跳至

首頁

尾頁

大宅

回復 1# ngoyin 的帖子

有呀,我上次去做oscar時一口氣填左好多個呀,要快的入表呀,因為有可能full 既. 不過母嬰院都有講座聽

複式洋房

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

我上次去做oscar時, 我就無填到表呀, 因為d 時間唔啱,而且我要番工, 所以唔想請假聽講座, 但近日發覺好似唔聽唔太好..好彩依個星期五會去威院做檢查, 可以去睇下仲有冇位去聽講座先.

大宅

回復 1# karenmickey 的帖子

PWH 全部都係week day, 但我見佢話會出返張類似証明既嘢,唔知可唔可以當係假紙呢?有冇人試過?
20/1 下午我會去聽第一個講座,我會照俾我老細簽,HR話唔得先算.

大宅

剛剛問過D朋友, 話講座內容作用唔大,而相相隔太耐,都會唔記得,同埋可以自己上網睇,都係唔去聽了...:;pppp:

大宅

好媽媽勳章

回復 70# wywlee 的帖子

我都係24號11:00呀!你幾點呀

別墅

回復 105# kalicarey 的帖子

我約左2:30pm呀

別墅

我填左張粉紅色的準媽媽講座紙, 成兩個幾星期都無FEEDBACK, 我諗都係無位LU...
(因為佢提供的時間係星期六上午呀....我勁想上....)

複式洋房

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

21/1 昨日係威院做左第一次產檢, 約左9:00 但醫生10:00先到, 等到11點左右先見到醫生. 都算快啦.
見到醫生佢只係講左幾句, 就打發我走lu.以後都係健康院做檢查.
但我係約唔係照結構圖, 要自己出私家, 諗住叫醫生寫張轉介信比我,但佢唔寫,攪到好麻煩, 但到最後照結構個度佢可以唔洗我攞張轉介信比佢, 咁我先可以唔洗煩呀.

大宅

噚日去左威院聽如何照顧初生嬰兒講座,我覺得都幾好. 姑娘示範如何幫BB沖涼,換片,沖奶及轉奶粉等...都幾有趣

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

winniecat, 你好 !
想請問你係點樣報威院既照顧初生嬰兒講座架? 我好有興趣呀。THX!

大宅

回覆 1# meow_day 的文章

你去覆診時,係新舊症登記對面,有D file, 可以隨便拿來看,入邊有申請表的,填好你想上堂既日期(威院通常係week day),交返俾佢地登記處的職員,跟住佢地會俾返張confirmation 你.就咁~

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 winniecat~ 於 7/2/2011 11:44 發表
你去覆診時,係新舊症登記對面,有D file, 可以隨便拿來看,入邊有申請表的,填好你想上堂既日期(威院通常係week day),交返俾佢地登記處的職員,跟住佢地會俾返張confirmation 你.就咁~ ...

唔該哂你呀 ~~!!!

複式洋房

hello,各位好呀!我是新來的,都打算在威爾斯生,第一胎,係孖。預產期係18/6,多多指教!

我無報到威院的講座呀,因為好多都係平日,不過我報咗仁安醫院既course,$650,6堂,一星期一堂,放工上。

大宅

回覆 2# meow_day 的文章

you are welcome la..
聽講座前,姑娘會問你要唔要証明信(應該同到診紙性質差唔多瓜)我地公司可以當假紙.如果你有需要都可以問佢要.

伯爵府

回覆 114# winniecat 的文章

謝謝提醒 !! ^^
我公司好多規矩, 係產檢先可以申請sick leave, 聽講座就無啦, 要扣自己d 假囉。
不過我點都會去聽下講座, 因為我係新手, 又係高齡, 又冇長輩可以幫手, 所以一定要自我增值~~

大宅

你好, 我是新加入的, 已經21w, 預產期19/6, 決定係威院生, 請多多指教!!

已經照左oscar, 無收到電話, yeah!! 係健康院做左一次產檢, 威院又做左一次產檢, 不過要等1.5 hours, 見得5分鐘, 最攪笑做產檢時個醫生對個流程好似仲無佢側邊個護士咁熟咁, 勁滴汗, 不過個醫生都nice 0既!

佢地有安排到我照結構呀, 不過同c+同一日, 因為c+產檢package有包到, 所以我放棄左比其他準媽咪呀! 希望你地book到啦~

坦白講, 係健康院做產檢好似好過係威院, 你可以問多d野同埋d醫生護士都好似有經驗d咁 (唔知係咪睇我個果太新呢 ) , 最重要係等0既時間無咁長...不過威院都有安排我第2次產檢返去, 所以都打算返多次威院做!

至於照u/s, 幾次係政府做產檢都無做到, 所以我都會建議大家去c+睇埋, 基本上次次都會幫你照, 仲講得好詳細下...有時見到個b啜手指, 好可愛架!!

大宅

各位PWH準媽咪,有冇興趣去參加呢個http://www.bbcare.hk/c006/bbcare-jj_2110304.php
產前免費講座呀! 我報左名呀,趁個肚咪係咁大,一齊去聽下,玩下呀

伯爵府

回覆 117# winniecat~ 的文章

我啱啱click 去睇過, 已經 full 左啦

大宅

回覆 1# meow_day 的文章

係呀,好快full既, 我都未收到confirmation,唔知有冇位添

大宅

原帖由 meow_day 於 11-2-12 11:46 發表
我啱啱click 去睇過, 已經 full 左啦

你得閒去登記左先呀, 我見佢4月8日又有,如果今次FULL左,佢可能會TURN你去下一次既. 3月4日既佢話今個星期會出CONFIRMATION

首頁

尾頁

跳至