自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啱啱黎咗個新同事, 佢係 UBC 讀完返黎, 上網 search 過呢一間大學, 講到好似好勁, 好難先入到, 其實係唔係要讀完大學, 夠分先可以入到呢一所大學呢?

佢係 UBC畢咗業之後, 而家係 UBC 研究生, 又係咩黎呢?

公爵府

UBC is a very famous university in Canada.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加拿大返黎既,來來去去都係o個幾間,UBC叫唔錯。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

no, they have Bachelor's degree...
同埋看下读边一系咯~~
UBC出名science , engineer...分数所以比较高

研究生米research他专门读那系既野~
通常如果继续读master/doctor, 米叫做研究生咯, 不过通常他们都要好involve into school life/activities先做研究生既

如果读Arts, Nursing, Nutrition就唔树甘高分
原帖由 吹水媽咪 於 10-11-26 15:06 發表
啱啱黎咗個新同事, 佢係 UBC 讀完返黎, 上網 search 過呢一間大學, 講到好似好勁, 好難先入到, 其實係唔係要讀完大學, 夠分先可以入到呢一所大學呢?

佢係 UBC畢咗業之後, 而家係 UBC 研究生, 又係咩黎呢? ...

~~~O猪 ma要生个健健康康既白白猪 :P~~~
~~go go go~~

大宅

A top famous University in Canada.

and it remains the world's top 35 universities.

洋房

UBC係CANADA的一間大學, 好似係Vancouver個邊. 其實都只係一間普通的大學, 唔洗話讀完第2D大學先入得.
北美應該係有某D科係PROFESSIONAL DEGREE, 好似LAW, MEDICINE這D. 但唔關UBC事, 係SUBJECT的問題
UBC勁唔勁? 其實都唔差, 起碼係CANADA都數一數二.

我唔肯定關於研究生, 不過就應該分2種, M PHIL同PHD, 都可以差好遠, 最勁個D, 應該係拿OVERSEAS FUNDING個班

男爵府

係咪加拿大果間?

好似係十大之一黎架.

原帖由 吹水媽咪 於 10-11-26 15:06 發表

佢係 UBC畢咗業之後, 而家係 UBC 研究生, 又係咩黎呢? ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 andy0136 於 10-11-26 15:19 發表
UBC係CANADA的一間大學, 好似係Vancouver個邊. 其實都只係一間普通的大學, 唔洗話讀完第2D大學先入得.
北美應該係有某D科係PROFESSIONAL DEGREE, 好似LAW, MEDICINE這D. 但唔關UBC事, 係SUBJECT的問題
UBC勁唔勁? 其 ...

UBC 係Vancouver

洋房

回覆 8# bunbuncoco 的文章

Greater Vancouver, 唔係咩? 我搞錯左?

大宅

UBC是一所很有名的學校, 出好多名人。
係加拿大溫哥華~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 andy0136 於 10-11-26 15:28 發表

冇攪錯呢間U係BC省最出名

子爵府

Greater Vancouver (district) is in Vancouver (City)
原帖由 andy0136 於 10-11-26 15:28 發表

洋房

回覆 12# mwongl 的文章

其實我都無去過Vancouver....都唔係太清楚....不過係聽過少少....

男爵府

UBC 盛產華姐、港姐

子爵府

其实都系vancouver里面,皆因van都唔系好大~
原帖由 andy0136 於 10-11-26 15:34 發表
其實我都無去過Vancouver....都唔係太清楚....不過係聽過少少....

洋房

回覆 15# mwongl 的文章

OH....你都幾熟喎, 係個邊住過?

子爵府

住了好多年lu~
原帖由 andy0136 於 10-11-26 15:37 發表
OH....你都幾熟喎, 係個邊住過?

複式洋房

我都唔知佢係修邊一科, 佢係我地公司係 Marketing & Communications Department 度做 Marketing Officer. 咁間學校係加拿大, 咁點解佢仲可以係 HK 一邊做嘢一邊做研究生既? 自修生嗎?

我好羨慕佢呀. 可以去外國讀書, 仲要咁名校. 聽聞學費都好甘下.

唉, 真係好後悔當初點解唔努力讀書呀? 我只讀到 F.5, 畢業後讀咗一年電腦, 叫做有張 cert, 再讀咗 2年 ive 既商科, 又叫做有張 cert, 有張 LCCI打字既 cert, 同埋 LCCI 初級會計既 cert 咋. 真係好想再進修下. 其實有咩可以讀? 眼見住 d friend keep 住一邊返工一邊返夜學, 仲讀到帶四方帽同有袍著, 真係好羨慕, 我都好想試下讀, 唔讀就永遠停留, 永遠唔會成功, 試下讀, 努力 d, 可能我都一樣得. 其實我可以係邊一度讀再進修下呢?

洋房

回覆 17# mwongl 的文章

OHOH, 個邊好唔好住? D人話個邊似個小香港, 似唔似真架?

子爵府

研究生都唔树上堂,写paper/thesis交功课就可以
其实你都唔树弓唔开心,而家读个degree出黎,咪又系要从低做起, 只不过香港现在太多大学, d资质参差左。。。

你有弓多cert., 其实都好实用, 好过我得张沙纸, 同茅沙纸个d争,唯一唔同就系我用少d时间就可以达到目的弓大把

原帖由 吹水媽咪 於 10-11-26 15:41 發表
我都唔知佢係修邊一科, 佢係我地公司係 Marketing & Communications Department 度做 Marketing Officer. 咁間學校係加拿大, 咁點解佢仲可以係 HK 一邊做嘢一邊做研究生既? 自修生嗎?

我好羨慕佢呀. 可以去外國讀 ...

首頁

尾頁

跳至