跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

只要在此主題內貼上您與小朋友種植大岩桐過程的照片,便可獲得精緻勳章一枚,顯示於個人資料及討論區回應的大頭照上方,如被投票選出的最高票數的5位會員可得到限量且獨特的勳章! 大家請多多支持!

活動日期:現在至明年(2011年)5月

參加辦法:在此主題回應貼上自己與孩子種植大岩桐的照片

相片要求:拍下大岩桐各個階段的照片,在截止前於同一回應內不停期更新(編輯內容加插最新照片),至少要有4張大岩桐不同生長階段照片(如幼苗照、成株照、結蕾照及開花照等)。會員可為照片附加註解或作簡單種植心得分享。

投票活動:投票會在截止上載照片後舉行,獲得最高票數的頭5位會員將會獲得限量勳章顯示於個人資料內,而其餘參加者都會得到種植勳章一個。另投票者獲得國民生產力積分。

上載照片方法:請參閱使用管理員的相冊使用教學 click here

去年比賽回顧:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2768393&extra=page%3D9

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2957664&extra=page%3D9

*此主題只作貼相之用,所有非參與是次活動的回應將會刪除而不另作通知,敬請留意。
6月8日最新消息:由於今屆一人一花種植勳章比賽嘅合資格會員人數超出投票選項上限,我會同管理員夾夾用其他方式代替直接投票。另外有會員圖片顯示出咗問題(截止前我見到佢UP到相),我會等多兩日先公開入選名單進行最後BK精品爭奪戰活動。請各位見諒!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

終於可上傳"冇咩起色"嘅圖片

召藥師  記得繼續up相呀~加油~  發表於 11-5-25 16:07

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日終於收到花嘞!

11/1/2011因為無太陽入屋,用番早兩年嘅方法,照燈~

11/1/2011大仔嗰棵好靚仔~2cm高~4塊葉

11/1/2011細佬嗰棵死死地~2cm高~3塊葉

7/2/2011大仔嗰棵落完肥料靚仔咗D~5cm高~6塊葉

7/2/2011細佬嗰棵落肥料開始好番D~4cm高~5塊葉

28/2/2011 大仔嗰棵唔再"謝ing",向高處發展~7cm高~6塊葉

28/2/2011 細佬嗰棵剪完枯葉立即極速生長~6cm高~7塊葉~

11/03/2011 大仔嗰棵不斷長高長葉~8cm高~9塊葉~

11/03/2011 細佬嗰棵都不斷長高同長葉~8cm高~10塊葉~

02/04/2011 哥哥嗰棵爆葉好勁~10cm高~11塊葉~

02/04/2011 細佬嗰棵唔係好夠位喇~10cm高~13塊葉~

22/04/2011 哥哥嗰棵應該有花蕾喇^^~11cm高~12塊葉~

22/04/2011 細佬嗰棵好攪笑,D葉係向上架^^~11cm高~14塊葉~

召藥師  最後一周up相喇~妳個幾棵而家生長成點呀?  發表於 11-5-25 16:43

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

大岩桐BB(2 weeks)

召藥師  記得up夠4張相呀~  發表於 11-5-25 16:44

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有相睇了:

已經係全花墟最"四正"既一棵, 仲要燶燶地 , D泥又濕到滴水攪到我要捽返乾.....

第2期: 1月1日

絕對無做馬, 一睇就知同之前果棵一樣 (幾乎無生長過), 攪咩呀mouth:mouth:" />mouth:" />mouth:" /> , 唯有用個2手名牌花盆令佢醒目d
不過我有神秘殺手簡, 今日去左嘉道理農場, 得到堆肥一包, 拿拿聲拎去撈泥, 希望咁會快高長大一d

第3期(3月20日)
嘩.......簡直係漫長戰爭呀, 報告! 最後情況: 8塊葉

版主, 求你睇左我種足3個月都未死既份上, 賜個章俾我

召藥師  仲有冇近照呀? 最後一周up相喇~ 捱埋佢啦! 加油!  發表於 11-5-25 16:45

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又要參加先
21 Dec 2010

Thanks

召藥師  繼續努力! 記得up相呀~  發表於 11-5-25 16:49

大宅

冬日勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章

My daughter also join 《第二屆一人一花種植勳章比賽

Today is 18 Dec, 2010.
The 4th day from School before changing the pot.
Look, I have the new pot.

24 Dec, 2010 looks better.

5 Jan, 2011, the plant grow a bit higher but the old leave is getting weak. may be my house didn't have enough sun light...

召藥師  最後一周up相喇~請把握最後機會!  發表於 11-5-25 16:49

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

05Jan2011
今日女學校派左1盆, 我又玩下先
20Feb2011

08Mar2011

03april2011 (換左盆啦 ^^)

04MAY2011 (終於長大了)

[14may2011 (交左返學校個樣)

召藥師  而家棵大岩桐生長成點呀? 最後一周up相喇! 加油~  發表於 11-5-25 16:50

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

今日終於派左花苗啦
但係依家先派, 呢個比賽3月就完, 到時點都未開花啦......

