在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

環保接龍勳章

昨天有個新手媽咪可能轉換工作環境(全職媽咪3個月)後, 壓力爆煲, 叮走咗自己, 我依家都好唔開心, 佢個小朋友8歲.~_~

男爵府

放鬆啲啦!我都係剛剛做咗全職媽咪三個幾月,開頭都唔係好習慣,我有一個仔仔4歲,宜家有咗17W,因為有咗日日都嘔、頭暈同肚痛,所以老公就叫我唔好做,休息下生完後先再慢慢搵嘢做,返工都唔覺咁多嘢做,宜家做咗全職湊仔婆先知,起身煮定午餐同晚餐比老公食同帶飯,之後洗衫、掃地拖地,之後買下餸跟住接仔仔放學,返到屋同仔仔做工課,之後沖涼煮晚餐自己同仔仔食,之後等仔仔訓咗先整定明天要食用嘢餸,之後先沖涼休息,其實都幾攰,不過都開心架,睇住仔仔每日嘅轉變,又可以陪佢多啲,所以慢慢就慣了。

大宅

係你朋友or新聞呢??????

原帖由 cat1028 於 10-12-3 11:58 發表
昨天有個新手媽咪可能轉換工作環境(全職媽咪3個月)後, 壓力爆煲, 叮走咗自己, 我依家都好唔開心, 佢個小朋友8歲.~_~

子爵府

我也做了全職MAMA十多年, 初初小朋友細, 會搵鐘點幫下手做家務, 大個左可以自己HANDLE, 上了小學就去補習社做功課, 一日時間剩係整野食, 食乜野, 洗洗掃掃也去了很多時間, 所以一定要安排點做, 做唔到就要搵人幫下手, 不過就變了有額外開支, 總之無可能十全十美

大宅

環保接龍勳章

原帖由 HK1002 於 10-12-3 16:36 發表
係你朋友or新聞呢??????

係親友, 昨天個小朋友由我6299帶來我家, 好似無咩嘢, 開心笑(同我BB玩時), 又問我知唔知佢媽咪發生咩事, 99話佢已知道件事, 小朋友唔"哭", 我仲驚.

上個月曾經探訪佢地, 知新手媽咪壓力大(小朋友成績退步左), 我地都話要適時放鬆下, 大小都會開心D, 功課咪試吓搵補習班,..但..~_~

我自己曾有產後抑鬱証(好短時間), 99都話怕刺激到我.

依家自己照顧BB, 又有老公做助理(勞力工作交俾佢), 見到BB成長, 都係開心嘅.

大宅

環保接龍勳章

依家BB細, 都係起居飲食; 但到要讀書時..頂住呀!!!老公快D俾手臂我咬.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔係太明, 咩叫"叮走左自己"? 個媽媽做左FTM 3個月後就頂唔順自殺? 定係離家出走?

大宅

環保接龍勳章

自殺

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁好可惜呀. 小朋友唔識喊, 唔識生離死別係可以理解, 相信小朋友既家人會好好照顧佢, 同埋慢慢俾佢知發生緊咩事, 所以樓主你唔駛太唔開心.

有壓力真係要講出黎, 我生完果陣情緒都好差, 而家有時都會架... 身邊既朋友都唔係媽媽輩, 果排我都有上黎呻, 同時我都有同老公講, 最重要都係要自己放開一d.

複式洋房

加油

首頁

尾頁

跳至