跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 chamywong 於 10-12-8 18:27 發表
攪掂啦. 我叫醫生再開比我, 今朝去照 OSCAR , BB 係度瞓覺 HAHA, 我等左唔係好耐, 成個過程都係 1.5 小時

哈哈!好少聽到bb瞓覺,咁咪好照囉!我果陣亞b不停郁,好難照!

大宅

好媽媽勳章

我尋日下午都照左oscar了,都好快,我半個鐘就走得了。

死啦,我呀b個頸皮有2.1cm呀,有d驚。我大仔2年幾前個陣得1.6cm咋。點算呀

原帖由 devilmelody 於 8/12/2010 18:50 發表

哈哈!好少聽到bb瞓覺,咁咪好照囉!我果陣亞b不停郁,好難照!

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-12-9 09:22 發表

死啦,我呀b個頸皮有2.1cm呀,有d驚。我大仔2年幾前個陣得1.6cm咋。點算呀

唔好太擔心...我覺得呢個只係一個參考....好多人個rate出左黎好high risk..但係都唔會有事!!!

大宅

好媽媽勳章

我上次在贊育見到張notice,係話瑪麗產科病房為了encougage 媽媽餵人奶,每一日都有熱魚湯供應。好好呀。

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-12-13 09:24 發表
我上次在贊育見到張notice,係話瑪麗產科病房為了encougage 媽媽餵人奶,每一日都有熱魚湯供應。好好呀。

咁好o既...好似好窩心咁呀!
同埋果次見醫生佢都有問..會唔會考慮餵人奶~ 我有o既都好想比到亞b囉~

大宅

我發現第二胎好明顯易谷奶(而家已經長緊乳腺)

我第一胎完全唔會響而家開始長架....

我希望我餵到啦
第一胎..佢餓左一日呀~(最後補奶粉)

大宅

好媽媽勳章

我而家12週幾,都有小小谷奶,但未見乳線。
我上胎餵得好成功,餵左一年。
而家我屋企人都有煲魚湯同豬骨湯俾我飲,希望快d上奶,呀b唔洗捱餓 hahaha....

原帖由 hidecatcat 於 13/12/2010 12:00 發表
我發現第二胎好明顯易谷奶(而家已經長緊乳腺)

我第一胎完全唔會響而家開始長架....

我希望我餵到啦
第一胎..佢餓左一日呀~(最後補奶粉)

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-12-13 16:06 發表
而家我屋企人都有煲魚湯同豬骨湯俾我飲,希望快d上奶,呀b唔洗捱餓 hahaha....

...

點先為之谷呀?? 我發現有少少奶白色o既野响乳頭上..又唔知係咩...

複式洋房

回覆 42# wuws 的文章

唔使擔心...我3/12號度左頸皮(3.2mm)...點知10/12發現高危1/100...之後同日做咩抽絨毛+$1300做快速...今日一早收到贊育電話..話一切正常...仲知道埋係咩性別~!!!!!!

所以你唔使擔心...無事ga...

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-12-9 09:22 發表

唔使擔心...我3/12號度左頸皮(3.2mm)...點知10/12發現高危1/100...之後同日做咩抽絨毛+$1300做快速...今日一早收到贊育電話..話一切正常...仲知道埋係咩性別~!!!!!!

所以你唔使擔心...無事ga...

複式洋房

恭喜你呀!無事就好喇!
原帖由 winnie0821 於 10-12-13 20:46 發表

所以你唔使擔心...無事ga... ...

大宅

原帖由 devilmelody 於 10-12-13 17:14 發表

點先為之谷呀?? 我發現有少少奶白色o既野响乳頭上..又唔知係咩...

乳房有D實實地0甘

果少少奶白色係奶黎架啦(如果是液態的)
不過.....如果係好杰(有D係粉刺既感覺)
果D可能係積落既死皮黎架咋

大宅

原帖由 wuws 於 10-12-13 16:06 發表

...

我後來都餵左年零*(但唔係全人奶媽囉)

我飲豬腳湯同埋鰂魚湯都好有效

複式洋房

原帖由 hidecatcat 於 10-12-13 21:50 發表

乳房有D實實地0甘

果少少奶白色係奶黎架啦(如果是液態的)
不過.....如果係好杰(有D係粉刺既感覺)
果D可能係積落既死皮黎架咋

下....咩唔係正b出左世先有奶架咩?!?!

我開頭諗應該係死皮...因為乾左奶白色...仲以為甩皮...
不過d野清潔完又有..佢又唔係好液態..但又唔係杰..响d"喇"少少地滲出黎咁...

但係個胸又唔見得實....只不過係升哂cup..唔知係咪乳線正在發育呢.....

大宅

好媽媽勳章

winnie0821,
多謝你的分享。我想問下你係咪全部都在贊育做test? 我明天就照完頸皮一星期了,如果有事,係咪差唔多call 我呢?

原帖由 winnie0821 於 13/12/2010 20:46 發表

所以你唔使擔心...無事ga... ...

大宅

好媽媽勳章

hidecatcat,
你有冇覺得第二胎個肚大得好快?我而家13週,個肚好似4個月噤。唔知去到差不多生既時候會唔會好辛苦呢?

原帖由 hidecatcat 於 13/12/2010 21:51 發表

我後來都餵左年零*(但唔係全人奶媽囉)

我飲豬腳湯同埋鰂魚湯都好有效

複式洋房

原帖由 wuws 於 10-12-14 09:28 發表
winnie0821,
多謝你的分享。我想問下你係咪全部都在贊育做test? 我明天就照完頸皮一星期了,如果有事,係咪差唔多call 我呢?

我全部檢查都係贊育..無去過健康院呀!!

度完頸皮如果係高危,佢會係一星期內打俾你叫你去睇報告...
可能我度個時個姑娘都知係厚...度完佢就叫我book時間腸報告...原本度之前話兩星期左右先有報告...點知要我下星期返去睇...之後過左3日就收到電話話要跟進....

聽姑娘講話如果無事唔會通知...只會係你下次覆診個時先會同你講....

大宅

好媽媽勳章

我24/12去左贊育覆診,我個report 係1/670,頸皮2.1。醫生話我32歲有呢個結果,風險唔係特別低。因為report話唔洗特別跟進,所以政府醫院唔會再做野。不過醫生話可以出去私家醫生到再問下意見,同抽羊水。我book 左林勇行醫生下個禮拜抽羊水,叫做買個安心,希望冇事啦。

原帖由 winnie0821 於 14/12/2010 19:36 發表

我全部檢查都係贊育..無去過健康院呀!!

度完頸皮如果係高危,佢會係一星期內打俾你叫你去睇報告...
可能我度個時個姑娘都知係厚...度完佢就叫我book時間腸報告...原本度之前話兩星期左右先有報告...點知要我下星期 ...

複式洋房

唔駛太擔心!冇事嘅!加油呀!!
原帖由 wuws 於 10-12-28 09:47 發表
我24/12去左贊育覆診,我個report 係1/670,頸皮2.1。醫生話我32歲有呢個結果,風險唔係特別低。因為report話唔洗特別跟進,所以政府醫院唔會再做野。不過醫生話可以出去私家醫生到再問下意見,同抽羊水。我book 左林勇行醫生 ...

大宅

原帖由 wuws 於 10-12-14 09:38 發表
hidecatcat,
你有冇覺得第二胎個肚大得好快?我而家13週,個肚好似4個月噤。唔知去到差不多生既時候會唔會好辛苦呢?

到時至算啦
醫生會幫你check住架嘛:D

首頁

尾頁

跳至