跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇瑪麗媽咪呀?? 知道瑪麗其他dept都好ok...唔知產科點呢?!有冇媽咪share下..

複式洋房

瑪麗的疑問

我選了係瑪麗生.:loveliness:

但為何好少人講下"瑪麗"生產科的評價.
我只知道係"贊育"做產檢,其他都不太清楚.

大宅

我都會係瑪麗...有朋友係果度生過, 都造好好, 不過佢果期唔夠姑娘...不過我諗都唔怕既....最近我都係私+同政府爭扎中...

6W3D- 0.38cm
9W6D- 2.10cm
12W2D- 5.9cm

洋房

我其實係07/11媽咪, 想响瑪麗生所以入嚟傾吓偈.
我預約咗贊育做產檢(12月尾), 咁係咪贊育會幫我book定瑪麗? 定係我要自己再去瑪麗預約o架?
(因為係第一胎, 唔係好清楚d程序...)

我有親戚08年7月响瑪麗生bb, comments唔錯. 佢住院果時好少產婦, 大房都係得2個人. 我去探佢見d姑娘都好nice好幫手.

複式洋房

原帖由 polly96 於 10-11-20 15:49 發表
我其實係07/11媽咪, 想响瑪麗生所以入嚟傾吓偈.
我預約咗贊育做產檢(12月尾), 咁係咪贊育會幫我book定瑪麗? 定係我要自己再去瑪麗預約o架?
(因為係第一胎, 唔係好清楚d程序...)

我有親戚08年7月响瑪麗生bb, comment ...

如果你約贊育,就唔駛再約瑪麗,佢地自動會送你嘅資料上去架喇。
我今日先睇過私家,醫生話東區係最好喎,不過瑪麗有好多專科最掂,如果有咩問題,响果好似好d。

別墅

我07年係瑪麗生左大仔,是催生也開不夠度數而開刀生的,開刀生,我生完也不是很痛,開得好,埋得好,傷口平的,果度環境ok,望海tim,所以我而家呢個11年6月都會簡返係瑪麗生

複式洋房

我個好姊妹同我差一個星期左右edd乍....真係好想我個b足哂月..佢個b早幾日出世.. 大家隔離床一齊生呀...
o岩o岩禽晚同佢傾開..佢上星期去贊育初檢見姑娘冇得即日照oscar...要隔成個星期先再番過去照...同埋好多人咁話...local + 鬼鬼..就唔係太多我國同胞...不過我地呢到就好似好少瑪麗6月媽媽...

複式洋房

畀面勳章

我係瑪麗媽媽呀, 不過我未夠週數無得去照, 我現在才9weeks3days......

原帖由 devilmelody 於 10-11-23 08:26 發表
我個好姊妹同我差一個星期左右edd乍....真係好想我個b足哂月..佢個b早幾日出世.. 大家隔離床一齊生呀...
o岩o岩禽晚同佢傾開..佢上星期去贊育初檢見姑娘冇得即日照oscar...要隔成個星期先再番過去照...同埋好多人咁 ...

大宅

好媽媽勳章

我第一胎 (08/08) 在瑪麗生,個時好多人,但都ok。我唔見有內地產婦,反而外國的就有幾個。d 姑娘都幾好,當然有一兩個差d 啦。不過overall 都好好。如果你生完有家人送飯俾你食會好d,因為我個年,生完醫院d 菜竟然係白菜 (噤涼,唔食得)。

因為我吾係高齡所以我要自費出去照oscar。而我今次就約左11w (12月頭)去贊育,第一次冇得見醫生,不過會睇下有冇得book 產前運動,因為好快full的。

瑪麗有另外一個好處,兒科好好,大吉利是呀b有咩事都可以有專科同佢睇。

原帖由 chamywong 於 23/11/2010 12:23 發表
我係瑪麗媽媽呀, 不過我未夠週數無得去照, 我現在才9weeks3days......

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-11-23 15:09 發表
我第一胎 (08/08) 在瑪麗生,個時好多人,但都ok。我唔見有內地產婦,反而外國的就有幾個。d 姑娘都幾好,當然有一兩個差d 啦。不過overall 都好好。如果你生完有家人送飯俾你食會好d,因為我個年,生完醫院d 菜竟然係白菜 (噤涼 ...

絕對讚同~瑪麗專科好勁!!相信產科都唔會太差,不過都好想book到二等房,冇咁嘈。

大宅

好媽媽勳章

回復 1# devilmelody 的帖子

瑪麗的2等房是否等如2人房?我見得大房同私家房 (有1人和2人)。

上次,我聽產前講座,佢地話冇得book(除非你係公務員)。要入院個日同佢地講,有就有,不過你一開左口,就算你仲在大房等緊入私家房都計緊你私家房既錢。

不過,大房最嘈都係d bb 喊。

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-11-24 09:33 發表
瑪麗的2等房是否等如2人房?我見得大房同私家房 (有1人和2人)。

上次,我聽產前講座,佢地話冇得book(除非你係公務員)。要入院個日同佢地講,有就有,不過你一開左口,就算你仲在大房等緊入私家房都計緊你私家房既錢。

不過,大 ...

