有人在, 呢D係佢出黎工作前面對過, 反而識的第時點應付。

水晶宮

希望你同女女都可以積極樂觀去面對。

社會上對情緒病認識不深,有時誤會係在所難免
作為媽媽,我相信你一定好多擔心,多d上黎bk訴下苦,同埋睇下d開心既topics,換個心情

原帖由 unionlaserlinda 於 10-11-18 16:16 發表

我都知, 好多謝你回應

大宅

就算沒有病, 朋友都可以突然吾岩傾.

何必將焦點放在自己病上.

朋友緣份完時, 無得問點解.

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 unionlaserlinda 於 10-11-18 16:03 發表

因為囡囡有抑鬱症, 還在吃藥中, 所以情緒上還未懂得如何處理, 我只是覺得, 唔做朋友是沒有問題, 囡囡都在適應中, 選擇放棄這段友誼. 但為何k姐要突然向囡囡表示關心, 但又突然不知何故地泠待她, 讓她難以適應, 刺 ...

你想吓, 你所講的K姐都同你個囡一樣讀緊書, 可想而知思想會有幾成熟呢?! 倒轉想, 如果我讀書時期有一個有情緒病的同學, 我都唔知會怎去面對呢? 可能係逃避 / 可能會接納, 又或者有會對佢好, 有時對佢差, 呢d就係年青人的想法了! 但如果現在比我遇到有情緒病的人, 我已經懂得面對, 接納同支持!
你不如多點與囡囡溝通, 傾吓計. 教她點樣可以鬆容面對呢d事! 做人開心d過, 心存多點愛心, 所有野都向好的方面看! 教育兒女, 係父母的責任!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

做朋友真係無得勉強, 而且亦唔會時冷時熱,
引導囡囡用平常心去處理這段朋友的關係,
如果大家感情可以好深厚, 當是一個Bonus.

心理上也要協調一下, 當對方提意 : 中午飯她們在班上吃面包, 還問囡喜歡吃什麼口味, 幫她買. " 接受這事的同時, 亦要有一個心理準備比佢, 對方有可能突然有事不會同自已一同食, 米將這份心意接受(幫左佢買包), 亦都同自已講我都想靜一下, 不想給人煩擾, 搵下書或者有其他事想做, 又有可能佢自已都會有d突發野發生而唔同對方吃(例好有個自已心儀的男孩約佢食飯, 呵呵!), 不要將個著點放在自已的情勢病上.

有d野自已在有可能的心理準備也會輕鬆地面對. 某d野慢慢地.......習慣了會煮到埋來才算!

子爵府

好媽媽勳章

將來工作還有更多無理既病人要佢處理,點算?

醫護一定有愛心?這想法只是你未領略導裡面既黑暗一面

首頁

尾頁

跳至