跳至

首頁

尾頁

大宅

我預產期本來係12月6日, 但BB好早(10月26日)就走咗出黎, 我記得我由小痛到大痛若10個鐘就生咗, 大痛都係4粒鐘到. 我當時無大叫, 無喊, 一味係到做呼吸動作, 希望可以幫助無咁辛苦, 因大叫好痛好, 叫呀媽好, 叫老公好, 叫唔生都好, 係無人會理你, 因痛係必然的. 我記得我當時就係聽到其他MAMA係咁叫呢啲嘢, 搞到生果陣都無晒氣力生, 仲難搞呀

男爵府

原帖由 appleleunghk 於 2-12-2010 11:33 發表
我預產期本來係12月6日, 但BB好早(10月26日)就走咗出黎, 我記得我由小痛到大痛若10個鐘就生咗, 大痛都係4粒鐘到. 我當時無大叫, 無喊, 一味係到做呼吸動作, 希望可以幫助無咁辛苦, 因大叫好痛好, 叫呀媽好, 叫老公好 ...

十分同意呀~~
我朋友都無叫架....佢都話聽到其他MAMA叫到拆天囉...
叫可能好細聲...唔會出行力囉....
到時真係注意自己呼吸,聞笑氣囉???得唔得呢??有無效?

健健康康,快高長大啊~

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原帖由 siuting111 於 10-12-2 11:36 發表

十分同意呀~~
我朋友都無叫架....佢都話聽到其他MAMA叫到拆天囉...
叫可能好細聲...唔會出行力囉....
到時真係注意自己呼吸,聞笑氣囉???得唔得呢??有無效? ...

我問十個有九個人都話聞到又wing又想嘔, 完全無效! 但我已經請教過個護士長, 佢話一定要大力吸先有效, 因為d笑氣係唔同其他氣體, 你唔大力吸佢係唔會出!我諗我到時都會試下佢講尼個方法~

男爵府

原帖由 迷韓者 於 2-12-2010 14:13 發表

我問十個有九個人都話聞到又wing又想嘔, 完全無效! 但我已經請教過個護士長, 佢話一定要大力吸先有效, 因為d笑氣係唔同其他氣體, 你唔大力吸佢係唔會出!我諗我到時都會試下佢講尼個方法~ ...

係呀,我都聽過,聞完想嘔又暈...已經痛到c...又想嘔真係好辛苦...
不過,我朋友講,話差不多知道痛時,就要吸定...會好d...
我反而驚太大力吸...真係會嘔同埋wing哂...haha
唔知用咩力水去吸了....

健健康康,快高長大啊~

大宅

原帖由 siuting111 於 10-12-2 11:23 發表

依家既感覺算係小兒科囉...到時...真係痛到....叫又唔係...坐又唔係..行又唔係....咩都唔係...HAHA....
我估到時我只係不斷求主....唔係叫阿媽了...因為阿媽幫我唔到了...只有主幫到我呀...haha...
成日同bb講,唔 ...

我諗我到時都會死忍唔嗌架啦......應該得既因為自己平時整親都唔會嗌出聲, 嗌左出黎又唔係會唔痛!!
我之前成日叫BB快D出世, 但一定俾人鬧...而家終於可以"明正言順"咁叫佢快D出世啦! 我預產期係22號呀(政府), 私家就係27號, 不過聽聞政府個日期係準D, 所以我都係計22號。

男爵府

回復 45# rhodo 的帖子

係呀..到時真係死忍...留返D力去必BB出黎...
如果真係痛...叫一陣囉..唔好大叫囉....

都相差幾日喎,不過睇左政府個日子先~
你依家有無去醫院檢查,或者有無去C+產檢呀??

健健康康,快高長大啊~

大宅

原帖由 siuting111 於 10-12-2 14:17 發表

係呀,我都聽過,聞完想嘔又暈...已經痛到c...又想嘔真係好辛苦...
不過,我朋友講,話差不多知道痛時,就要吸定...會好d...
我反而驚太大力吸...真係會嘔同埋wing哂...haha
唔知用咩力水去吸了.... ...
.

乜會想嘔架.....WING我就唔驚呀, 但係想嘔會好辛苦呀....咁就驚啦!!!

大宅

原帖由 siuting111 於 10-12-2 15:23 發表

你依家有無去醫院檢查,或者有無去C+產檢呀?? ...

頭先岩岩去完醫院產檢呀! 照政府個預產期我係37週嘛, 但我下次覆診竟然係39週, 唔係到臨尾就一星期一次架咩...有D奇怪...到時可能未檢查已經生左啦!!! (希望LA!!!)
你呢? 最近有冇照下BB幾重幾大呀?

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 15:26 發表
.