2011年1月11日, 岩岩返黎, 花苗已經有4片葉, 仲有5片小葉出緊:loveliness:

2011年1月24日, 已經有10片葉啦
但係有兩片有少少"火農"左咁, 應該係片太近泥土, 淋水既時候唔小心淋到....:(

2011年2月7日, 得番4片大葉, 仲有2片小葉出緊, 計埋6片葉......:(
其實係因為發現原來有兩棵苗, 細既發現既時候已經唔得啦... 所以放棄佢為保住個大:loveliness:

2月21日, 6片葉, 中間已經又開始出緊2片, 下一層既桱都見到4片出緊

3月8日, 之前明明好靚仔, 點知執野時唔小心放近左暖氣, 就咁又要剪多3片葉.....:-(.

3月22日, 明明生得好平均, 依家好似唔見左d野咁:cry:

4月6日, 最近天氣都好好, 又暖, 桐桐大得好快, 已經11片葉啦{:1_1:}

4月18日, 葉就好多好密啦, 但係好似唔高咁既...
5月就要交返學校啦.... 睇黎都開唔到花架啦

召藥師  加油~  發表於 11-5-25 16:50

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

種了一個多月...生長得頗好...

召藥師  最後一周up相喇~請把握機會!  發表於 11-5-25 16:51

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

第3天

第4週

第6週

第8週

我好早期就交左返學校啦,無辦法影到開花

召藥師  睇唔到相啊......最後一周up相喇!  發表於 11-5-25 16:52
當遇到困難的時候

成功就在你的前面

男爵府

2011精緻種植勳章

派回來小苗
生了BB苗
施肥換盆我又參加 ,只種了半個月,開燈zzz月尾交回,有排都未開花啦
但我棵主幹生多了分枝幼苗,我剪了放在隔離種,會否成功,待續....
在學校班內贏了....yeah!!!
30-3-2011有花蕾,22cm直徑[ 本帖最後由 PizzaWong 於 11-3-10 12:04 編輯 ]

召藥師  最後一周up相喇~請把握機會!  發表於 11-5-25 16:59
http://hk.myblog.yahoo.com/shing_kwong

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我細女學校啱啱先開始咋喎, 咁咪黎唔切參加囉???

召藥師  最後一周up相喇~加油~  發表於 11-5-25 17:00

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我想問下大約幾耐,同埋有咩特徵之下,我係需要換花盤架??阿女今日盤花搖搖欲墜,我好驚佢係想死...

召藥師  棵大岩桐最近生長成點呀? 仲有一個星期up相咋! 請把握機會!  發表於 11-5-25 17:01

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章

孖寶寶第一次參加"一人一花計劃", 但學校喺3月中先派花苗... 開花無望lu~

day1

day15

day30

day45

召藥師  最後一周up相喇~請把握機會!  發表於 11-5-25 17:01
~錫晒您喔~

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同亞囝合作種的

快高長大

召藥師  最後一周up相喇! 記得貼埋d靚相呀~  發表於 11-5-25 17:07

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

啱啱先知有呢個比賽!!我又參加下先,唔記得學校幾時派喇!!

3月29日

4月13日

5月25日

棵大岩峒剩係識長高同埋出葉,養左咁耐都未出花!!

召藥師  最後一周up相喇~請把握機會!  發表於 11-5-25 17:07

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

囝囝學校 15-3-2011 (Day 1) 派返嚟嘅花苗

23-3-2011 (Day 9) : 換了大盆, 方便淋水

31-3-2011 (Day 17) : 生長沒有太大進展

12-4-2011 (Day 29) : 仍然進展不大

16-4-2011 (Day 33) : 決定幫花苗換新泥換新盆 + 施肥

20-4-2011 (Day 37) : 施肥後, 生長情況很滿意

25-4-2011 (Day 42) : 生長情況仍很理想

3-5-2011 (Day 50) : 已經落咗第 2 支液肥, 進展良好

8-5-2011 (Day 55) : d 葉生大咗好多呀 ~~

25-5-2011 (Day 72) : 前一星期交咗返學校, 準備今個星期一展覽, 今日終於派番嚟, 唔見一個星期, 又長大咗好多喇 ....

今次加咗支開花肥仔水, 希望快 d 有花蕾, 開花就好喇 ....

召藥師  最後一周up相喇~請把握機會!  發表於 11-5-25 17:08

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

我的大岩桐
3月廿幾號派架

@ 4月17日 加幅相先 .... hehe .. 大左好多lu ...

召藥師  最後一周up相喇~請把握機會!  發表於 11-5-25 17:12

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

上年年尾已見大家都派了花苗,我就一直等等等.........還以為女兒的學校今年不參加一人一花計劃呢! 就在兒童節當天,女兒放學時高高興興的捧著花苗回來,令我也感染了快樂。老師借花敬佛,把花苗當作兒童節禮物來送給學生,的確妙絕!

像以往幾年一樣,我不會專登買個花盆來移植,因為想灌輸給女兒環保的概念,通常在家找個廢棄的塑膠盒子或罐子,於底部開個排水小孔,便成為花盆。今天拿了CP雲吞的空盒來移植,蓋子亦恰好可作花盆的墊碟。

DAY 12: 生長得似乎比預期慢,長出了3片新的小葉子。還記得早幾年「一人一花」也是派大岩桐,長得超快的呢....

今年種的大岩桐唔知點解生長得超慢, 過左1個月依然同上面DAY 12的相片樣子差不多, 原封不動, 所以都覺得無需要影相。點知............今早起身淋花時簡直晴天霹靂, 無左 ! 連謹有的4塊小葉都無左 !!!

我家隻寶貝兔兔將佢食左!渣都無................

首頁

尾頁

跳至