嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

昨天去街市諗住買ABC粉, 事頭婆話D粉要煮諗D, 仲介紹"桂花粉"俾我, 咁食邊隻好D呀!俾D意見, 仲有可以點煮呀??

子爵府

喺百佳有一隻花花粉, 唔記得咩牌子, 個PACKING 係有D白色+透明袋, 好似係意大利牌子,$16.XX, 好細粒GA, 我個女嗰時又係食唔到ABC粉, 咁呢隻佢OK, 你可以試吓。

我通常都係放湯, 我個人覺得蓄茄薯仔魚湯最好味

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 cat1028 於 10-11-18 16:55 發表
昨天去街市諗住買ABC粉, 事頭婆話D粉要煮諗D, 仲介紹"桂花粉"俾我, 咁食邊隻好D呀!俾D意見, 仲有可以點煮呀??

冇乜所謂. 你去買普通意粉煮林d, 煎細粒d, 都可以餵bb.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實2隻都係差唔多野黎,只係形狀唔同
2隻都係要煮淋D就得LA.

子爵府

唔係花花粉係比ABC粉細粒D

原帖由 kellyly 於 10-11-21 12:32 發表

子爵府

原帖由 kellyly 於 10-11-21 12:32 發表

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 maymycheung 於 21/11/2010 13:33 發表

咁都只係細粒D,但都係用麵粉嗰D整,煮淋D就食到LA
而且樓主BB都有9個月大,可以食到LA

男爵府

認同!
我用電飯煲煮,轉去煮粥果面,
一早就煮,煮完保溫,中午先食,
都好淋呀!

原帖由 kellyly 於 21-11-2010 06:12 PM 發表

咁都只係細粒D,但都係用麵粉嗰D整,煮淋D就食到LA
而且樓主BB都有9個月大,可以食到LA

大宅

環保接龍勳章

其實我出街食早餐有時會俾D通粉(1開3)BB食(共10小粒左右), 佢咬咬下, 我覺得OK, 但當正餐咁食, 就-_-..仲俾個事頭婆講一講, 攪到我依家仲未開始煮D ABC粉. 多謝各位的意見

大宅

環保接龍勳章

昨天去UNY見到"花花粉"做緊$29。X(2包), 其實都係意粉, "桂花粉"應該似上海面, 煮熟係軟滑嘅。   

大宅

UNY做OFFER真係幾平14.X一包, 買4包送一包細粒意粉

洋房

通粉,麥片會好啲!

大宅

環保接龍勳章

原帖由 kenjo 於 10-11-30 18:35 發表
通粉,麥片會好啲!

通粉煮完會剪細D至食; 麥片+水OR +奶 OR 煮粥 ?? 煲完仲駛唔駛用攪伴機打碎?

今日我煮O左D肉碎俾BB食(以前煮熟後打蓉), 食到佢梗喉(唔肯咬), 睇到我心慌慌, 最後再用機打碎, 打唔碎的肉就無食, 知到要俾大粒D o既食物bb食, 但佢食到哭我又心痛, 哎.

男爵府

我現在有煮桂花粉給阿B,近來他打完歲半的針後,只吃桂花粉。我小時候也經常吃,個人認為桂花粉比麵或者ABC粉容易消化。

洋房

麥片煮後可溶於水,建議買有机,水滾加麥片和適量一匙奶粉,可即食得.
用机攪肉時加小小水,肉較腍.同時你不好心慌,要多鼓勵BB叻叻,便好轉了.
原帖由 cat1028 於 10-12-1 00:55 發表

通粉煮完會剪細D至食; 麥片+水OR +奶 OR 煮粥 ?? 煲完仲駛唔駛用攪伴機打碎?

今日我煮O左D肉碎俾BB食(以前煮熟後打蓉), 食到佢梗喉(唔肯咬), 睇到我心慌慌, 最後再用機打碎, 打唔碎的肉就無食, 知到要俾大粒D o既 ...

大宅

環保接龍勳章

Hi, kenjo
麥片當"正餐"定"小食"??每次可以食幾多呀??

D肉類我以前都係煮熟至打蓉, 但D書話生肉食至煮有益D, 但昨天的經驗是好難令D肉唔"痴"埋一舊, 我有煮前整散D肉, 各位有無好方法, 可以教下我嗎??

洋房

任何有益都可做正餐,小食我女每日一個蘋果. 我試過蒸肉餅前,"勁餵水"-可能半碗水-一加水一邊攪至你滿意,入雪柜再蒸都超冧,我奶奶只有五隻牙都食到,一定得. 一係再放入粥時,記住再攪散變稀爛糊,連肉都可變水!
原帖由 cat1028 於 10-12-1 17:09 發表
Hi, kenjo
麥片當"正餐"定"小食"??每次可以食幾多呀??

D肉類我以前都係煮熟至打蓉, 但D書話生肉食至煮有益D, 但昨天的經驗是好難令D肉唔"痴"埋一舊, 我有煮前整散D肉, 各位有無好方法, 可以教下我嗎?? ...

男爵府

全對. 肉先加水, 煮前先把肉和粥伴勻, 再加熱.

大宅

環保接龍勳章

Hi, Kenjo & shyeung

非常感激.

子爵府

我生肉+水先攪碎, 攪好之後再+2湯匙水攪混, 然後米水滾後加落去攪混一齊煲, 都好溶, 你可以試吓。

同埋我覺得唔駛咁心急比佢咬嘢, 因為你自己可以試吓, 如果真係有肉碎大粒小小, 而你唔咬就咁吞, 真係都幾"續"喉GA。 你可以平時比D餅仔, 你食飯的時候又可以比D大人飯佢咬吓, 魚肉又可以比佢食吓,菜又可以, 平時又可以比飽飽佢食, 小小咁試, 只係比佢習慣吓先; 如果你真係好想佢慢慢習慣咬嘢, 你最好分開粥同肉比佢食; 我個女最初都好似你個BB咁, 後來我會整肉丸粥, 咁我一啖粥,一啖肉咁比佢食, 佢OK 喎!! 因為佢哋習慣咗食粥唔咬就咁吞, 但其他嘢佢知道要咬, 咁唔會咁易"續" 喉。

首頁

尾頁

跳至