自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我覺得好反感,乜申辦到亞運真係好風光咩?要用咁多錢換面子值咩?點解唔用咁多億建居屋或回購隧道?  可能我膚淺,我認為d錢好似澳門咁派糖,唔洗多每人5000都開心過香港申辦到亞運!民生唔搞走去搞亞運,露宿者唔幫,長者老無所依又唔理,做埋d表面風光嘅野。
今屆廣州亞運人地有五十幾個場館,香港地少樓又多,晌邊度嘔d場館出來??唔該唔好用全民運動黎做理由,市民想租場地做運動都難過登天,維園球場經常租俾人搞活動,而家唔係等價交換,唔好話搞亞運先會起完善嘅體育設施,呢d本來就要起!唔從基本做起,班運動員拎幾多獎牌都假!
究竟香港人嘅錢係咪要咁用?霍震霆話如果搞唔到亞運會成為佢一生既遺憾,佢家族咁疊水,如果佢出一半錢我都支持申辦!

公爵府

好媽媽勳章

我反對申亞!

如果將budget的1/3, 用來放在未來十年發展體育場地同培訓, 運動員一定更高興!
剩低1/3擺去老人及幼兒福利
再1/3擺去醫療開支
咁香港就有救啦

2012預算案開始收集意見啦, 大家去發表下啦~
我唔想見到另一單高鐵, 香港唔係真係咁有錢啫, 下化?

珊瑚宮

環保接龍勳章

我唔希望香港咁多人只係為左錢而做一d自己唔鍾意做的工作.
香港人還有很多有天份有才能的人, 所以我好支持香港作出改變, 只有下一代有發展的空間, 就有無限的可能. 多d人發揮所長會搵到更加多的錢, 會更多錢回饋社會.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

立場唔同! 運動員就緊係想辦亞運, 起碼有部份設施起咗佢哋都有得用,如果等政府批准同撥款,都唔知要等到何年何月。 雖知道香港真係無咩標準運動設施比D運動員用,根本香港政府就唔睇重運動,所以而家有呢個機會,就緊係想啦!

但身為一個小市民既我,就絕對唔贊成辦亞運,勞民傷財,睇下今年廣州亞運呀,幾盛大呀! 就算香港有咁既財力,香港有無咁大地方起咁多設施,香港市民亦無好似廣州市民咁支持。 政府而家由百幾億減到幾十億,政府都仲話可以減,有乜可能呀? 人哋廣州用好似千幾億搞架,如果搞到肉肉酸酸,就不如唔好搞啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雖然我都唔支持申亞,不過作為運動員表態支持我覺得好正常,都唔可以話係自私嘅....

子爵府

支持你嘅講法, 之前比人反對, 而家就搬d 攞咗冠軍嘅運動員出黎游說, 多鬼餘, 勿香港唔辦亞運就唔可以成功搞好運動喇咩, 根本就係兩回事, 夾硬拉埋一齊講!如果政府已經係民生方面搞得好好, 咁嘥咁多錢舉辦亞運都由你啦, 但而家係剛剛相反, 仲要去做d 好大喜功嘅嘢?!唔係呀化! 咁呀霍震霆咁想搞嘅話, 叫做攞副身家出黎搞咪冇遺憾lor!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

其實攪體育都幾好呀, 香港人少運動, 遲0的多0的運動設施可能會多0的人去做運動, 身體健康0的, 睇病睇少0的, 政府又慳返的~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 whoareyou 於 10-12-2 16:53 發表
雖然我都唔支持申亞,不過作為運動員表態支持我覺得好正常,都唔可以話係自私嘅....

我明運動員立場,但利用搞亞運黎過橋就自私lor!
而家係政府欠佢地,唔重視佢地,唔係香港市民欠佢地。。

水晶宮

原帖由 alphabetagamma 於 10-12-2 16:51 發表
我唔希望香港咁多人只係為左錢而做一d自己唔鍾意做的工作.
香港人還有很多有天份有才能的人, 所以我好支持香港作出改變, 只有下一代有發展的空間, 就有無限的可能. 多d人發揮所長會搵到更加多的錢, 會更多錢回饋社 ...

agree
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章

我覺得班運動員, 在今次事件上, 只係有對白的臨記......

