自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個報告只係簡單交代

但有一點想大家都回想,就係審計署唔係針對直資學校,而係針對教統局﹗所以唔好成日將重點放O係某間/某4間直資學校,因為審計署係要教統局交代,唔係要直資學校交代,所以報告內容唔係著重直資學校既每個帳目。

當事情發生到而家,教統局都未有好好交代,真係

原帖由 芝達 於 10-11-25 18:15 發表
我仲想講一樣嘢,其實連咁大個政府,喺財政年度嗰陣,都試過預測錯誤,明明有盈餘都話蝕啦!既然最高領導人都錯過,更何況係啲學校呢!我好想知審計處點計、點審囉! ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

原帖由 jolo 於 10-11-25 09:58 發表
弊在有 d 人好盲目....
唔好問我邊 d ... 唔想俾人圍插變箭豬......

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

原帖由 feelsogood 於 10-11-25 23:46 發表
有否想過, 所有直資學校幾乎全部出事, 是教育者同謀騙財, 還是標準出了問題?

I agree this point!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

亞女學校係名單內之一 !!!

大宅

In the future, those school should better become private school instead of "直資".

Otherwise, it must be under strict control to ensure gov funding is used properly.

大宅

i can't believe the following can happen.

>>>
德信中學曾在飯盒供應商合約中,違規要求營辦商在07/08年度至2011/12年度期間,每年須向該校捐款5.2萬元。
<<<

大宅

原帖由 eeb 於 10-11-25 21:27 發表
個報告只係簡單交代

但有一點想大家都回想,就係審計署唔係針對直資學校,而係針對教統局﹗所以唔好成日將重點放O係某間/某4間直資學校,因為審計署係要教統局交代,唔係要直資學校交代,所以報告內容唔係著重直資學校既每個帳 ...

同意,審計署針對既係教育局,一係就教育局根本無指示清晰,一係就指示清晰,但無follow直資有冇跟足指引,點講都係教局出問題,所以先有機會比審計揭佢肚皮。審計係審教局,而教局就應該審返直資。

但直資都唔係無責任,就算指示唔夠清晰(入帳問題可能需要多d指引),但買樓呀,狗屋呀,盈餘係幾多呀,呢d唔使指引都應該知道點做啦:;pppp:

首頁

尾頁

跳至