自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左兩次都喊餐C,點解要分開成幾十年咁 耐先可以起返埋一齊,凈返個幾年時間相處,咁又一世了,好傷心!

珍珠宮

熱血金章

原帖由 WChan 於 10-11-28 23:36 發表
但要等30年先可以再見真係悲情左D, 仲要見番無耐(好似幾年)劉醒又走埋.

啱架la, 點到即止, 見好就收. 都叫做好結局.
再一齊生活多幾年, 兩位火爆又把砲既老叔父, 仲唔一唔高興, 就開拖咩.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

九姑娘同劉醒相隔30年重遇, 那種內心戲真令人感動.....

全套劇好出色....

而監製李添勝最尾出來講....要多謝係二, 三線演員....我真係忍唔住....喊埋出來....

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

真係好好睇, 琴晚我都喊0左幾次,
要激讚楊師奶, 真係做得超好~~

水晶宮

2024年龍年勳章

只係在mytv.com睇返, 都喊左好多場...

九姑娘同劉醒之間的一段情, 雖然由始至終都冇講過一句"我愛你", 但 "生要見人, 死要見屍", "生要一齊生, 死要一齊死" 來得更實在.

劉醒同九妹最終可以在一起渡過人生最後的時光, 時間的長短, 對佢地來講, 唔重要.

GOOD SHOW !!!!!
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

仲有, 個結局同無線以前一套劇都有D相似. 大家有冇印象 "燃燒歲月", 主角有羅慧娟,劉青雲,邵美琪,好似仲有鄭伊健. 故事由滿清末,溥儀倒台開始....經歷左好多好多, 我最記得結尾, 羅慧娟同劉青雲已經好老好老, 兩個人終於可以拖住手在田間渡過生命最後一刻....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

九姑娘同劉醒一齊既片段好浪漫....

水晶宮

晴晴在陽陽懷中離開...劉醒在9姑娘懷中離開...好傷感...想到終有一日我同老公是否也會這樣生死相別...
少奶奶的身份,丫頭的命...

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Rita 於 10-11-29 11:24 發表
只係在mytv.com睇返, 都喊左好多場...

九姑娘同劉醒之間的一段情, 雖然由始至終都冇講過一句"我愛你", 但 "生要見人, 死要見屍", "生要一齊生, 死要一齊死" 來得更實在.

劉醒同九妹最終可以在一起渡過人生最後的時 ...
One second can be forever!!

珍珠宮

原帖由 WChan 於 10-11-28 23:36 發表
但要等30年先可以再見真係悲情左D, 仲要見番無耐(好似幾年)劉醒又走埋.
呢個就係中國活生生既歷史,當年我老豆偷渡黎香港,好多年都唔可以上去見祖父母,萬千中國人就比政治問題分隔,等得到咪算佢好命囉!

因為大家都明白背景真實,所以份外心酸!

珍珠宮

原帖由 SAGO 於 10-11-29 10:34 發表
我覺得最感動....排骨講劉SING3次偷渡不成功...被判坐監....夾夾埋埋10年個PART....個時劉SING都唔細好有HEART....好好....比2個放棄了
韓戰,偷渡、判監、文革,講就幾句,查實果幾十年真係好難過,有條命留低都算好野!呢part,雖然言語交代,不過真係好心寒!

男爵府

睇完呢套我有D失落感,相信好難會再有機會睇到D咁有水準,咁出色既戲

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-11-29 11:59 發表
韓戰,偷渡、判監、文革,講就幾句,查實果幾十年真係好難過,有條命留低都算好野!呢part,雖然言語交代,不過真係好心寒!

套劇仲要係大陸播, 如果做得共產黨太衰令人太慘, 分分鐘會比大陸禁播:;pppp:

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

太淒美啦,我都忍唔住喊咗出嚟,我要再睇多一次,真係齣好戲呀

男爵府

真係好感動, 在現實中都好少人可以等咁耐仲. 片尾曲令我有好清新既感覺, 好似係黎耀祥唱.

男爵府

但係劇情拖左d囉 我係tvb.com飛黎睇
等30年 先得5年相處 都唔算完美嫁喇

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係超級好睇. 睇到晴晴死在楊陽懷中時已覺得鼻酸. 到咗嗰班暴民衝入九姑娘間屋話要殺佢時, 劉醒對住天花板開槍話: 你哋要殺九姑娘的話, 首先要殺咗我, 踏過我條屍才可殺她!, 啲眼淚已忍不住喊出來...到九姑娘在船上暈船浪時想起和劉醒的從前種種, 和劉醒在醫院醒醫院時話:我應該係約咗人, 但約在誰?約在那裡?...囝囝已經遞左第三次紙巾俾我...到九妹返到豬籠里劉醒間房, 排骨仔講番劉醒回復記憶, 為咗去美國找九妹,偷渡到香港俾人捉番, 前後坐咗十年監, 我的眼淚不比九妹少啊!..囝囝幫我統計過成晚總共喊濕咗十二張紙巾呀!

別墅

都係完美既結局

真係要入嚟舒緩一吓情感,實在感人及太真實,腦海仲唸緊情節,做兩小時咸足兩小時,死啦,而家打緊都咸,唔好比同事睇到

公爵府

回復 66# Rita 的帖子

..

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

絕對是近期 TVB 高水準之佳作!!

每個演員都演得恰如其分,又可互相擦出火花,個個都好搶鏡!

結尾加插《紅蝴蝶》伴着劉醒和九姑娘一幕幕的回憶片段和一起走過的日子,簡直是絕配!

首頁

尾頁

跳至