乜會想嘔架.....WING我就唔驚呀, 但係想嘔會好辛苦呀....咁就驚啦!!!

我又係驚嘔既人....
我依家來唔來重有反胃作嘔架~已經36WK啦...之前好D...依家開始又有返....

健健康康,快高長大啊~

複式洋房

Today BB is already 39w2d lah but still no sign of coming yet~ can't wait! I hope it'd be soon coz she is already 7lbs1oz last Saturday when we went for check up... besides, I am not tall and it would be difficult to have natural birth if bb gets tooooo big.

大宅

原帖由 HipHipHooray 於 10-12-2 18:05 發表
Today BB is already 39w2d lah but still no sign of coming yet~ can't wait! I hope it'd be soon coz she is already 7lbs1oz last Saturday when we went for check up... besides, I am not tall and it wou ...

聽聞估計既磅數同實際既磅數好似多數重左架! 可能你BB會準時預產期出世呢?!! 唔駛太擔心丫!!

男爵府

原帖由 rhodo 於 2-12-2010 15:28 發表

頭先岩岩去完醫院產檢呀! 照政府個預產期我係37週嘛, 但我下次覆診竟然係39週, 唔係到臨尾就一星期一次架咩...有D奇怪...到時可能未檢查已經生左啦!!! (希望LA!!!)
你呢? 最近有冇照下BB幾重幾大呀? ...

我明天去私家檢查...
下星期2去健康院~
係啦..唔係健康院OR醫院,36WK後一星期睇一次架咩???
你到時39周,去CHECK時,可能比信你,過左40WK未生..要入醫院催生..係唔係呢??
不過,健康院,好似睇到生為止囉....
我都覺得一星期去睇一次安全D...
唔駛去C+比錢睇MA..hehe...

健健康康,快高長大啊~

公爵府

畀面勳章

原帖由 siuting111 於 10-12-2 10:04 發表

你第三胎相隔幾多年呀???
我剛剛朋友生第二胎,相隔有7-8年...唔駛剪呀,去到產房半個仲,就生左出黎啦...第一胎有剪,第二胎唔駛剪~
其實係唔係睇你bb依家咩size,個頭仔大唔大呢?? ...
我大同二相隔三年要剪,二同三相隔5年....第二個topic d第三胎 mami都係頭兩個剪,第三個唔剪,勁痛,不過傷口好得快d....我兩個b都係6磅幾,但都要剪,自己爆,好痛

公爵府

畀面勳章

我由痛到生都係三個幾鐘..可能生第一個0個時細,19歲..我覺得生第一個蒙查查已經唔冇咁驚,雖然知道會好痛,但唔知點痛法...但第二個真係好驚,而家第三個仲驚...不過我覺得笑氣好有用...

男爵府

原帖由 快樂 於 2-12-2010 23:25 發表
我由痛到生都係三個幾鐘..可能生第一個0個時細,19歲..我覺得生第一個蒙查查已經唔冇咁驚,雖然知道會好痛,但唔知點痛法...但第二個真係好驚,而家第三個仲驚...不過我覺得笑氣好有用... ...

後生生bb真係唔同d..夠力水
你第一胎只係三個鐘,真係好快囉~

笑氣一d人話唔得,一d人又話得....
係唔係到時點都要聞下呢?

健健康康,快高長大啊~

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我都覺得越後生生就越容易!

本來今日要去健康院同私家覆診, 但而家都諗住淨係去私家算, 因為健康院d檢查好無聊, 淨係識搵把軟尺度我個肚 , 而且每次私家都有得照, 感覺上好好多!

公爵府

畀面勳章

原帖由 siuting111 於 10-12-3 09:18 發表

後生生bb真係唔同d..夠力水
你第一胎只係三個鐘,真係好快囉~

笑氣一d人話唔得,一d人又話得....
係唔係到時點都要聞下呢?
我兩胎都好快,希望第三胎都係,我覺得笑氣好有用,雖然都係痛,但用左舒服好多...

公爵府

畀面勳章

原帖由 siuting111 於 10-12-2 15:23 發表

你依家有無去醫院檢查,或者有無去C+產檢呀?? ...
我真係冇叫過,自己0係度忍,都唔明點解d人要叫到咁大聲,叫左又唔係唔痛...

大宅

大家好!我係2月媽媽,入來八下!睇完好鄧你地緊張,自己又緊張!祝大家順順利利!
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

複式洋房

姑娘話聞笑氣有技巧ga,就係最痛之前~30秒就大力聞,因為需要時間等藥力發出黎,所以係未到最痛既時候就好開始聞la....
我今日滿37wks, ar B踢得好勁,唔知係咪頂唔住要出黎..haha

首頁

尾頁

跳至