論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Passport TTxx858x9

昨天剛炒, 仍在港搵工, 佢個樣好乖好純, 但實情......待續

別墅

工人係海外賓賓,30歲,白紙一張,請佢係諗住幫輕下照顧1 歲BB,佢無照顧初生BB 經驗,但有三個女,由幾歲到12歲,佢個樣好乖,因有麻麻幫手揍,心諗可以慢慢教。

第一日返到屋企,諗住佢會幫到手啦,但係佢只顧周圍抺,唔係好理呀B,佢一抱呀B就喊到唔收聲,如是者一個月阿B都唔肯跟佢,夜晚呀B喊到唔收聲唔訓,我頂唔順起身揍,佢竟然上床訓覺!!!晚晚如是,要自己來!我同佢講佢揍唔掂呀B敢我請工人有咩用,佢話我可以炒佢 !!!我話唔識就學,我唔會炒佢,但係佢教極都唔聽:

例如食完奶,叫佢掃風,佢完全唔識,倒轉向下掃風,重試過唔掃,佢話BB訓左,掃唔到 ......佢話佢從未同D女掃風,無問題 ......

平時老爺奶奶夜晚在我家食完晚飯至走,次次食緊飯,佢就帶阿B過來拍爺爺大脾,晚晚如是,佢話係呀B要自己過來!我老爺奶奶好錫呢個工人,因為佢o係我老爺奶奶好面前扮得好乖,但係當我話佢做錯野,佢就即刻黑面擰歪面大聲駁嘴……叫我炒佢。

話說我用兩種牌子奶樽,我同佢講唔可以掉亂D奶嘴奶樽,但係佢就次次掉亂,有一次無啦啦攞左個新士啤奶嘴出來安落個奶樽度,佢果日放假,我自己餵呀B,發現佢好努力咁啜,但一滴奶都啜唔到,於是唔肯飲支奶,原來新士啤奶嘴係無孔的! 佢居然用左個奶嘴成個星期都唔知係無孔的!

日間呀B帶去麻麻屋企,佢只O係旁邊觀察唔幫手,因為佢話要佢做兩個地址係犯法,如果我迫佢就去勞工署告我。

佢有好多aunts同媽咪係香港做工人,佢話其中一個aunt早幾年嫁左個有錢阿伯,無耐死左於是佢aunt繼承左中環成間大珠寶店。另一個aunt兩年前來港做工人,之後大左肚,老闆要另請工人,佢aunt留港老闆家產子,攞埋出世紙做香港人,然後完約perfect record返菲 !

最初來到,佢話佢要改出糧日子,方便佢匯錢返去,我應承佢。第一次出糧,佢話無錢又無戶口,要現金,我應承佢。之後佢話個女入左院,想早d出糧,我都應承佢。佢未夠三個月,堅持一定要放所有勞工假,寧願扣錢我都算,我希望佢可以好好幫我揍呀b同埋佢話個女入左院,最終我都無扣佢錢。但係佢從無領情,我比份家規教佢點揍bb,點掃風,點様消毒家居,幾耐清潔屋企一次,我叫佢明白就簽名,但係佢話要保障自己,唔會簽,我話佢有要求,我通通應承佢,掉轉我要求佢跟家規做,點解佢唔肯? 佢仲要同我講我無扣佢錢,佢已經多謝左我啦!!!!

又話說我住地下叫佢唔好將我d內衣掛出去晾,昨日講完,收番入屋,點知第日一早又晾左出去,仲比我親眼見到個賊偷左我件$2000內衣,過程因有CCTV拍下,於是工都返唔到要去差館,仲有7個警察來我家重組案情,因為警方好想拉到個積犯!

佢來左兩個月,破壞晒我屋企嘅和諧,唯有送錢比佢走!希望其他BK媽咪唔好成為下一個受害者。

別墅

Beware

Still in HK, Beware, pls.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

多謝提醒!

佢地真係太多auntie,同埋佢地有預備班,
所以就算係海外無經驗,黎到都好似好熟練咁! 但只限所有法例+吞樸野! 做野唔包!

我個咪又係 ~ 一黎到識同我講要放sunday,例牌都係話去church;做野 ~ 又唔見好掂 (到而家黎左第3個幾月,就算點講點教,洗衫都係染晒色,wea晒兼亂黎!!);又呢樣要求,又個樣要求;黎到第二日比佢放假,已識自己搭地鐵去搵人!;仲有好多好多 ~~~

我初頭都懷疑過份resume係假,明明似香港做過,但就話晌中東做過;後來借d 2睇佢passport,佢又真係只晌中東做過。

咁我歸究於佢地晌香港太多自己人! 請佢地都係睇好彩唔好彩,睇佢地本性同佢地身邊既係咩人!!

男爵府

畀面勳章

係呀, 我都中過招, 都抄咗啦. 其實請海外, 如果有親人在港工作, 一樣麻煩, 來了一星期已經要求多多, 之前講好嘅, 來了又話她知道法例係咁咁咁, 晚上bb睡覺, 教她日常工作步驟, 她來了一星期, 竟然話, now is my rest time...CRAZY.

別墅

foggyao & mko2002hk 原來你我都中過招, 我工人同你地所講嘅情形差不多一樣, 一黎到第二日識同我講要放sunday 之外,仲要sat night 出去 auntie 度過夜, 因為rest day 有24小時屬於佢私人時間 !!!放完返來完全當咩都睇唔到,直入房間繼續唔知玩咩玩到三更半夜至沖涼訓覺.

首頁

尾頁

跳至