少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

library 有 架,我都睇左,ok ga

複式洋房

等我一陣去搵吓先!

禁止訪問

男爵府

有免費電子書:
今天看了这本书《你会听,孩子就肯说(如何说孩子才会听,怎么听孩子才肯说)(繁)》,感觉很有水准你也来看看吧。地址是:http://www.ziimaa.com/BookInfo.aspx?bookId=847&uId=at30472

禁止訪問

回覆:Naxos 的帖子

別墅

Superman-GF 發表於 11-6-7 16:12
看了How to talk 現在看Siblings without rivalry

好像很有道理。但懷疑太小的孩子不管用。當我女做不應做 ...

同意你講既野架, 你小朋友幾多歲? 因為我都覺得若小朋友太細, 一方面佢地可能吸收唔到我地講咩, 另一方面亦唔會有咩明顯反應俾我地, ... 我相信每個方法都有其作用, 而且對唔同性格既小朋友都有唔同既效果... 當然如果小朋友太細, 兩歲以下既, 佢地可以係做你上述提及既方法時, 不會見到佢地有咩好多大反應...

其實呢本書提及既方法, 並唔係只係適用於小朋友, 就算係對我地既伴侶, 朋友, 親人, 老中青既人, 都係一個好好建立和諧關係既方法... 因為佢最著重既係"尊重及接納", 及展示如何將這些理論實踐出來... 就係果位曾繁光醫生間中講talk既"正向親子/ 正向管教"...

我記得係我阿仔好細果時, 書中提及既很多方法都未用得著, 不過很多方法對我當時四歲幾既大女作用明顯好多, 到阿仔兩歲幾trouble two時, 我發覺開始用得著部份既技巧, 特別係fantasy那個... 真的不錯... 不過因為要學習一套新的溝通方法一d都唔易, 所以係小朋友慢慢長大期間, 我地就可以不斷咁practice... 到小朋友聽得明既年紀, 自己已經慢慢熟習, 咁使用起上來就更得心應手...

佢教既似乎係一套技巧, 不過我覺得技巧背有一定要有一個心, 只會劍法沒有心法就很易出問題....

很多過來人家長也提及孩子到了青少年期就會跟家人有較多的沖突, 到時家長的強權管教方法已不會再有用, 就算有, 只會帶來更多的反撃/角力情況, 我想趁孩子仍小的時候, 就慢慢學習一套好的溝通方法,打好一個厚的好關係根基去面對孩子青少年期的沖撃...

願共勉之....

pingu_k  "其實呢本書提及既方法, 並唔係....."-->請問..你都係講緊"How to talk"呢本書?  發表於 11-9-5 22:10
有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

大宅

我係圖書館借左中文版, 我睇左一半我覺得好好, 但係運用上真係要改進, 因為我個人比較心急,好多時唔等仔仔比反應, 我又比左建議, 哈哈.

另外我想推介一本育兒書, 叫做6A的力量, 係一個育兒專家建議我睇, 睇完之後覺得佢講得好啱, 運用左部份又有用. 呢本書同樓主推介的書有部份幾相似, 我覺得夾埋黎用幾啱.
家長們努力呀.

複式洋房

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=10016748免費有得看呵

珠珠妹dy  Thanks 分亨....我開到喎! 不過不能下載!  發表於 11-9-11 22:10
小虎與點點  點解入唔到!?!?  發表於 11-8-26 13:11

禁止訪問

別墅

winkho 發表於 [url=tel:11-8-24 10]11-8-24 10[/url]:57
我係圖書館借左中文版, 我睇左一半我覺得好好, 但係運用上真係要改進, 因為我個人比較心急,好多時唔等仔仔 ...

有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

別墅

係呀 6A的力量都係一本好好既書!講我地要掌握到6個A就可以係同孩子有好親密既關係下令孩子順服父母 聴教聴話但又唔會無晒主見 6A包括a包括 接納,讚賞,關愛, 時間 ,責任及權威!

坊間都有d機構辦6A的家長工作坊 有時覺得樣樣野都有人仲意上堂學 反而學做好家長呢樣野又唔係好多家長肯花時間去學 育人喎 而且仲要係自己既心肝寶貝喎!

大家一齊努力學做個好父母啦!

