基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一位喺美國嘅主內姊妹M君﹐佢對信仰好認真﹐好熱心侍奉﹐尤其擇偶方面好謹慎﹐所以到一年半前32~33歲先結婚。對方A君係神學院學生﹐亦係教會負責青少年事工嘅實習牧師﹐算係咁喇卦﹖

點知M喺幾個星期前無意中發現A部電腦有D變態野﹐包括兒童色情圖片﹐召妓網﹐付費色情web cam。M當然好震驚啦﹐問A﹐A就話「對唔住。我無咩野好講。」再問﹐A仲承認真係有幾次出去召妓。M就當然嬲到爆﹐執野去人地度過野﹐叫A自己好好反省下。第二日M返屋企﹐再睇下A部電腦﹐竟然發現A東窗事發後﹐仍然繼續上召妓網﹗M就執晒野無限期去教會其他家庭度住﹐還好教會有好多家庭好有愛心。

之後M越搵就越多野。教會其中有個女仔(十幾歲)成日發明星model夢﹐A就買左一D性感衫送畀佢﹐仲話幫佢影相﹐等佢可以寄去model公司。M就問個女仔﹐個女仔話只係影相﹐無發生過性關係。

因為A讀緊神學院﹐只係有實習牧師嘅微薄收入﹐所以兩夫婦主要收入來源係靠M。M係營養師﹐多勞多得﹐為左支持佢老公﹐就努力賺錢。有時M見到D信用卡單上面有D來歷不明嘅消費﹐A就話係用在教會事工﹐M就信晒佢。點知原來A一直用D錢來上鹹網﹐玩sex cam﹐召妓﹐送性感衫畀細路女﹗

件事揚左﹐A當然係立即辭去教會工作﹐亦從神學院退學。當佢好似未有悔意﹐只係覺得自己唔好彩畀人發現﹐但無認真懺悔認罪。在家人、朋友、教會眼中﹐佢一直係正人君子﹐道貌岸然﹐點知只係一個面具。

M現在康復緊﹐亦希望A有朝一日可以明白自己上左癮﹐戒得甩﹐願意真正悔改﹐建立返個婚姻﹐亦建立返A同神嘅關係。

我純粹係想呻下﹐因為M同我好熟﹐我知道後都好心疼。亦都想提醒大家唔好仰望任何人﹐單單要仰望耶穌﹐因為唯有佢唔會令人失望。

大宅

好激氣
又傷心.....
真是要多多為牧者祈禱....

其實,在香港,藏有兒童色情物已經是刑事罪。

子爵府

為 A 和 M 兩夫婦禱告。

Sounds like A had gone very far.....

Looks like M has a very tough work to do from God, how to help her husband get out of this......

A 和 M 兩夫婦 好唔好揾主內的婚姻輔導呢?

其實同是主內的老公\老婆 都唔可以仰望。咱失望越大,亂了陣腳來幫助配偶改過,幫助配偶戰勝 罪的誘惑 和克服各種罪隱。如 嫖(各種色情形式)、賭、飲、蕩、吹(吸毒)等等......

禁止發言

大宅

原帖由 anntx3 於 10-12-3 10:46 發表
好激氣
又傷心.....
真是要多多為牧者祈禱....

其實,在香港,藏有兒童色情物已經是刑事罪。

喺美國都係刑事罪啦。

其實M早幾個月前小產過﹐現在又遇到咁嘅事﹐真係好慘。不過佢都仲識感恩﹐佢話如果無小產﹐個BB現在個幾月大﹐如果知道老公咁樣﹐佢一定完全崩潰﹐可能睇唔開攬埋個BB一齊自殺。

大宅

A有話去做個療程﹐醫治佢嘅癮症﹐但唔平呀﹐US$1400。我心諗都唔知真定假﹐一陣可能話去做療程﹐其實係拎D錢去搞三搞四﹐始終最大問題係佢只係覺得自己技術上犯錯(畀人發現)。
後來A同M話拎人地用來支持佢讀神學院嘅錢去做療程(因為佢退左學)。M就話如果係咁﹐A就應該同嗰D支持佢嘅人交代清楚﹐得到佢地同意先。

男爵府

請問目前M的狀況如何, 實在擔心, 可以怎麼代禱?
Do not count your days down!

