自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

但我覺得呢個女人唔應大聲叫人收聲, 小朋友大叫因為唔明公眾地方不該大叫滋擾人家, 但呢個女人大聲叫人收聲都一樣滋擾人家. 如果個小朋友咁滋擾佢, 佢應該同小朋友個媽咪講, 叫佢control 吓個女.
原帖由 維港 於 26/11/2010 11:16 PM 發表

未必~ 可能那女人會覺得怎做人媽媽?! 怎可以讓小朋友大吵大哭滋擾人家?!

大宅

BK媽咪明白事理

禁止發言

大宅

教女唔該你返屋企自己教. 出到街先話唔就佢. 已經係太遲架啦.

伯爵府

醒目開學勳章

說得對!

原帖由 維港 於 26/11/2010 11:33 PM 發表

大多數都明白事理的, 只有小部份「盟塞」而已~

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

有時表面都未必知個小朋友係唔係有乜野原因唔守規矩
我似我個仔咁,表面冇乜野,
但因為有自閉傾向,有少少唔順就會失控
o係人地眼中佢就係百厭都不得了,我就係唔識教仔

原帖由 VKwan 於 10-11-26 23:25 發表
我自己都係媽咪,好理解呢種情況,但不代表我可以接受。我都好討厭細路大叫或周圍走,攪到人果隻,不過忍得到都唔會出聲。如果家長唔及時攪掂,我忍唔住,我諗我都會出聲。

我覺得,除非唔正常既細路,好人好姐既細路我唔信會教唔到 ...

用戶要求終止服務

原帖由 B媽-Blue 於 10-11-26 23:35 發表

...

...傻啦 ! 我試過比坐對面(地鑯)突然尖叫,嚇到我跌左睇緊嘅書...
個媽媽對我講 : 對唔住呀 ! 佢係有 d 問題 (我後來發覺佢唔係玩手指...玩dump 下地板...我估佢有過度活躍之類啦)

第1 步,不要怕帶佢出街,已經好好 lu....如果唔係點融入社會呢?

伯爵府

醒目開學勳章

咁就慘囉, 你個仔有自閉傾向, 表面又冇野, 其他人/媽咪又唔知, 你咪受晒佢哋批評囉...

原帖由 B媽-Blue 於 26/11/2010 11:35 PM 發表

...

珍珠宮

好媽媽勳章

幾好丫, 借此事可以成機教女女係公眾地方唔可以大叫大喊!!
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

畀面勳章

我試過一次同樓主差唔多~不過我係m記食野,兩個女女掛住食唔小心倒潟汽水~不過只係倒潟係自己位度~點知俾隔離台隔一個位打躉既阿叔話我(無汽水彈到佢果度):你點教女架!
我只有唔出聲~咪食完啦啦林走人
Sherman

水晶宮

原帖由 yachen_tw 於 10-11-26 22:45 發表
下午去椰林閣吃下午茶, 我一個人湊住一個6 yrs old囝同一個 3 yrs old囡, 兩個囝囡有點爭吵, 我耐心地制止他們, 後來要吃東西了, 哥哥就說不淮再玩, 可是妹妹還想再玩, 於是開始勞改..., 經過我的解釋之後, 還是不聽, 仲愈喊愈大聲, 我都覺得唔好意思了, 因為很多人在看, 但是我不想就佢, 所以就不理她, 同個囝繼續吃飯, 因為通常過沒多久, 她就會停止的,

沒想到坐在隔壁後面桌的女子, 就好惡的大唉"收聲啦啦!你!!", 我個囡嚇到, 即刻收聲, 跟住佢就遮住自己的耳朵, 好生氣的表情同佢同桌的男仔說話, 我猜她大概是我的囡哭得她受不了,

請問你們會怎麼做?

講一論食一論...妳囡都應該有喊咗成5-8分鐘罷.....

講真....真係唔怪得人地會出口囉...妳做阿媽都控制唔到自己個囡...要人地出口....

而事實都証明佢係可以收聲..只係妳搵唔到方法引導佢

成間餐廳得一個人出聲...都算係咁啦....不竟嗰度唔係茶餐廳嘛....算叫做有d mood的地方....

雖然個小姐都係火爆咗d, 但係呢個年頭妳有壓力, 佢都有壓力....妳又唔知人地有冇狂燥症...有時都幾危險架...

記唔記得上年係深水埗(定係大角咀嗰頭)有個細路玩玩吓無端端被人

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

係咁,咁都冇計,有時家人都知仔仔既問題
但一樣暗示我唔識教仔
請真句,如果我真係咁唔掂,我個女就唔會咁聽話啦

原帖由 mrshoho 於 10-11-26 23:44 發表
咁就慘囉, 你個仔有自閉傾向, 表面又冇野, 其他人/媽咪又唔知, 你咪受晒佢哋批評囉...

禁止發言

水晶宮

原帖由 mrshoho 於 10-11-26 23:44 發表

放心....我第一個唔會批評人地...

通常同阿女見到街d小朋友亂發脾四, 我都會同佢講, 可能人地有少少心理問題, 控制唔到自己...

因為佢自己班都有呢類同學....

大家都應該理解一下其他人..有時係d小朋友有問題(家長好慘), 有時係d家長有問題(小朋友更慘)...:cry:

用少少同埋心嘗試去諒解, 少一點批評的目光~ :lol:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 tammy2008 於 10-11-26 23:57 發表

講一論食一論...妳囡都應該有喊咗成5-8分鐘罷.....

講真....真係唔怪得人地會出口囉...妳做阿媽都控制唔到自己個囡...要人地出口....

而事實都証明佢係可以收聲..只係妳搵唔到方法引導佢

成間餐廳得一個人出聲. ...

AGREE

伯爵府

醒目開學勳章

唔識教自己個仔?? 唔通嗰d有d天生好乖好易教嘅識....

暗示... 最憎d人玩暗示... !

我支持你!!

原帖由 B媽-Blue 於 27/11/2010 12:01 AM 發表
係咁,咁都冇計,有時家人都知仔仔既問題
但一樣暗示我唔識教仔
請真句,如果我真係咁唔掂,我個女就唔會咁聽話啦

伯爵府

我係樓主,我唔會出聲...因為真係自己小朋友騷擾到人嘛~~~樓主,你要好好教下囡囡唔可以咁樣...我個囡都好鍾意發脾4,但只限於嚮屋企...出到街絕對唔可以大吵大鬧...

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

你個女同果個女仔都唔系好識控制自己的情緒……

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果我係其他食客,
心入面會講一句:鬧得好!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係人亞媽,但有咁情況都會覺得勁煩厭
尋晚去飲,有個大約3歲既男仔又係不斷喊,
人地拍手喊,新人進場熄燈佢又喊
我真係好想叫佢亞媽帶佢返屋企

首頁

尾頁

跳至