別墅

同意呀 兩本書也是強調接納與尊重 恩威平衡下管教孩子!
Winkho 同意你講呀 有時真係忍唔住架!而且有時自己狀態未必係每刻都好好 不過只要有呢份信念 呢個心 慢慢試就一定得 願共勉之!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想請問大家這本書的中文版的
如何说孩子才会听,怎么听孩子才肯说 - 簡體
是否 = 《你會聽,孩子就肯說》- 繁體

CCYPP  應該係呀...  發表於 11-9-5 00:40

複式洋房

回覆:親子溝通的好書推介...

今日去過三聯問,中文版就絕咗版,但現貨有英文版。

CCYPP  圖書館都有得借架!  發表於 11-9-5 00:40

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

thanks

別墅

Pinguk, 唔好意思呀 你個點評有些字出現亂碼了 看得不太清楚

複式洋房

回覆 好命婆 的帖子

你好。我上了芝麻網想下載PDF版本,但我沒有帳戶,不知道你有沒有download呢?有的話可否PM給我呢?謝謝!

大宅

回覆 CCYPP 的帖子

HI CCYPP
你好呀, 我都係睇到你呢個帖子, 先知道有呢本書, 然後係圖書館借左黎睇, 但始終係運用上都不是得心應手, 唔知係唔係我做錯呢, 我感覺好沮喪.
以下是我小小的分享(真實個案-這幾天來的對話):
背景: 因為仔仔剛上小一, 已經返了5日學, 但仍每天都在哭訴, 每晚也在埋怨,WORRY, 唉聲嘆氣等等.
仔: 我好唔開心
媽媽(我很認真聆聽及望住佢) : 你真係好唔開心喎.
仔: 我唔想返學
媽: 嗯
仔: 我唔想搭校車
媽:喔
仔: 我想媽咪陪着我(因為星期一我陪過佢返學, 佢所以想我再陪佢, 但我當時已強調, 以後要搭校巴)
媽: 係咁/明白。
然後他沒有想出解決方法, 隔不到5分鐘, 又重覆以上說話, 而我又重覆以上的答覆.
又時會:
仔: 我不喜歡老師
媽: 嗯
仔: 老師好惡呀
媽: 老師罵人時, 你一定好驚.
仔: 係呀
媽: 個樣好似怪獸咁得人驚
仔: 咁, 我聽日決定左唔返學架啦, 你唔好迫我/ 你聽日一定要陪我返到學校.
媽: 明白.
他又停止了, 但不久又重覆了,
我沮喪是因為我不能令他放開懷抱, 克服困難, 我也試過叫他在紙上晝圖晝/打PILLOW作發洩, 但也沒用.
試過前晚, 因為由我放工回去, 直至他睡覺的3個小時, 也是重覆着以上的對話, 我真的累了, 我開始着火了(我失敗了), 我很大聲+惡的說: [你係唔可以唔返學, 學你一定要返, 同埋我唔可以陪你返學. 我要你即刻話比我聽, 我怎樣做你先唔會再WORRY](其實我係想佢收聲唔好再埋怨,再講)
仔: 我以後咩都唔講比你聽.
我又錯了, 我唔想佢唔講比我聽, 但佢重覆重覆, 我真的失去耐性. 我真係唔知點算.
另外, 每朝我帶他到校巴站, 送他上車, 他每朝也哭, 見到其他家長的咀臉及說話, 我感到害怕. 我唔明白為何別人的兒子不是這樣, 而我的是這樣.
我分享以上對話給你, 因為是我想你已看完了此書, 而且也會運用過書的技巧, 看看會否有同類到的經驗可否分享及指教一下,若覺得未有解決方法的話, 可以不理會, 勞煩了.
2H MAMA

別墅

Winkho 你兒子的狀況也曾在我女兒身上發生 只是不是坐校車而已我明白那份心力交瘁 無助 你更要面對群眾的壓力!你做的令我感到你的耐性 只是屢試不果 心一定急 就會以壓力方法去希望令其停止 孩子的反應又會令我們內疚••

看到你做了接納他感受的部份 不過孩子在完全沒有引導下可能不會立即想到解決方法畢竟他才是小一生 所以第二步仍先要讓他知限制 第三步就給他一些建議引導他考慮 •••

今晚太夜 改天跟你分享我曾試過的 當然不知對你來說有否用 不過我相信一定有不會傷害到親子關係的方法! 別放棄啊孩子面對全新的生活需要我們的支持及協助啊!我的女兒是一個慢熱及顧慮較多的孩子 但他們也是較令我們安心的孩子 至少他們真的會較三思而後行

急不了的 慢慢來 支持你呢!

民房

等我一陣問朋友借呢本書黎睇下先, 佢買左haha

首頁

尾頁

跳至