自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我表姐兩個仔, 一食壽司就一人十幾碟三文魚, 無作大, 賣單成廿幾碟三文魚壽司, 大人最多一人食一件, 佢地唔食其他壽司, 每次都係十幾碟三文魚壽司加一碗豬扒拉麵, 真係唔敢諗佢地有幾多虫

公爵府

thanks KC.

原帖由 kc_01k 於 3-12-2010 12:38 發表

搵倒喇.

對於家長來説,可以根據孩子的年齡、性別特點,觀察有無感染寄生蟲症狀。比如上述4個孩子,共同特徵都是小學生、男孩,喜歡一塊兒玩一塊兒吃,在外面吃東西不洗手。他們的症狀也比較相似:消瘦,挑食,經常肚子痛(痛得不 ...

大宅

醒目開學勳章

我家好鐘意剌身,其他魚刺身ok嗎?吞拿魚 etc

珍珠宮

好媽媽勳章

我從來都唔食魚生/生蠔...等, 亦都唔會比阿女食, 始終生食品處理過程中好易出問題, 都係熟食安全d.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

吓!我地成家都好鍾意食三文魚刺身喎,要戒?好慘呀!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

how about 三文魚油?
我個仔仔食左,注意力好左,不過都係from挪威喎。食唔食得架?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 winniecws 於 10-12-3 13:32 發表
how about 三文魚油?
我個仔仔食左,注意力好左,不過都係from挪威喎。食唔食得架?

我聽過沙甸魚油會好過三文魚油, 因為沙甸魚體積細, 出生後好快就會比人捉, 但係三文魚要有番咁上下大條先捉, 咁生活係海入面越耐, 就越多污染!!!!!

大宅

我d小朋友都食緊Norway三文魚油, 經過提煉, 唔知會唔會好d呢?

伯爵府

好媽媽勳章

1. 基本上我覺得三文魚唔係咁好食, 我亦唔係經常俾小朋友食, 因為熟的三文魚根本唔多好食, 仲好大陣醒味. 呢幾年成日話要俾多D三文魚俾小朋友食, 只因為迷信佢含有好多DHA, 食左真係會變聰明D

2. 三文魚刺身, 我覺得唔駛咁驚. 如果真係講到問題咁大, 食左咁多年, 就應該有好多醫學報告出來叫人唔好食啦. 日本人有日本人的傳統習慣. 但係, 唔代表係真理. 我覺得, 少食多滋味. 咁多concern, 呢個世界好多野都唔食得. 話食深海魚無問題?一樣有水銀含量高的問題. 話食河魚無問題? 大忘了抗生素和孔雀石祿了?

要深究, 每種食物都有佢既問題, 現代人, 有時不要把一些問題放大得咁緊要. 總之, 吃每種食物都適可宜止就是了.

子爵府

好媽媽勳章

回復 3# rubyplk 的帖子

我未聽過有沙甸魚魚油?英文係點寫?等我去八下先!

子爵府

我女至愛三文魚...要食少D喇..

珍珠宮

畀面勳章

我老公仲間中比阿女食三文魚!!!(生果隻)!!!仲話佢D同事D小朋友都係咁食....

明天真係要好好同佢講唔好再比阿女食生魚生!!!

男爵府

樣樣都致癌, 好徬徨

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 rose0619 於 10-12-3 12:29 發表
我個b由6months起已開始食三文魚至今, 一星期食三文魚 一至二次,每次都魚和飯同煲,
咁d魚煲熟後仲會不會有虫㗎,
總之以後食小d啦,
唔怕一萬至怕萬一。 ...

我記得睇過報紙那篇文章, 令人擔憂的不是生蟲問題.
而是因為怕生蟲, 飼養的人下很多藥, 是那些殘留的藥會致癌.
所以, 即使是熟食, 人工飼養的還是有致癌物的危險.
真係要大大減少食用才好.

首頁

尾頁

跳至