跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

有冇媽咪會去威爾斯生呀? 幾時預產期?
我係6/6, 上胎都係威爾斯, 上次係04/09.

民房

我都約咗係威爾斯做產檢,但就應該會去私家生,你上次都係威記生, 我想問威院的產前檢查做得好唔好? 好似好多野都唔包

別墅

我記得我上一胎只係去左一次威院做產檢, 之後都係去健康院跟進, 直至到生先返醫院. 做檢查好似好簡單咁, check下尿蛋白, 度高磅重, 見醫生摸下個肚. 好似冇照u/s架. 果時聽醫生講, 如果唔係有咩特別都唔要返醫院跟進.

我上胎都有自己出去睇私家醫生, 照下u/s. 但我通常都係2個月先照一次, 如果咁啱政府有得照 (例如照結構), 我就唔會自己再去照. 人地話照得多唔好架.

但冇論威院檢查做得好唔好都好, 你如果諗住用威院做後備架話, 都要去做檢查. 以免你有咩事入院佢地冇record就麻煩喇!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我下星期約左去威記做checking呀!

大宅

我都約左威爾斯做產檢,不過都係係私家生,你地知唔知威爾斯做產檢,要做幾耐?

大宅

我都係威院,我預產期24/6, 10/12做oscar

別墅

原帖由 iris_lam2009 於 10-11-25 14:39 發表
我都約左威爾斯做產檢,不過都係係私家生,你地知唔知威爾斯做產檢,要做幾耐?

唔記得上次去要幾耐囉. 但係我記得等嘅時間耐, 但係檢查時間就唔耐囉.
我約左31/12. 到時我都17wk囉! 我記得上次好似早好多架!

民房

我都約咗12/1, 到時都18w有多, wywlee, 醫院有冇俾個期你去照結構呀? 定係要照oscar時才問醫生?

原帖由 wywlee 於 10-11-26 17:48 發表

唔記得上次去要幾耐囉. 但係我記得等嘅時間耐, 但係檢查時間就唔耐囉.
我約左31/12. 到時我都17wk囉! 我記得上次好似早好多架!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

想問大家book左威記個期暫時係咪得2個?
1個係oscar, 另1個係普通檢查(好似係睇result)
係咪仲要book照結構?

複式洋房

我預產期係6月23日, 12月9日做OSCAR

別墅

我去登記嘅時候醫院淨係比左2個期我 ~ 一個係oscar, 另一個係第一次產檢.
我oscar架時候問左姑娘問有冇得約期照結構 (上胎我記得係照oscar架時候約埋架...) 佢話照oscar唔會約埋照結構, 會响第一次產檢架時候約.
咁我咪話會好遲囉! 會唔會冇期架? 佢話都唔知架, 要睇full唔full. 佢話唔包有得照.
睇嚟我都係要book定c+, in case 政府冇得照結構.

禁止訪問

民房

我今日去照完oscar 啦,明明唔使驗小便, 又俾個姑娘點咗我去排除驗。但幫我照的那個姑娘好nice, 佢都係叫我不如book完私家去照結構, 今日睇新聞先講話威院的醫生流失率高, 所以好多服務都唔包, 只係俾d高危的 人先有, 個姑娘話每日收50個新症,但只有15個位照結構

大宅

原帖由 joajunebb 於 10-11-30 22:31 發表
我今日去照完oscar 啦,明明唔使驗小便, 又俾個姑娘點咗我去排除驗。但幫我照的那個姑娘好nice, 佢都係叫我不如book完私家去照結構, 今日睇新聞先講話威院的醫生流失率高, 所以好多服務都唔包, 只係俾d高危的 人先有, ...

我而家17週都未排到威院結構個期,要等19週第1次產檢先知有冇,19週wor,我諗到時咩都full la,所以我約左私家,如果到時真係咁好彩有先cancel,係呢,你地第一次產檢係幾多週呀,唔知點解我19週咁遲

民房

我都排到18個week先第一次產檢,所以都應該冇位,我月中會去私家檢查,到時會book定先.
原帖由 winglee1227 於 10-11-30 23:49 發表

我而家17
週都未排到威院結構個期,要等19週第1次產檢先知有冇,19週wor,我諗到時咩都full la,所以我約左私家,如果到時真係咁好彩有先cancel,係呢,你地第一次產檢係幾多週呀,唔知點解我19週咁遲 ...

民房

我都排到18個week先第一次產檢,所以都應該冇位,我月中會去私家檢查,到時會book定先.
原帖由 winglee1227 於 10-11-30 23:49 發表

我而家17
週都未排到威院結構個期,要等19週第1次產檢先知有冇,19週wor,我諗到時咩都full la,所以我約左私家,如果到時真係咁好彩有先cancel,係呢,你地第一次產檢係幾多週呀,唔知點解我19週咁遲 ...

民房

有冇人在威院做完oscar有問到如果幾耐冇收到電話即係代表無事?.
原帖由 joajunebb 於 10-11-30 22:31 發表
我今日去照完oscar 啦,明明唔使驗小便, 又俾個姑娘點咗我去排除驗。但幫我照的那個姑娘好nice, 佢都係叫我不如book完私家去照結構, 今日睇新聞先講話威院的醫生流失率高, 所以好多服務都唔包, 只係俾d高危的 人先有, ...

別墅

我都係0係威爾斯生呀, 我唐氏就掛左3/12,第一次產檢就定左4/1~~不過唔知有無得照結構呀.....

別墅

我而家17週都未排到威院結構個期,要等19週第1次產檢先知有冇,19週wor,我諗到時咩都full la,所以我約左私家,如果到時真係咁好彩有先cancel,係呢,你地第一次產檢係幾多週呀,唔知點解我19週咁遲 ...

我第一次產檢係17wks呀!!!!

別墅

我都係o尋晚睇完新聞, 今日dik起心肝打左去c+ book照結構. 果個c+我生上胎架時候睇開, 都ok. 但係對我嚟講太遠 (我返工同屋企都係新界西北, 佢响銅鑼灣.) 所以平時check up唔去佢度. 而且今次第二胎, 冇上胎咁緊張, 諗住唔照咁密囉.

首頁
12345...8

尾頁

跳至