自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問正在讀K1的小朋友有無上興趣班呢? 如有, 請問讀什麼興趣班呢? 在哪裡學呢?

侯爵府

分basic thinking 和critical thinking 兩方面﹐詳情您可以上enopi的官方網頁看看。

原帖由 bellabella_oh 於 10-11-26 16:36 發表

請問三歲開始學Enopi Math 是學d mug 的?

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

原帖由 ohmygosh 於 10-11-26 16:00 發表
我本身是鋼琴和小提琴教師。兒子自小便對音樂很有興趣﹐主動要學拉琴和彈琴﹐又會問很多相關的問題。根據多年來的教學經驗﹐我本身打算待他五歲才開始教他(我自己收生也只收四歲半/五歲以上的)﹔但他嚷著要學﹐還拿著琴書叫我 ...

請問三歲開始學Enopi Math 是學d mug 的?

侯爵府

我本身是鋼琴和小提琴教師。兒子自小便對音樂很有興趣﹐主動要學拉琴和彈琴﹐又會問很多相關的問題。根據多年來的教學經驗﹐我本身打算待他五歲才開始教他(我自己收生也只收四歲半/五歲以上的)﹔但他嚷著要學﹐還拿著琴書叫我教他(我們家書櫃裡有一部分是我給初級學生用的琴書)﹐當時他只有兩歲九個月﹐我一直不肯教他彈﹐覺得太細個了﹐我們家裡的鋼琴的譜架頗高(grand piano style)﹐琴鍵也不輕﹐我就更加一直都不讓他碰琴鍵﹐玩玩也不准(我一向覺得﹐要不就認真地學﹔否則﹐鋼琴並非玩具﹐要玩就請玩別的)﹔我只肯教他一些基本樂理。結果我等到他滿三歲一個月後才開始教他彈琴。至今已經七個月了﹐基本上每天練習一小時﹐進度很好﹐我也相當滿意。

不過﹐我依然覺得﹐四歲半至五歲左右才開始就最理想﹔並無必要太早開始。

原帖由 細BB 於 10-11-26 14:51 發表
我想問下彈琴佢哋咁細個學唔學到?

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想問下彈琴佢哋咁細個學唔學到?

侯爵府

您可以上yahoo search 'science workshop'﹐他們在Central, CWB, 和Kowloon Tong 都有centres。

原帖由 ms_maggie 於 10-11-26 13:39 發表
科學班、彈網 邊度有得學?

大宅

科學班、彈網 邊度有得學?

侯爵府

除了現時正在參加的興趣班之外﹐我也想讓他參加science workshop﹐ballet﹐swimming 和圍棋。不過打算等四歲半至五歲才開始。

大宅

學校學紙黏土
考慮緊學多一樣 : 音樂班 / 跆拳

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我仔淨係畫班同彈琴咋mouth:

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我囡囡K1,學畫畫(青苗)
英文(English Excel)
教會(兒童主日學)

大宅

原帖由 葉兒好嗎 於 10-11-25 10:43 發表
我想問學幾樣興趣果D小朋友鐘吾鐘意呀,

我靜系報左個跳舞比個仔,拒跳左兩堂就點

都吾肯去,拒話吾鐘意跳

學每樣野之前都比佢去試堂
佢話唔鐘意就唔學架啦
所以最後只學2樣都係佢自己話要學

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

--畫班

侯爵府

可能每個小朋友的性情不一樣。自小我為兒子安排不同的playgroups和興趣班﹐在不同的地方﹐不同的centres,不同的老師﹔每一樣他都很快適應和喜歡﹐也學得相當好﹐老師也對他有很高的評價﹐所以我更加捨得讓他學這麼多課外活動﹐因為他真的很有得益。

原帖由 葉兒好嗎 於 10-11-25 10:43 發表

都吾肯去,拒話吾鐘意跳

侯爵府

葉氏幼兒音樂多年來很有口碑的﹐所以我一直都很有信心﹐三歲前報名﹔面試很簡單﹐我昨天在‘課外活動’跟另一位家長分享過﹐您可以過去看看﹗我兒子在康怡上課 ﹐自四月至今﹐他很喜歡﹐我也相當滿意。

原帖由 Tamama527 於 10-11-25 10:35 發表

葉氏幼兒音樂OK ma,係咪難入架,因話要面試,我黎緊想比個囝學呀,你係邊個centre學呀

侯爵府

游水如果是正式學的話﹐我聽過好多意見﹐最好大約五歲開始。不用急﹐下/下下個summer再試試。

原帖由 chanwendy 於 10-11-25 10:15 發表
我女學畫畫同跳 jazz, 都係屋企附近, 暑假時學埋游水, 諗住學識自由式同蛙式就停, 點知上咗 十幾堂都仲未肯浸個頭落水, 激死.

大宅

都吾肯去,拒話吾鐘意跳

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-11-25 01:45 發表
我個仔(現時K1)自三歲/未滿三歲便開始返﹕

星期二 葉氏幼兒音樂 (Lower 1 --> 3)
星期三 通利Yamaha (Music Wonderland -->JMC)
Hooked On Phonics (Letter Sounds --> Kindergarten --> Fir ...

葉氏幼兒音樂OK ma,係咪難入架,因話要面試,我黎緊想比個囝學呀,你係邊個centre學呀

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔學tomlee音樂班(屋企樓下)同學琴(老師上門)

遲d會俾佢試下學游水,求生技能好重要。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至