跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

各位好, 我囝囝2歲半, 由細開始唔肯用睡袋瞓, 醒既時候當然唔肯著, 吼佢瞓著幫佢著, 佢瞓到半夜會一路喊一路扯張睡袋
唔用咩!? 佢瞓覺時又不停富被兼360度碌黎碌去, 攪到99每晚要不停幫佢蓋被, 湊佢跟本冇得瞓! 我叫過99迫佢著, 但點迫? 連我自己都唔知點做! 唔夠瞓既關係, 99同我身體愈來愈差, 個樣又殘又老, 請問有冇過來人可以教下我點做! 唔該!

男爵府

首先可能係佢真係太熱. 所以先檢討一下係唔係真係太多被, 著太多衫.

如果佢真係懶瞓又富被, 唔一定要著睡袋, 因為睡袋可能困住個身體唔舒服, 你可以試下著厚小小的神褸, 或者將個睡袋剪穿佢, 等佢可以特對腳出來. 唔可能佢會舒服d.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

原帖由 babushka 於 10-11-24 09:33 發表
首先可能係佢真係太熱. 所以先檢討一下係唔係真係太多被, 著太多衫.

如果佢真係懶瞓又富被, 唔一定要著睡袋, 因為睡袋可能困住個身體唔舒服, 你可以試下著厚小小的神褸, 或者將個睡袋剪穿佢, 等佢可以特對腳出來. ...

多謝你既回覆呀.
以上一排黎講, 佢只係著一件背心底衫加簿身既長袖衫蓋普通冷氣被, 應該唔熱吖!所以佢確係懶瞓!
其實我已經係同佢著背心形同露腳既睡袋...上年有試過著家居夾棉褸瞓, 但我感覺上好似唔係幾好咁, 好擁種咁!

大宅

我個仔(3yrs+) 都有呢個問題, 都攪到我勁頭痛, 都係晚晚冇覺好瞓, 阿仔又成日傷風咳, 依家我考慮緊用電暖毡, 不過又有mami話咁細個唔好用住, 所以呢排凍咪開暖爐+同我哋瞓囉.....

大宅

畀面勳章

我個仔都係咁,唔關著衫多少ge事,佢係反瞓到一定唔見晒d被,我會用條大毛巾圍住佢條腰先,等佢唔會冷親肚仔,之後再加張皮,衫褲都係會著厚d~

前幾晚凍佢都有爬出黎同我地瞓(因為佢仲冚緊bb被,前日同佢換左張單人被就無再爬過黎瞓,張被佢自己揀,我將張被後尾屈左入去整到好似睡袋咁,so far呢兩晚都ok

大宅

fu 被都唔知會fu 到幾多歲?著厚的無領長袍瞓,近來更要穿抓毛衫及羊毛底衫。
瞓lam咗先同佢加外套,佢會無咁熱,太熱好難瞓得着。

首頁

尾頁

跳至