心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡囡讀nursery時因鐘耳炎+肺炎,住了院7日打抗生素.醫生判錯證,呢頭出院又發高燒,於是轉了另一個醫生,又入院住了9日,又打抗生素,自此身體就好弱.好容易發燒,半年後又係發高燒入院打抗生素,醫生已經吩咐要好好照顧她.之後因身體虛弱,一年也要入一次醫院,因為不退燒.真至小一才安頓下來.
佢k1時,我老公死了,我囡咁多事,於是搬了同媽咪住,方便照顧,咁我就可以專心上班.一住住了三年.佢現在7歲,未坐過飛機去旅行.我一個人的收入要養二個小朋友加埋工人,你話有幾多錢剩?唔坐過飛機去旅行有什麼怪呢?
我阿媽就當住我小朋友面前講,你哋咁大個都未坐飛機去過旅行,遲D同你哋佢去,當然係我出錢.
就算係未坐過飛機,都不須要在小朋友面前咁講.佢有無諗過我的感受呢?同佢講,佢一定反面,只有放在自己心裏.
有時真係唔想同小朋友搬開住,唔聽咁多呢D說話.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 heiB 於 10-11-22 11:22 發表
我囡囡讀nursery時因鐘耳炎+肺炎,住了院7日打抗生素.醫生判錯證,呢頭出院又發高燒,於是轉了另一個醫生,又入院住了9日,又打抗生素,自此身體就好弱.好容易發燒,半年後又係發高燒入院打抗生素,醫生已經吩咐要好好照顧她 ...

其實我係你我會同佢講,我真係無能力,所以唔敢向小朋友承諾d咩,試吓開心見誠講吧,佢聽唔聽一件事.不過我估你地平時都有d磨擦,你先至想搬出去,有無考慮申請公屋?

珍珠宮

大廚勳章

我囡囡讀nursery時因鐘耳炎+肺炎,住了院7日打抗生素.醫生判錯證,呢頭出院又發高燒,於是轉了另一個醫生,又入院住了9日,又打抗生素,自此身體就好弱.好容易發燒,半年後又係發高燒入院打抗生素,醫生已經吩咐要好好照顧她 ...

其實我係你我會同佢講,我真係無能力,所以唔敢向小朋友承諾d咩,試吓開心見誠講吧,佢聽唔聽一件事.不過我估你地平時都有d磨擦,你先至想搬出去,有無考慮申請公屋?

珍珠宮

大廚勳章

男爵府

回復 1# FullOfBlessing 的帖子

我不合資格申請公屋,因為老公死了,我收了一些保險金,而政府話這些保險金是當資產的,過了上限,所以不可以申請.我媽咪就係覺得我手上都有錢,駛唔駛咁慳.
但係佢有無諗過,這些錢是儲備金,小朋友越大用的錢就越多,到時我無能力,呢錢就係在那時取出來用了.我現在的人工尚算應付到日常生活,小朋友的課外活動費用,書薄費,保險費,人工費,給媽咪的家用,但係所餘的錢就不多.
可能我太保守,我家人一向都不認同的想法.有時都唔想同佢地講咁多.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

比著我,我都會慳,你估筆保險金可以用一世咩,加上仲有兩個小朋友,洗費唔少,今日唔知聽日事,梗係應洗先洗

男爵府

回覆 1# acbeans 的文章

你所說的正是我心意.其實我真係慳得就慳.但係家人包括我的弟弟,弟婦就真係不太體會到我這種想法.
我又不是後生生BB.到我60歲,細囡都未出生,公司過60歲就不用我了,到時我真係要用積蓄過活,這就是我現在用錢那麼慳的原因,但係我的家人真係唔係好明白,口口聲聲話我有錢在手,我弟婦見我仔讀書有壓力,叫我仔轉國際學校,我話不可以,因為開支大,佢竟然話我咁諗法有問題,我都唔明問題在那裏.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 heiB 於 10-11-23 11:03 發表
你所說的正是我心意.其實我真係慳得就慳.但係家人包括我的弟弟,弟婦就真係不太體會到我這種想法.
我又不是後生生BB.到我60歲,細囡都未出生,公司過60歲就不用我了,到時我真係要用積蓄過活,這就是我現在用錢那麼慳的原 ...

我覺得你呢個諗法好合理,你不妨將心裡的諗法講出來,或者佢聽完會明白呢? 如果佢唔認同咪算,起碼你解釋咗嘛.

另一方面,你都盡量抽時間同小朋友傾傾,講吓你嘅難處,你唔係唔錫佢地,只係無能力俾到咁多野佢地.而家聽唔明唔緊要,耐心d講,你為佢地著想,始終有一天佢地會明的,放心~

複式洋房

我大仔9歲 細仔3歲都未去過旅行坐飛機 甚至香港狄士妮 同海洋公園都未去過 冇問題 最緊要你自己不要和人比較 當然也要跟小朋友解釋你們的處境 日後去旅行的機會多的是呢 ~
煩事量力而為 待有能力的時候 再享受也不遲 所以不用為此煩惱

瑪瑙宮

也不用聽佢地講咩 (包括您媽), 佢地無試過逆境, 唔知您的處境/壓力, 將來您囝囡未必可以養埋您, 當然要積谷防饑. 我都未搭過飛機, 未去過廸廸尼, 有幾奇姐, 錢要應洗才應, 又話國際學校, 大佬, 知唔知幾多支出架. 如果佢意思搭飛機係要您出錢, 我覺得唔好順佢意, 改為去下大陸短線, 澳門好了, 原因您話公司請唔到假. 如果因為咁黑面, 都要企硬. 作為母親的, 都叫幾唔體諒個無左丈夫的女兒, 辛苦您了. 果 d 保險金, 一定唔好比人佔便宜, 自己 keep 好, 做下穩陣的投資. take care.
我又不是後生生BB.到我60歲,細囡都未出生,公司過60歲就不用我了,到時我真係要用積蓄過活,這就是我現在用錢那麼慳的原 ...

男爵府

回覆 1# Nancy20090615 的文章

很開心在這裡找到與我想法一樣的朋友,多謝你們的諒解,雖然家人覺得我吝嗇,我絕不介意,我現在就是行緊我的一套了.
如你們說,旅行我一定會同小朋友去.但是會遲些.有時真係一家不知一家的事.

複式洋房

我好認同你的做法,如果你小朋友大過d,大可以開心見誠同佢地講,要佢地明白你的苦心。我反而好唔認同你弟婦的說法,如果有壓力就要讀國際學校,唔通讀國際學校就真係無壓力?如果第日小朋友長大出來工作有壓力,就叫佢回家屋企養?
但樓主也要正視一下小朋友的壓力來源,是因為跟不上學校進度?學習障礙?因為家庭環境因素?還是多多瞭解為上。

複式洋房

你好叻,一個人担起頭家,比照起我,我就不可能這麼堅強.當然是每一個人都要為自已及將來做好安排,儘管人生變數怎多,但願平安,健康永隨,已於願足以.

民房

的而且確有時家人是最難有諒解的,
因為大家相處了多年, 習慣了, 不免失去了一點心思
但好多時又總是我們的最後後備方案去面對困難,
有時真的很難受, 明白的, 努力!

原帖由 heiB 於 10-12-2 11:26 發表
很開心在這裡找到與我想法一樣的朋友,多謝你們的諒解,雖然家人覺得我吝嗇,我絕不介意,我現在就是行緊我的一套了.
如你們說,旅行我一定會同小朋友去.但是會遲些.有時真係一家不知一家的事. ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至