想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人試過係5w-7w時小產咗, 當時有無驗血(hcg), 個數大約係幾多?

別墅

或者有無人曾經驗過hcg, 可唔可以幫吓我呀?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大約 百幾左右.

子爵府

我4月頭個時就係小產左..當時差唔多8w..不過就冇驗血(hcg)..

大宅

w4-HCG79, w5-HCG437, 未到w6自然流產左.

原帖由 小糖糖 於 10-11-20 00:57 發表
有無人試過係5w-7w時小產咗, 當時有無驗血(hcg), 個數大約係幾多?

別墅

我都係7w小產, 不過無試hcg.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 爸B勳章

約7 week, hcg 1450

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

接近7week~~around3000
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

別墅

多謝各位JM回覆,

我6W果陣用肚照U/S, 醫生話見唔到胎囊, 話應該已經停止生長, 過幾日就會嚟M, 但我已經等咗一星期都仲未見M小姐, 於是忍唔住自己去咗化驗所驗血, 個hcg係16xxx, 我問化驗所d人, 佢地話估計大約有8w, 而家個心好亂, 好似仲有希望咁, 到底bb仲係唔係度呀.....

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 小糖糖 於 10-11-20 21:04 發表
多謝各位JM回覆,

我6W果陣用肚照U/S, 醫生話見唔到胎囊, 話應該已經停止生長, 過幾日就會嚟M, 但我已經等咗一星期都仲未見M小姐, 於是忍唔住自己去咗化驗所驗血, 個hcg係16xxx, 我問化驗所d人, 佢地話估計大約有8w, ...

咁你有無再去照 u/s ?

大宅

你可以找婦科醫生照陰道u/s. hcg過1200己可照到小B. 亦可 check下是否宮外孕.

多謝各位JM回覆,

我6W果陣用肚照U/S, 醫生話見唔到胎囊, 話應該已經停止生長, 過幾日就會嚟M, 但我已經等咗一星期都仲未見M小姐, 於是忍唔住自己去咗化驗所驗血, 個hcg係16xxx, 我問化驗所d人, 佢地話估計大約有8w, ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

多謝各位JM回覆,

我做IVF係6W見到有2粒胎囊,轉藥後無耐見紅,驗HCG有12XX,個把鬼醫生話2個胎無咗,叫我得3星期等佢自然排出,點知3W後仲照到有一個,但size比之前大,不過個胎因為3個星期無藥支援佢而無咗,果陣連胎盤組織都開始形成啦!

所以快D搵多個醫生睇,唔好信死一個!

男爵府

畀面勳章

果時胚胎SIZE 6W, 但按排卵已經係8W.
HCG指數由幾萬急跌而幾百.

子爵府

咩叫做hcg?而自然排出即係點呀??

別墅

我已經book咗另一個醫生星期一照, 我hcg有16xxx都照唔到小b, 我估都無乜希望, 而家最驚係宮外孕呀......

原帖由 minimeme 於 10-11-20 23:21 發表
你可以找婦科醫生照陰道u/s. hcg過1200己可照到小B. 亦可 check下是否宮外孕.

別墅

我都已然停咗藥一個星期, 上星期有兩日有少少血絲, 但之後就再無喇, 唉....而家都唔知小b仲係唔係度, 如果已經走咗, 點解m小姐仲唔嚟呀......

原帖由 alicemic 於 10-11-21 00:20 發表

我做IVF係6W見到有2粒胎囊,轉藥後無耐見紅,驗HCG有12XX,個把鬼醫生話2個胎無咗,叫我得3星期等佢自然排出,點知3W後仲照到有一個,但size比之前大,不過個胎因為3個星期無藥支援佢而無咗,果陣連胎盤組織都開始形成啦!

...

別墅

Hi jelly208,

想問吓你HCG由幾萬急跌至幾百, 係咪幾日之內再驗架?? 係咪跌到幾百就會嚟M? 定係一直都有見紅架?

原帖由 jelly208 於 10-11-21 07:16 發表
果時胚胎SIZE 6W, 但按排卵已經係8W.
HCG指數由幾萬急跌而幾百.

別墅

HCG又稱之為人類絨毛膜性腺激素, 是由授精卵在子宮內著床後(約八至九天開始), 胚胎組織逐漸發育時, 受精卵著床處初級滋養層細胞所分泌的一種荷爾蒙, 故此一般"正常"情況下, 在懷孕婦女的體內可以偵測到該荷爾蒙.

自然排出係早期流產, 即身體自己將胚胎流出, 好似平時嚟M一樣.

原帖由 vivianbabywai 於 10-11-21 10:30 發表
咩叫做hcg?而自然排出即係點呀??

子爵府

原帖由 小糖糖 於 10-11-21 11:26 發表
HCG又稱之為人類絨毛膜性腺激素, 是由授精卵在子宮內著床後(約八至九天開始), 胚胎組織逐漸發育時, 受精卵著床處初級滋養層細胞所分泌的一種荷爾蒙, 故此一般"正常"情況下, 在懷孕婦女的體內可以偵測到該荷爾蒙.

自 ...

咁係咩情況下先要驗HCG??

男爵府

畀面勳章

原帖由 小糖糖 於 21-11-2010 11:22 發表
Hi jelly208,

想問吓你HCG由幾萬急跌至幾百, 係咪幾日之內再驗架?? 係咪跌到幾百就會嚟M? 定係一直都有見紅架?

時間幾耐唔太記得喇, 幾萬HCG指數係第一次出現流啡時驗.
之前停咗,再出現時醫生安排我去抽血,報告未出,就已經大量出血,自己排咗出嚟.
當刻即時入院,醫院又再抽血,報告出時得番幾百.
兩三日後再去抽血,已經回復正常喇.
流啡差不多日日會有,但唔多。
當發現多果日,晚上已經出鮮血喇.

首頁

尾頁

跳至