自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

下午去椰林閣吃下午茶, 我一個人湊住一個6 yrs old囝同一個 3 yrs old囡, 兩個囝囡有點爭吵, 我耐心地制止他們, 後來要吃東西了, 哥哥就說不淮再玩, 可是妹妹還想再玩, 於是開始勞改..., 經過我的解釋之後, 還是不聽, 仲愈喊愈大聲, 我都覺得唔好意思了, 因為很多人在看, 但是我不想就佢, 所以就不理她, 同個囝繼續吃飯, 因為通常過沒多久, 她就會停止的,

沒想到坐在隔壁後面桌的女子, 就好惡的大唉"收聲啦啦!你!!", 我個囡嚇到, 即刻收聲, 跟住佢就遮住自己的耳朵, 好生氣的表情同佢同桌的男仔說話, 我猜她大概是我的囡哭得她受不了,

請問你們會怎麼做?

別墅

其實你應該控制下自己個女既情緒, 因為佢係咁喊會影響到人, 好難怪人地會鬧

禁止訪問

複式洋房

其實你又控制小朋友既聲量,唔可以唔理佢等佢自己收聲,甘樣其他人會覺得你唔理自己個囡嘈住人,點做人阿媽咖,甘甘~
因佢地唔知你個囡喊陣會自己收聲,佢地眼見既就係你唔理佢喊,仲影響到人

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女有時都係出街食野時~~~都間唔中會扭下計~~~咁我就會叫佢乖~~~叫幾次就會好d~~~之後盡量都會食野食得快d~~~費事佢又扭計~~~

伯爵府

醒目開學勳章

我會即刻同我個女講 (好大聲):「你太大聲嘈到後面個auntie,快d sorry auntie。」

禁止發言

水晶宮

畀面勳章

我自已都有小朋友, 但我一樣都好怕d
小朋友係公眾場合大喊大鬧(我指係扭計
同無理取鬧果d)...........

~~~~

原帖由 bbman1128 於 10-11-26 22:54 發表
其實你應該控制下自己個女既情緒, 因為佢係咁喊會影響到人, 好難怪人地會鬧

男爵府

幾好,可以即刻收聲

用戶要求終止服務

原帖由 yachen_tw 於 10-11-26 22:45 發表
下午去椰林閣吃下午茶, 我一個人湊住一個6 yrs old囝同一個 3 yrs old囡, 兩個囝囡有點爭吵, 我耐心地制止他們, 後來要吃東西了, 哥哥就說不淮再玩, 可是妹妹還想再玩, 於是開始勞改..., 經過我的解釋之後, 還是不聽 ...

我諗身為媽媽的你係會唔開心......但係公眾場合,無謂嘈住人,我會立刻打包走..

但係你事後有無再耐心跟你女兒講下呀 ? lee d 都要"售後服務"果播:mrgreen: 記住搵埋哥哥, 說明哥哥可安靜進餐,是好行為啊 ! 並鼓勵學習, 一起進步.

伯爵府

醒目開學勳章

好明顯個女人未做過人阿媽.

禁止發言

水晶宮

我諗人地角度 梗係唔知你地小朋友有咩事要嘈,只係見到你同個仔 唔理佢,d小朋友又好嘈,冇家長阻止…就忍唔住出口嗌阿囡收聲囉

做家長 有自己既辦法…你認為咁樣會令囡囡停止………當然冇問題!你有你既做法!

但係你公眾地方………
係唔影嚮人地既情況,當然希望有更好既方法快d令囡囡收聲啦~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 21g 於 10-11-26 23:03 發表
幾好,可以即刻收聲
高招

珍珠宮

餐廳,通常都會息事寧人。如果可以,帶佢出去搞掂佢。

好似你咁一拖二,一早開始爭吵時就已經分開左佢地冷靜左先。如果真的迫不得已就埋單走人

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁樣你以為對方會唔出聲? Or, end up 同對方嘈交? 咁又点教仔女係公眾地方要behave? (我有仔女)
原帖由 mrshoho 於 10-11-26 23:02 發表
我會即刻同我個女講 (好大聲):「你太大聲嘈到後面個auntie,快d sorry auntie。」

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大庭廣眾都係應該先控制好小朋友情緒, 始終會影響到人, 雖然比著我係果個女人, 我係唔會出聲, 但會覺得你地好討厭.
,

珍珠宮

既然知道阿女唔理她會停, 下次拉埋阿女係旁邊, 停左先番埋位坐.

比人出聲叫停, 妳當時又點做呢.

珍珠宮

我自己都係媽咪,好理解呢種情況,但不代表我可以接受。我都好討厭細路大叫或周圍走,攪到人果隻,不過忍得到都唔會出聲。如果家長唔及時攪掂,我忍唔住,我諗我都會出聲。

我覺得,除非唔正常既細路,好人好姐既細路我唔信會教唔到咩叫做規矩囉。

用戶要求終止服務

原帖由 LMCK 於 10-11-26 23:23 發表
大庭廣眾都係應該先控制好小朋友情緒, 始終會影響到人, 雖然比著我係果個女人, 我係唔會出聲, 但會覺得你地好討厭.

你好鬼老實嘅jet ----

努力啦 ! 姊妹, lee 個都係一個好好嘅機會, 教個女呀!

首頁

尾頁

跳至