嘿嘿...我c6係公務員...所以我有機會up grade o者.....不過唔知有冇位...試下打去問下可唔可以book定先囉~

大宅

好媽媽勳章

噤你一定要呀。我唔係公務員得個'恨'字。
如果我要入私家房都要幾千埋單,我上次大房$350埋單。

原帖由 devilmelody 於 24/11/2010 10:50 發表

嘿嘿...我c6係公務員...所以我有機會up grade o者.....不過唔知有冇位...試下打去問下可唔可以book定先囉~

大宅

我0605係瑪麗生大仔, 而家第2胎都打算係瑪麗.
瑪麗係全港NO.1, 一定係佢. D醫生好好, 好細心.
姑娘都OK ka.
我下星期一約左係贊育做第一次產檢, 好似要抽血.
你地要有心理準備, 贊育D醫生全部都係實習生. 不過都會有大醫生睇住.

大宅

我係瑪麗媽媽
上一胎都係瑪麗生(2/2009)
等我同大家一齊分享下

我陣痛total 是30小時(由見紅入院後計)
因為我的子宮頸死都唔肯開.....非常硬頸
入院後....佢都係叫你慢慢等...等到子宮頸開到4度或以上(即大概4cm直徑)
期間會有醫生睇你的下體情況....如開不夠會用手指開
如羊水未穿佢亦會幫你入房穿水

之後.....佢地會問你需唔需要止痛針
直到早上, (如你真的痛左好鬼耐但又未開頸..當時是14小時)
佢地會安排你入產房,打催生針(點滴)
一邊是有止痛用的笑氣(其實索左都幾暈)
最後我真係頂唔順....用左止痛針
佢會半小時幫你打一次, 但有效期只有10分鐘(佢話不能過量)
期間有老公打氣...但無乜用的....除左幫你執下d污糟野

期間一直都有一個當值的姑娘坐響度不時幫你睇下情況既

0甘到生啦....姑娘會叫成隊人幫你執生
生完....阿b會放響你個肚上面
先至慢慢剪臍帶同埋抹身
再問你係仔定女(你生緊既時候一直都可以睇住個鐘...知道哂仔/女的時辰八字)

然後果隊人就會走左
正常地你要等一陣至生埋個胎盤出黎的

但我個胎盤就太騎呢....生唔出
最後我比人推左去一間凍冰冰的手術室
做埋果個類似無痛分娩的半身麻醉(真係一d都唔痛....又未至於無感覺)
然後醫生用手由產道拎番個胎盤出黎-_-"

成個過程就係0甘
之後阿b有任何檢查各樣都會去番西區/就近的母嬰健康院
如阿b再入院會去自己就近的醫院而不一定入番瑪麗的
(如你是跨區生產的話)

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-11-24 14:00 發表
噤你一定要呀。我唔係公務員得個'恨'字。
如果我要入私家房都要幾千埋單,我上次大房$350埋單。

係呀!為到二百幾蚊日乍,好抵,不過就唔知有冇位,今日打去問過冇得book定,如果住大房就幾十蚊日!

複式洋房

原帖由 hanson 於 10-11-24 16:10 發表
我0605係瑪麗生大仔, 而家第2胎都打算係瑪麗.
瑪麗係全港NO.1, 一定係佢. D醫生好好, 好細心.
姑娘都OK ka.
我下星期一約左係贊育做第一次產檢, 好似要抽血.
你地要有心理準備, 贊育D醫生全部都係實習生. 不過都會 ...

咁第一次見醫生會做咩架?我下個星期二番去見醫生,會唔會好例牌咁問下問題,又或者睇番oscar 報告?

複式洋房

回復 15# hidecatcat 的帖子

好多謝您嘅分享呀!好詳細!

大宅

好媽媽勳章

你係第一次去贊育定第二次?
如果第一次,冇得見醫生,只有nurse 同你抽血,搞下d admin 野。
第二次的話,見醫生,如果你好耐冇做柏氏末片,佢會同你做。聽下bb心跳,度下bb size。噤你可以book 下d 產前講座同產前運動。

原帖由 devilmelody 於 24/11/2010 22:11 發表

咁第一次見醫生會做咩架?我下個星期二番去見醫生,會唔會好例牌咁問下問題,又或者睇番oscar 報告?

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-11-25 10:13 發表
你係第一次去贊育定第二次?
如果第一次,冇得見醫生,只有nurse 同你抽血,搞下d admin 野。
第二次的話,見醫生,如果你好耐冇做柏氏末片,佢會同你做。聽下bb心跳,度下bb size。噤你可以book 下d 產前講座同產前運動。

...

我11/13見左姑娘同做埋oscar架喇~
跟住依家就11/30見e生囉~

嘩...做末片...2年前到做過..咁即係差唔多時間要做啦~好怕比人用鴨咀鉗搞...

咁聽bb心跳...同度size...即係又有得見亞b?!

哈哈~ 產前talk book 哂囉~ 全部上瑪麗聽..就星期六唔駛請假...至於運動班...冇啦... 都冇時間去.. 請唔到假去做...唯有睇書自學啦~

首頁

尾頁

跳至