自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

依家仲有d人, 要禮金咁多, 佢個女可能是(雙金)

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

多口講句,如果我係你細佬,我一定出聲,唔會將個難題留俾父母

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 FullOfBlessing 於 10-12-4 12:11 發表
多口講句,如果我係你細佬,我一定出聲,唔會將個難題留俾父母

我覺得係父母"種"出黎,有因先有果.

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 tracyssbaby 於 10-12-4 11:35 發表
埋d襯家真係衰的,結婚要洗好多$$的,我細佬每月己冇俾家用屋企,仲外母仲要獅子開大口.

我結婚果時都係自己包辦,冇用父母錢,依家呢個襯家真係想連我老豆d養老金都花丟.

好嬲,好嬲呀 ...

咩呢個年代都仲有禮金既咩? 咁個女仔嫁o左後會唔比家用屋企既咩? 而家隨時女搵得多過個男既...
如果你細佬一定要娶她, 又要比咁多, 咪叫你細佬自己拆掂去o羅. 不嬲呢d都係個男既自己諗, 冇理由叫父母出既. 父母o果d係養老本o黎既.
~~~ LOVE & PEACE ~~~

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 CALVEN 於 10-12-4 12:14 發表

同意

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最大問題係你細佬度, 不過你父母應該都幾鍚你細佬同想你細佬結婚, 佢地願意比都無計

伯爵府

環保接龍勳章

40萬好過份, 女家真係好唔體諒

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 tracyssbaby 於 10-12-4 11:28 發表

基層家庭

你細佬會唔會係女家面前成日充上流人士先? 如果係, 女家父母認為你地有錢, 要多D唔出奇。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

乜現代人結婚仲會攪到父母既, 要動用父母D老本/錢, 有乜謂呢!!! 註個冊咪得囉!!! 煩!!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我覺得應該樓主弟弟負責番~
當年我結婚,禮金酒席一切費用都係我丈夫俾.......所以一早同2個仔講,將來自己儲夠錢至好結婚
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珊瑚宮

BK Milk勳章

我都同意,無咁大個頭就唔好帶咁大頂帽啦

男爵府

原帖由 mrsright 於 10-12-4 12:07 發表
樓主你將個問題放在係襯家度. 但係我覺得係你個細佬自己無用, 咁大個人乜都靠父母

你話人地女家係中女, 咁如果女仔係廿歲, 咁係咪你家就會比多d ?

你自己都係女人, 仲乜要分乜野中女, 後生女姐, 你睇唔起中女?

...

我家分父母係同嫲嫲–齊住,佢女朋之前話要結婚但不同我爸媽住淨係同嫲嫲住,爸媽要搬出來同我哥.
當時我已閙我細佬嫲嫲90幾歲你地怎照顧,每晚爸媽煮完先去阿哥家,打風落雨怎樣.... ...
我爸媽都60歲仲返工,佢女友可睇量下... ...
作為女人係唔係要睇下未來老公 saving有幾多呢,有錢就做有野,冇咩就体諒卞同自己父母相量下呢?
我父母担子巳輕....

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

同意X2
女家開條件,你地可以唔應承,
你地咪唔好理你細佬囉,
娶老婆都要問屋企攞$$,
但如果係樓主你父母都點頭話幚,
咁就無咩好講啦~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主同你細佬傾下好播.
擺酒.婚紗,影相.加加埋都要50-70M.
假設你父母拎到出黎,咁拎左出黎以後的生活有冇問題.唔好諗住佢地結婚左婚會養你父母.佢未婚已經唔比家用,結左婚我估都唔會有.
結婚係自己的事.叫佢諗清楚先好.mouth:
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

珍珠宮

大廚勳章

不過而家講嚟都無用,樓主父母都一定會"無限量支持"架啦.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

佢地咁樣要求你地就要跟住做架喇?!
你細佬就晒個女人你地又要就晒你細佬?!
有本事就搬出去,有咩理由要老人家就佢地?!
但如果你父母咁都肯制,將來問題只會更多!
物以類聚,你個細佬同佢個女友果然天生一對!

原帖由 tracyssbaby 於 10-12-4 12:39 發表

我家分父母係同嫲嫲–齊住,佢女朋之前話要結婚但不同我爸媽住淨係同嫲嫲住,爸媽要搬出來同我哥.
當時我已閙我細佬嫲嫲90幾歲你地怎照顧,每晚爸媽煮完先去阿哥家,打風落雨怎樣.... ...
我爸媽都60歲仲返工,佢女友 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

係唔係平時吹得好大下, 每日幾百萬上落, 如果唔係人地點會無喇喇開四十萬.

子爵府

醒目開學勳章

如果佢要有40萬禮金先肯嫁...叫佢慢慢等下先...我唔急架

男爵府

女友, 細佬, 父母...三角關係, 一邊願打, 一邊願挨. 清官難審家庭事

首頁
12345...10

尾頁

跳至