自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我一星期都有2日用三文魚整粥或面比1.5歲bb食...整熟左先食唔知有冇問題呢??

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

熟咗都應該唔怕

建議都唔好比太多大形魚比小朋友食. 唔知你地信唔信. (多口講句咋)

食 過 量 魚 粥 幼 童 學 習 遲 緩

【本 報 訊 】 不 少 家 長 喜 用 魚 煲 粥 給 年 幼 子 女 吃 , 澳 洲 研 究 發 現 , 若 經 常 用 體 積 大 的 魚煲 粥 給 幼 童 吃 , 易 令 他 們 攝 取 過 量 水 銀 , 嚴 重 可 導 致 學 習 困 難 及 自 閉 症 ; 當 地 有 三名 兒 童 因 一 周 最 少 吃 五 餐 魚 粥 , 出 現 學 習 遲 緩 等 問 題 。 專 家 建 議 幼 童 只 宜 進 食 體 積 較 小 的 魚 , 因 水 銀 含 量 少 , 一 周 也 不 應 進 食 逾 三 次 魚 粥 。

《 澳 洲 醫 學 雜 誌 》登 刊 的 研 究 指 出 , 當 地 一 個 華 人 家 庭 三 名 兒 童 因 進 食 過 量 魚 粥 幫 助 斷 奶 , 令 體 內 水銀 含 量 超 標 , 三 歲 的 長 子 一 周 最 少 八 次 進 食 用 河 鱸 、 三 文 魚 或 石 斑 煲 的 魚 粥 , 體 內水 銀 含 量 超 出 安 全 標 準 七 倍 , 令 他 說 話 遲 緩 及 出 現 自 閉 症 病 徵 。
小 魚 水 銀 含 量 較 低

該 華 人 家 庭 的 次 子 今 年 兩 歲 , 一 周 進 食 最 少 五 次 用 三 文 魚 或 鯛 魚 煲 的 魚 粥 , 體 內 水 銀含 量 超 出 安 全 標 準 三 倍 , 有 過 度 活 躍 問 題 ; 幼 子 只 有 15 個 月 大 , 每 周 也 進 食 鱈 魚或 三 文 魚 粥 , 體 內 水 銀 含 量 同 樣 超 出 安 全 水 平 三 倍 。 當 地 專 家 表 示 , 幼 童 只 適 宜 進 食 水 銀 含 量 相 對 較 低 的 小 魚 , 例 如 虹 鱒 魚 、 小 鰭 、 魚 條 、 魚 餅 及 魚 丸 , 而 且 每 周 應 只 進 食 兩 至 三 次 , 否 則 會 攝 取 過 量 水 銀 。
中 文 大 學 醫 學 院 兒 科 學 系 副 教 授 韓 錦 倫 表 示 , 港 人 一 般 只 會 用 鯇 魚 或 其 他 淡 水 魚 來 煲 魚 粥 , 幫 助 幼 童 斷 奶 , 這 類 魚 的 水 銀 含 量 較 低 , 幼 兒 進 食 後 水 銀 超 標 的 風 險 不 會 太 高 , 但 家 長 也 不 宜 過 量 餵 食, 應 保 持 均 衡 飲 食 。

原文引用 : 2008-01-08 蘋果日報

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

平日都甚少食,所以都吾會好驚.

子爵府

牛年勳章

c啦, 我2個女都好鍾意食3文魚魚生&3文魚魚子, 尋晚先食完來...
搞到我依家好驚呀, 尼排細女成日話肚痛, 會唔會生蟲,
甘點算呀???

男爵府

wa 我同我老公都超中意, 宜家要戒喇~

同埋如果蒸熟左, 整碎左加入粥粥比bb食又得唔得呢?????

男爵府

回覆 2# kc_01k 的文章

有香港西醫係咁講,我親耳聽到,叫停食魚,比小朋友食魚油,如果唔係系診所,我以為自己係萬0,比人sell

男爵府

死啦,我地一個星期起碼都去一次元祿。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我個女從來都唔食三文魚

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我個囡都係超鐘意食三文魚.....

翡翠宮

原帖由 babay0201 於 10-12-3 11:53 發表
c啦, 我2個女都好鍾意食3文魚魚生&3文魚魚子, 尋晚先食完來...
搞到我依家好驚呀, 尼排細女成日話肚痛, 會唔會生蟲,
甘點算呀???

唔洗太驚, 留意吓, 生虫係會有得睇架, 好似係睇對眼, 搵吓資料. 真係生蟲, 就去搵醫生杜.

男爵府

真係要只食鯇魚果d喇....

大宅

好喇!好喇!
我戒啦!

複式洋房

睇完以後都唔再食三文魚刺身

翡翠宮

原帖由 21g 於 10-12-3 11:55 發表
有香港西醫係咁講,我親耳聽到,叫停食魚,比小朋友食魚油,如果唔係系診所,我以為自己係萬0,比人sell

我個兒科醫生都係咁講, 不過我仔食魚油會敏感, 所以我都無比佢食.

當然唔會唔比魚佢食, 但真係一個星期一餐兩餐, 亦好少比深海魚佢食.

大宅

醒目開學勳章

我家好鐘意剌身,其他魚刺身ok嗎?吞拿魚 etc

珍珠宮

大廚勳章

死啦! 我同老公都好鍾意食三文魚.我可以戒口,但我怕我老公唔肯.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

我個b由6months起已開始食三文魚至今, 一星期食三文魚 一至二次,每次都魚和飯同煲,
咁d魚煲熟後仲會不會有虫㗎,
總之以後食小d啦,
唔怕一萬至怕萬一。

子爵府

牛年勳章

really, how to check??? thanks!

原帖由 kc_01k 於 10-12-3 12:04 發表

唔洗太驚, 留意吓, 生虫係會有得睇架, 好似係睇對眼, 搵吓資料. 真係生蟲, 就去搵醫生杜.

翡翠宮

原帖由 babay0201 於 10-12-3 12:33 發表
really, how to check??? thanks!

搵倒喇.

對於家長來説,可以根據孩子的年齡、性別特點,觀察有無感染寄生蟲症狀。比如上述4個孩子,共同特徵都是小學生、男孩,喜歡一塊兒玩一塊兒吃,在外面吃東西不洗手。他們的症狀也比較相似:消瘦,挑食,經常肚子痛(痛得不嚴重,以臍周為主),臉上有圓形白斑點,有的白眼球上有紫藍色小斑點,因肛門瘙癢經常撓屁股。打蟲後,腹痛症狀消失,食欲逐漸改善。

.............

請click呢度睇詳細:

http://122.11.55.148/gate/big5/baby.cnool.net/watch_news_0-1-44-2.aspx?cataid=0-1-44-2-1&id=1495

男爵府

嘩~好驚喎, 我都係減少到一星期煮兩餐三文魚粥/面比亞仔食算啦~~~

首頁

尾頁

跳至