子爵府

原帖由 均均媽 於 10-12-2 17:06 發表

我明運動員立場,但利用搞亞運黎過橋就自私lor!
而家係政府欠佢地,唔重視佢地,唔係香港市民欠佢地。。

原來政府嘅立場係唔辦亞運就唔起運動場館同設施, 咁即係政府係用搞亞運作為交換條件!!咁真係豈有此理, 不知所謂嘅政府, 咁係政府欠佢地, 唔係香港市民欠佢地喎!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

政府有錢唔該用喺醫療度啦
噚日新聞先話唔夠資源幫bb照結構照超聲波呀
呢d係最基本嘢嚟架
而家攪到咁
好多媽咪無咁多錢出去私家check架
攪到生咗出嚟先知有問題
政府又唔會幫到手
到時咪好似以前咁囉
多咗d有問題bb出嚟囉

攪運動?做咗最基本d 民生先啦
一味做埋d要臉多餘嘢

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔贊成申辦亞運....

但我支持興建新的體育設施....

之但係,我覺得政府係度要脅市民....

申辦唔倒就話興建體育設施既時間表會受阻

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都反對亞運,除非你話香港達地,你可以做到開辦期間,對我地呢d普羅市民,影響可減到好底啦! 否則我都係反對!

講真,有咩官員黎出巡,都可以block晒成段路幾個字,為的,就係等警察車隊帶d官路過! 而我地就塞死晌度或夾硬兜路走! 咁如辦亞運 ~ 又多咁多人擁黎香港,交通完全配套唔到,我地又唔係全城放假,仍然要日日走去再多d人逼搭車,咁搞黎做乜?真正勞民傷財!

你話,政府直接撥錢比運動員去發展,咁我就支持囉!

珍珠宮

大廚勳章

大家著眼點唔同.

不過咁,我覺得上次啊寶同趙詠賢响垃圾會,係有怪責政黨的意思...

佢地有權表達"支持申亞"的立場,但人地都有佢自己(合理的)原因反對.點解人地唔順你意就...

表達意見並不自私,但如果見到廣大市民唔讚成,卻堅持一小撮人的"夢想",咁就真係好自私.香港有700萬人哦!

我本人就反對現在申亞,因為而家社會有其他的問題,有更加大的迫切性要去處理(需要大量資源).而且,政府計出來條數d確係唔可信及求其.與其係咁草率,不如plan好D,遲d先再攪都未遲,好過攪到唔湯唔水.

再者,我亦唔同意啊寶話"再唔攪,人地新加坡攪先我地都未攪",人地先咪人就先囉,如果單純為體育,遲一"界"攪又有咩所謂.

其實我覺得,呢件事攞出來全香港投票最公平.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 小妮子 於 10-12-2 17:19 發表
我都唔贊成申辦亞運....

但我支持興建新的體育設施....

之但係,我覺得政府係度要脅市民....

申辦唔倒就話興建體育設施既時間表會受阻

同意,如果要提升體育設施,攪唔攪都可以提升.而且要脅人的手法好唔要得.

翡翠宮

我覺得運動員支持申辦亞運係好合理, 因為佢地既立場只係從運動員的角度出發...如果我係運動員我都一定舉腳贊成!

但係如果作為一個小市民, 我就絕對唔贊成, 根本政府就唔係全心支持運動發展...只係支離破碎式咁搞下東亞運, 搞下亞運咁有乜用?

睇番之前東亞運, 搞到一穫泡咁..亂七八糟, D'飛'就屈人認頭, 但係D'飛'派出去都唔代表有人去睇, 一係就夾硬車D老人家去捧場...唔該唔好咁玩啦...個個場館都人丁單薄, 失禮死人...咁搞有咩意思!唔該唔好成日做埋D勞民傷財既政治SHOW!

無咁大個頭, 唔好帶咁大頂帽..實實在在搞好民生, 搞好教育, 搞好醫療...好多人仲係活係貧窮線下..仲話係咩國際大都會添..真係失禮...

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

香港人好急於要解決既住屋問題, 政府就求其做D野就算, 根本幫唔到市民, 攪亞運咁積極為乜? 為面子....唉!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好明白運動員,佢地長期支援唔夠,辦亞運起碼可以增加一定既支援,同埋喺自己地方比賽,感覺係好唔同,得獎都開心D,可以即時同家人朋友分享,所以唔可以話佢地自私.....

至於政府,有日聽到某某話辦亞運可以加快興建體育設施云云.... 有無搞錯!係咪唔辦就慢慢黎﹖拖拖下就不了了之﹖如果唔辨就阻延進度,咁即係政府根本唔重視體育!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

攪個亞運, 同燒一場煙花有咩分別!!!

首頁

尾頁

跳至