自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 上校車 於 10-11-27 10:08 發表
樓主, 無論點都好, 小朋友在公眾場合搔擾到別人都係唔太好

我尋日坐地鐵, 目擊一件同呢件事有少少類同, 講出黎分享下

大家都應該知道或者見識過, 放工時間6點幾, 金鐘站月台水涉不通, 列車入面迫到沙甸魚既情景, ...

嘩....諗住唔回應, 因為我想講O既同大家差唔多,
對呢次見聞, 我第一時間諗到"潑婦罵街"、"不知所謂"

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 KT0603 於 10-11-27 10:58 發表
我未生細路時,我兩老公婆都唔LIKE細路,幾咁得意都無興趣,遇上曳嘅直情好憎TIM,我老公真係會出現口/手KA.
自己做了呀媽呀爸,先有番小小"愛心"咋! ...

haha,有次同c6去日本,有個好cute的b女係飛機通道行黎行去,c6都同我講b女好煩.:lol

水晶宮

原帖由 goat 於 10-11-27 11:09 發表

嘩....諗住唔回應, 因為我想講O既同大家差唔多,
對呢次見聞, 我第一時間諗到"潑婦罵街"、"不知所謂"

我企係同一卡車架, 我都覺得果個呀媽好眉好貌生沙虱
咁教細路, 唔怪得而家咁多港童出現啦

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔得一歲,近排學識左大叫,成日係街叫通常一兩聲我都由佢,其實我係同街上人照打招呼.但上左巴士就唔點,我會即迄刻揾奶樽或面包塞住佢把口,等佢企一陣就可以停. 將心比己,自己都好驚人地吵.所以盡量了解仔既脾性止左叫聲先算.

水晶宮

原帖由 CALVEN 於 10-11-27 11:10 發表

haha,有次同c6去日本,有個好cute的b女係飛機通道行黎行去,c6都同我講b女好煩.:lol

其實我都好怕坐飛機全程d 細路勁喊架,
我見過有洋婦同洋人投訴, 但有咩用, 細路坐飛機, 你唔係叫佢收聲就收聲 (呢個我好明白)mouth:

但盡可能都要安撫左個小朋友先囉
因為我自己都好怕俾人白眼架

珍珠宮

個細佬估到第時咩性格,
一係, 懦弱, 去到邊都要阿媽阿媽
一係, 好似大雄咁(多拉a夢), 蝦蝦霸霸.

大家都應該知道或者見識過, 放工時間6點幾, 金鐘站月台水涉不通, 列車入面迫到沙甸魚既情景, ...

水晶宮

原帖由 LILY媽咪 於 10-11-27 11:36 發表
個細佬估到第時咩性格,
一係, 懦弱, 去到邊都要阿媽阿媽
一係, 好似大雄咁(多拉a夢), 蝦蝦霸霸.

係唔係應該係技安呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主, 講真, 真係幾騷擾架
自己都係阿媽, 我又唔會鬧人地個仔, 不過都會唸"個媽點解連自己既仔女都攪唔掂"
其實樓上都有講, 如果放心個仔留低一陣, 我會即時"的"個女出門口"勞改", 有時要俾小朋友知道, 阿媽係要有power架, 小朋友有權表達自己情緒, 但大人都有個limit lor
唔好唔開心, 下次識做啦~!

珍珠宮

係喎, 技安.

原帖由 上校車 於 10-11-27 11:37 發表

係唔係應該係技安呀

男爵府

我無小朋友...我係好明白小朋友真係唔係話叫佢唔好嘈佢就唔嘈....
曾經見過有媽咪係mtr小朋友嘈..d人就白佢眼..佢就抱佢出去月台等佢冷靜...
比我都會咁做...

另外我想問下各mami
如果你地bb係酒樓食食下飯開左大...cry...而唔係間間酒樓既廁所都咁乾淨同埋設施...你地會點呀...?

我試過見個朋友bb即埸幫bb換片...我都嘔...成餐飯唔開胃...但我又知佢都無計...

男爵府

hashtag影視迷勳章

我自己都係媽咪,好理解呢種情況 ,但不代表我可以接受"騷擾到其他人"。
教教自己個女啦, 唔係人地就會出聲lor

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 卉卉 於 10-11-27 12:22 發表
我無小朋友...我係好明白小朋友真係唔係話叫佢唔好嘈佢就唔嘈....
曾經見過有媽咪係mtr小朋友嘈..d人就白佢眼..佢就抱佢出去月台等佢冷靜...
比我都會咁做...