大宅

回覆 fafacat 的帖子

多謝關心。
M姊妹情況其實唔係咁好﹐早兩個星期同佢傾過電話﹐我見到佢D相瘦得真係好離譜﹐好似一下子老左十幾年。還好係佢驗過血﹐無愛滋。
佢早排返去間屋拎返D野(佢仍然寄住喺教會家庭度)﹐觸景生情﹐喊左成日﹐好難過點解一段本來好好嘅婚姻會搞成咁﹐所有以往嘅憧憬同計劃完全崩潰晒...
A仍然無悔意﹐甚至仍然沉迷色情物品。仍然講大話來掩飾自己。
M打算再過幾個月﹐如果A仲唔悔改﹐就同佢離婚。M話自己以前從來無諗過離婚會發生在自己身上﹐亦都極度唔想離婚。但A犯姦淫﹐無悔意﹐好明顯根本就唔係一個真正基督徒﹐個心亦已經離開左M﹐所以M就打算由得佢去。

男爵府

對不起, 無上黎, 兩公婆因為行山行出癮, (之後, DEVIL 有攻擊, 無端端係會Quarrel) 係會, 因我有參加定期佈道義工, 在偶像地區, 要常求主盾牌保護, 感到demons刀光劍映, 我會盲感倒錢入海(不尋常的投資損失), 攻擊好勁, 錢財身外物,最緊要老公同仔無事, 父神愛護我和家人便心足! 事實上, 心魔係最惡既demon, We may discuss later about this.

因為我自己有經歷, 聖靈現與那位M同在, 使她揭發她那早被罪困縛的
A, 當然因A係Satan 既SLAVE, 一定係M的聖潔所不容, 否則連M
也站不住, M 以後也一起倒下, 整個教會及小組也已經面對demons

請你好好安慰M, 只要信, 不要怕, 她可以選擇離婚, 因為A已犯罪,
(否則兩人同犯), 但如果A不同意, (應該會同意吧), 告訴M, 一般人
以為A只不過是一個思想淫穢的男人, (香港剛對理大一個美國講師同樣因電腦收藏兒童色情物品判決18個月監禁), 離婚對A可說是個活罪,
M和我們都知道, A在基督面前的過犯, 就由A自己承擔,
M應開心不再與A一起, 這個考驗完全是由A引發出來,
M要好好生活, 日後會有更好的, 真正的配偶, 請叫她不要灰心,
要重新展示她自己的自信和美麗呀!

大宅

回覆 fafacat 的帖子

我同M隔開半個美國﹐無乜實質野可以幫到佢。不過我同佢識左將近二十年喇﹐佢亦係第一個向我認真傳福音嘅人﹐一定會支持佢。
A現在個目的只係想讓大家相信佢已經改過﹐一切當發左一場夢﹐回到以往咁﹐做返一個眾人眼中的基督徒乖乖仔。但佢好明顯並唔係真正悔改﹐仍然講好多大話。
M話好多事情讓佢越來越清楚佢地嘅婚姻係唔合神心意嘅﹐所以如果A仲係無悔意﹐M就會提出離婚。我聽嘅時候無表示意見﹐因為我原則上係唔會叫人離婚﹐不過其實在心裡我係認同佢﹐就正如林前7:15話﹕「倘若那不信的人要離去﹐就由他離去吧!」A只係一個掛名基督徒﹐佢個心又已經飛左去D雞同細路女身上﹐唔好浪費時間喇。

子爵府

Just because we suffer in our marriage because of our partner sins even in immorality or commits adultery, does not mean our marriage is 唔合神心意嘅. I have not seen anywhere in the Bible 這麼評論。 就當自己有個不信的丈夫來處理吧。請讀讀 林前七14~16 牧師又怎樣,牧師(神父、修女)就唔系人嗎!對與我來說,牧師只是一個人的職業而已。
林前七14~16 :因為不信的丈夫就因著妻子成了聖潔,並且不信的妻子就因著丈夫(原文是弟兄)成了聖潔;不然,你們的兒女就不潔淨,但如今他們是聖潔的了。倘若那不信的人要離去,就由他離去吧!無論是弟兄,是姊妹,遇著這樣的事都不必拘束。神召我們原是要我們和睦。你這作妻子的,怎麼知道不能救你的丈夫呢?你這作丈夫的,怎麼知道不能救你的妻子呢?

