基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔係教徒, 可否帶3歲仔仔返教會?
屋企附近有一d基督教小學, 請問呢d小學是否星期六/日會有聚會? 可否讓我地呢類人參加? or一定要去教堂?
是否要報名? 直接入去?
有些是主日學, 有些是崇拜, 請問有咩分別? 小朋友適合返邊一種 (小朋友會坐唔定, 周圍走, 會唔會打擾其他人)?
thanks~

禁止訪問

大宅

係粉嶺聯和墟上水宣道小學, 逢星期日早上會有比3歲小朋友的參與的"基督兵團", 有遊戲活動, 有学習聖經。 因為我返開呢間教會,成年人會有主日崇拜。

小朋友從小到大比佢認識耶穌, 学習聖經真理,對成長有很大幫助。

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。 (箴言:22.6)
:-?

大宅

係粉嶺上水宣道小學逢星期日有比3歲小朋友參與的"基督兵團", 有遊戲活動, 有学習聖經, 很適合好動小朋友。成年人有主日崇拜, 唱詩歌, 聽講道。

小朋友從小到大認識耶穌, 学習聖經, 對成長會有幫助。

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。(箴言:22.6)

禁止訪問

大宅

原帖由 lingcheung3 於 10-11-23 23:50 發表
係粉嶺聯和墟上水宣道小學, 逢星期日早上會有比3歲小朋友的參與的"基督兵團", 有遊戲活動, 有学習聖經。 因為我返開呢間教會,成年人會有主日崇拜。

小朋友從小到大比佢認識耶穌, 学習聖經真理,對成長有很大幫助。

...

thanks lingcheung3~
請問"基督兵團"星期日幾點舉行? 可否讓家長在旁? 我仔仔好怕羞~
好多幼稚園都用呢句金句作為校訓, 雖然我唔係教徒, 不過我都好鐘意~

大宅

逢星期日早上9:15am至11:30am

男爵府

你可以

1. 找間基督教教會, 比佢番主日學

2. 番基督少年軍 (有好多小學 / 幼稚園都有辦)
3歲可番小綿羊班, 通常週六, 約 3小時, 有信仰教導, 有步操 (似童軍, 但加了基督教原素), 我的三個孩子都番
基督少年軍, 由2歲多已開始, 很好的!

.3. 為小孩的有兒童崇拜, 亦有兒童主日學 (你可上成人崇拜, 同時會有教會導師教你的小孩兒童崇拜)

願主祝福你和你一家!!
原帖由 ilovebabybaby 於 10-11-22 01:07 PM 發表
我唔係教徒, 可否帶3歲仔仔返教會?
屋企附近有一d基督教小學, 請問呢d小學是否星期六/日會有聚會? 可否讓我地呢類人參加? or一定要去教堂?
是否要報名? 直接入去?
有些是主日學, 有些是崇拜, 請問有咩分別? 小朋友適 ...

首頁

尾頁

跳至