自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我飲藥粉,我覺得好有用喎..
煲藥係好..但我無恒心..
相反藥粉我已經飲左50包啦..
每日1次,每次3包..次次都唔會要人三催四請先飲

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

me to

m
原帖由 cathyor 於 10-12-2 15:43 發表
我覺得煲藥正中d, 不過藥粉又真係幾方便.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁耐都係煲藥..未試過藥粉沖劑~~
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我揀藥粉, 各一

琥珀宮

發燒勁感冒我都係食藥粉食好(我唔睇西醫,亦冇食西藥),依家我都睇梗中醫,仍然係食藥粉,有效喎。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔同中藥有唔同效力,有d唔煲都得可以打粉,但有d打粉係冇用既,一定要煲,有d仲要睇煲既時間,煲得久又冇效啦!有d唔可是返煲.............所以煲藥都係一門學問........

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

珍珠宮

大廚勳章

我聽過至少四個中醫(包括大學教授),都係咁話:
煲藥藥效快而有保証,藥粉見效慢,而且唔保證一定有效(點為之唔保證有效,我就唔太清楚啦,好似係話製藥時對成份有一定的破壞).另外,如果環境許可,用明火+瓦煲,又會好過用電煲.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 motherlau 於 10-12-2 21:20 發表
唔同中藥有唔同效力,有d唔煲都得可以打粉,但有d打粉係冇用既,一定要煲,有d仲要睇煲既時間,煲得久又冇效啦!有d唔可是返煲.............所以煲藥都係一門學問........ ...

真係一門高深的學問

複式洋房

一定係藥粉好D, D藥材係經過驗証, 係藥材舖買果D質素好參差...

複式洋房

原帖由 motherlau 於 10-12-2 21:20 發表
唔同中藥有唔同效力,有d唔煲都得可以打粉,但有d打粉係冇用既,一定要煲,有d仲要睇煲既時間,煲得久又冇效啦!有d唔可是返煲.............所以煲藥都係一門學問........ ...

藥粉唔係打粉出來架, 係廠方先煲左D藥, 再製作成沖劑, 所以根本同煲分別不大.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

百分百煲藥好,反而我覺得藥粉

我有 d 小問題,回廣州廠時,順便去政府中醫院睇中醫,現在全電腦化,診金連三日 (煲的),成為 RMB 48 = HKD 56元!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我的中醫話煲藥好過藥粉

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

I LIKE 煲藥

伯爵府

畀面勳章

回覆 31# 大力大力 的文章

好抵睇喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 sukiwongsk 於 10-12-3 10:06 發表
好抵睇喎

現在大陸勿都貴,係睇中醫抵!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都揀煲藥!!!
雖然我out d,未試過藥粉,
但相信古法係最好既~

珊瑚宮

環保接龍勳章

煲藥好大學問架, 有d又要係後下的, 好似上面有人提反煲咁. 藥粉只係醫d輕微病症, 真係調理身體就一定係煲藥啦. 唔通將唔同的中藥一齊煮, 咁就會有效咩? 每一隻藥的相配又有d唔同; 同煲湯一樣, 有人一次過放晒d料入煲, 一次過都好似煲到湯, 但正常豬骨都要汞水, 唔同d料有時都要分時間落啦.

侯爵府

好媽媽勳章

我睇開個中e 係我fd 個未來69, 佢係d 咩 中e學會ke member, 佢都比沖劑我, 我都問個佢, 佢話冇分別, 2樣ke 葯效亦1樣, so for我呢d lazy guy, sure 沖劑la
原帖由 joey_23 於 10-12-3 15:38 發表
我都揀煲藥!!!
雖然我out d,未試過藥粉,
但相信古法係最好既~

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

我個中醫話,要因人體質,有啲要煲,有啲要粉,有啲要丸.

E我要煲最有效,次要丸,粉最差.

囡煲同粉都得.但粉好難食,囡飲一柸次次都飲到嘔,要張啲粉開到吃保嬰丹咁一更,囡食就唔會嘔.之後先罐水.

首頁

尾頁

跳至