當然,我不會用以上的內容直接同M講。實畀人話:“車!針唔刺到你肉,你緊系唔知痛啦。唔好響人地0既傷口灑鹽嘛!”
所以,我想如果我面對M,我想我會用以下的內容:

我愛M,亦都愛A..(不過我唔會畀我D女單獨同A共處一室LOR)...雖然我的處理方法不想與M一樣,也不認同A犯的罪。
我們在處理事後工作上都要小心,因為在處理過程中也有機會處理得不合神的心意。例如:雖然M是犯罪的受害者之一,但若果我們處理得不好,A也成了事後受害者之一。

因為A犯的是姦淫罪,根據主耶穌講的,這是神容許沒有犯姦淫罪的那方主動離婚的唯一原因。
請讀讀馬太福音五章32節、馬太福音十九章講更多。但是離婚本不是神的心意,乃是因為人的軟弱。

男爵府

謝謝SSHOI的分享, 真的為跌倒的人難過. 這是黑暗,
約翰指出主是光, 是道路, A 就行了自己的黑暗之路,

我在憂傷之時, 我知道自己的軟弱, 我知道自己的罪
更切切渴求有主的光照
不是只限言語, 因為畏神, 有刺心的事, 心存盼望
明天又一個白天,
大家不要獨自在黑暗中走! 不要戀棧會令自己跌倒的罪!

非常同意NDW, 我現在是以這種態度處理未完全歸主名的丈夫,
哈哈, 如果沒有保羅, 外邦人和未受割禮的, 甚至今天我們如
何把福音廣傳, 我相信, 信與未信的結合, (合或分), 都已有
主的美意, 我也時刻提醒 , 自己不可替主作讅判,

我愈發覺人是 - 不斷嘗試犯錯的動物呢!

男爵府

ndw 不要哭, 對身體不好, 請保重

ndw  Thank you very much!  發表於 11-5-12 13:20

大宅

回覆 ndw 的帖子

我同M傾電話傾左好多個鐘頭﹐而我喺呢度所能分享嘅非常非常有限﹐所以你唔好下咁多定論啦﹐老友記﹗

子爵府

老友記,

我知道喇。唔落定論系對。

我再返思翻自己0念既同第一個貼子的資料,我唔覺得自己有乜野資料系自己填左空同下任何定論喔?若果讀者讀左有的話,請原諒,系我表達能力有限。我還未揾出自己那裡有下定論。

引用第一個帖子的資料:
“M當然好震驚啦﹐問A﹐A就話「對唔住。我無咩野好講。」再問﹐A仲承認真係有幾次出去召妓。M就當然嬲到爆﹐執野去人地度過野﹐叫A自己好好反省下。第二日M返屋企﹐再睇下A部電腦﹐竟然發現A東窗事發後﹐仍然繼續上召妓網﹗M就執曬野無限期去教會其他家庭度住﹐”

我寫:“雖然我的處理方法不想與M一樣”系對應以上有限資料。所以我用“不想”這字眼,而唔系用“唔會”更不用 "唔認同"這等字眼。因為暫時無0甘高級數0既罪發生響我老公身上,我真系唔敢寫包單話我能做到我以下講的我想做得到0既。

我想做0既系:

1、 剛剛事發後當晚, 我唔想執野去人地度過野。Alternative: 選擇分房訓,為著要專心禱告。求主賜智慧如何按我當時所理解的聖經教導來處理這事。
2、 第二日,發現A東窗事發後。Alternative: 自己選擇去驗身,睇睇有無性病,又要求老公去驗身,睇睇有無性病惹左。我唔選擇無限期去教會其他家庭度住。 唔想0甘快自己有機會向認識老公的人面前講老公的罪。但要繼續分房訓暫時唔行埋等到老公證實身子無事先再考慮。
選擇多同老公傾,比多D時間老公浪子回頭。短期內唔同所有認識老公0既人提此罪。揾聖經話語同老公一起理解企圖先讓老公認同知罪。 不離也不棄0甘幫老公轉向神,但絕對唔向老公犯0既罪妥協。動員老公自己揾個信得過0既主內弟兄幫手。若要篤爆老公的罪項,要先知會老公,畀時間佢慢慢戒毒。

算了,唔再講啦。無謂0念,到發生響我身上我先講0甘多啦。 我所講0既當然系單指對著如果系我老公雞蛋0甘0既人啦。當然唔系對住A啦。如果M再同 A住下去會有生命危險的,就要馬上搬了。Anyway, 拿,而家 LEE 個真只是我 hypothetically 的虛設: A <> 雞蛋,我認。

If I have disturbed any unpleasant feeling, I am sorry. I will not say more about this.

男爵府

回覆 ndw 的帖子

唔知係未講我, 而話左你, 對唔住, 我與 ndw都唔想,

我可能太上心, 拍心口叫你安慰M,
事實上, 你有你忙, SSHOI, 你已經係好唔錯既男性朋友,
主內的弟兄比老公更了解M

首頁

尾頁

跳至