另外我想問下各mami
如果你地bb係酒樓食食下飯開左大.. ...

匕我絕對吾會即場表演 , 我會拿起bb , 就去 recepition or 其他冇客人地方 , 叫 waiter 比d 凳我氈著 , 而家好多人換片都把地方 dirty , 自己帶塊氈 , 甘就冇甘影響同台食飯的人 和其他食客 .
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止發言

水晶宮

如果自己真係制止唔到個囡喊,咪提早走人囉.
情願出左街,教訓佢,令佢明白後果,
之後再去另一間餐廳食過.
人地同情你,係人情,
唔同情你(想要個清靜環境食飯),係道理.
如果小朋友有特別的問題,可能去一D唔介意嘈既地方會較適合.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都試過咁ge情形,不過佢係同我講吾識教吾好生咁多
我當時帶住大仔4歲同亞女2歲,亞女坐bb車喊緊,亞仔好乖坐喺度乍~~
我冇出聲,不過幾嬲ga,我已经哄緊亞女,2歲喊下好正常者,駛吾駛人身攻擊呀

男爵府

我出街都最怕見到呢D大吵大鬧o既小朋友

有大部份家長都會不停勸呀鬧呀叫個小朋友唔好再扭計

有D就好似樓主唔理佢由得佢地嘈

我見親呢D都會覺得個小朋友會咁樣扭計某程度上都係家長平時太就佢地,搞到一到呢D情況就一發不可收拾叫唔停

用戶要求終止服務

原帖由 dian 於 10-11-27 01:56 發表
中國人有句說話, 叫做[囝囡都係俾人地教]的, 樓主今次又印證左喇. 亞媽叫極都唔理你, 照喊, 人地一出聲, 即收, 好丫...

俾我會首先同個姐姐講[唔好意思]騷擾到你, 跟住又要同番小朋友講, 出街唔可以一唔鐘意就喊, ...

你...點講呢....係開明,明白事理,唔會盲目維護孩子,但在現今香港,lee 個時代媽媽....我諗現今,有 d 人只會用唔洽當話 "outdated "的教育方法

有次我係荃灣福來邨樓下,有間2 舖相連,賣海味,好多人識果間....我聽不到店員用什麼言詞話那手多多,用手指"篤"那些浸在水中的海參,我剩係聽到那位2 0 多歲的母親對孩子講 : 姨姨話得你岩架, 你手指好乾淨呀, lee d 野要來食果嘛..........

我在隔鄰果間麵包店買完麵包出來, 只見有個白頭髮嘅男人(我估係老闆)....係咁哥囉,而家唯有睇緊d, 你"好彩"佢阿媽明白事理......

我想那老闆意思是勸籲那女店員, 下次lee d 情況要息事寧人, 不要出言....... ----打工難, 做老闆都難

用戶要求終止服務

咁教法,第時那 斬阿媽都似 .

大宅

agree!!!

所以我次次出机票前都有心理壓力,佢曳喊仲可以話佢,最怕起飛耳仔痛喊/ enclose area 喊......咁就神憎鬼厭.
原帖由 上校車 於 10-11-27 11:22 發表

其實我都好怕坐飛機全程d 細路勁喊架,
我見過有洋婦同洋人投訴, 但有咩用, 細路坐飛機, 你唔係叫佢收聲就收聲 (呢個我好明白)mouth:mouth:" />

但盡可能都要安撫左個小朋友先囉
因為我自己都好怕俾人白眼架 ...

大宅

樓主,
我明白你比人話唔好受,e到d媽咪都係過來人.我以前都試過有路人忍唔住幫我'教仔'.
小朋友性格一個個,有d易教有d難教.

但係我地一定要學有效的parenting.阿b細時我成日要幫佢講'對唔住',而家大左佢好聽人地話,但始終冇咁聽我話,我諗就係細個開始知道阿媽搞佢唔掂.
誠意推介你參加母嬰健康院的3P親子課程,我上完之後改善左阿仔既行為好多.

講返e件事,我,会帶阿女出門口'教訓'一番,等佢收聲先入返去,阿仔就自已食,如果阿仔食完仲未喊完,就埋單打包走人.
而今次果位女士,你幾唔開心都好,其實佢係幫左你,你阿女知道唔係可以鐘意點就點.返屋企後請好好同佢訓話.

而家3.5歲,仲有得教,到佢5,6歲,我怕失控到你唔敢帶佢出街.

首頁

尾頁

跳至