自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

即係..........?
你的人格如何,你的人生亦必如何!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 梓軒媽咪 於 10-12-4 15:24 發表

擺酒主人家定價.2大1細=$1200 2大2細=$1500?
哦?唔通樓主所講嘅主人家同我99係失散嘅兄/姊妹?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 豬仔mami 於 10-12-4 15:54 發表
而家公價人情唔係$500咩?其實細路仔都佔一個位呢
算啦,唔同好小朋友計咁清啦...想當年我結婚,我2伯,3伯兩家人一家幾口嚟飲,一條毛都冇仲又食又飲又玩又拎都係咁啦 你都起碼有$1500吖

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 el522 於 10-12-4 16:16 發表
2大1細$1200;2大2细$1500......嘩...咁唔滿意,重想點 ?

你估個個人都恨飲個餐咩 ? 出席晒精神和時間又點計 ?
又要咁講喎,有啲人又真係好恨去飲嘅噃,全家人出席唔水 喎....仲唔仆倒去咩?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 el522 於 10-12-4 16:25 發表

都可以咁講喎.....搵 臨記充場面都要錢啦 , 佢唔收番你錢,你都有賺喎
你好得意喎....去大x樂都要 啦...
p.s我結婚剩係純擺酒唧,冇其他咩咩餘興節目嘅....so...唔水話當請 臨記嘞
嗱,我唔係認同樓主呀

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 o狂人o 於 10-12-4 16:32 發表

我又甘諗,如果你知果位人兄係“度叔“既,可以吾請佢架。請左就吾好計人地做幾多人情。
我d朋友請飲,擺過萬一圍,人地請我去真當我係朋友,吾係計我比幾多人情,夠吾夠佢埋單。 ...
老公亞哥喎,可以唔請咩?99殺c 我都有之.... 我唔係話計住咩 ...而係當年結婚全部嘢都係我同老公出 ,我連女家酒席都唔駛老公包(我鄉下係女家酒席自己俾 嘅),我仲擺咗兩次,佢哋就嚟食足兩次....mouth: 我返外家擺(即請女婿喎)又關佢哋咩事?係都要出席,唔請佢哋就話冇兄弟做 大佬,仲要我包晒佢哋去玩去住酒店tim呀

p.s樓主,sorry啊,騎咗你個topic....

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BingJing 於 10-12-4 19:18 發表

你怕唔怕有交嗌呀?
就係想搵交嗌先唔怕

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 M&A Mom 於 10-12-4 19:13 發表
你覺得自己接受唔到,米嫁多次賺凸佢囉!
就算幾唔認同人哋做法or講法都唔駛咁話人哋kamouth:

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BingJing 於 10-12-4 19:24 發表

------>咩意樹?:tongue:

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BingJing 於 10-12-4 19:28 發表

冇嘢,比你睇吓我隻新指甲油
紅色

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 betsylalala 於 10-12-4 19:27 發表

我婚姻好幸福喎, 唔洗嫁多幾次~我亦唔恨果幾百蚊呀~
多謝你建議喎~

勸你一句, 唔好咒人, 因住折福呀

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 黃二少奶 於 10-12-4 19:28 發表

其實結婚擺酒真係應該預好錢,
如果祈望用人情黎找數,真係好危險嫁
講得啱...

公爵府

好媽媽勳章

仲講緊???

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 10-12-4 23:20 發表
乜真係有d咁cheap既人咖? 好彩我未遇過姐.
有啊....我冇請佢哋,c 都要嚟
我嗰次返鄉下擺酒真係喺張貼度寫明唔水俾人情,olny嚟飲就ok嘞(我再婚,so唔水啲親友再俾人情)...咁hk擺酒(我冇做show )我已經請咗佢哋飲啦(又係又食又拎),我父母請女婿啫,又要跟埋去,
我唔係話要度住人哋嘅人情,而係人哋唔請係都要嚟又唔識do喎,仲嫌我搵嗰間酒店啲冷氣唔夠凍,又嫌我唔帶佢哋落酒吧玩 想點吖大佬,水唔水搵埋條女陪你吖
喂,老公亞哥亞嫂喎,唔俾金飾我都唔打緊,都好應該係咁意封包利是吖,咁佢哋又真係封咗兩包利是仔過我喎,我跪地斟茶時佢哋俾我嘅,人仔5大元是也,why我咁清楚?因得佢哋係用嗰種特長金色利是封囉:lol

唔通咁嘅情況咁嘅人都抵'幚'?俾著我就唔好意思唔俾人情嘞
不過又好奇怪喎,冇人理我個case喎,唔通大家都一味認同唔俾人情就係啱晒嘅?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 babyhowie 於 10-12-5 00:08 發表

咁似我C6以前個女同事?!
唔通佢又再嫁過?!
佢俾帖我老公,仲要開到聲話冇錢擺酒叫佢封多d,
我嬲到爆,封帛金俾你好冇?!
結果我老公冇去,封左三百,佢回禮利是係....
用紅紙寫住:新年快樂!
唉....咁唔要面o既人!? ...
我99又係好like命令我哋封幾多$人情嘅

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 cathy-tse 於 10-12-5 00:16 發表
好大方呀

下次你請飲茶
咩呀大富婆 我再婚嘛,邊好意思收人 喎,but好多人都話我應該跟返hk例,照收人情.... 我係味笨咗?

講開又講....我喺hk擺酒係有男家親+友嘅人情,but我個個都回返一大截 過佢哋...例如一人做$500嚟飲,我就回返$388俾佢嘞
老公啲fd都o晒咀呀.....
我鄉下興......

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 el522 於 10-12-5 00:24 發表

都唔同case .....你d是直系的家人....而家講緊普通親友

如果你真係要咁計...咁62和99未都要俾人情 ????
咁又唔駛喎...but正常...毛都應該有條呱
我6299真係連毛都慳返喎又......
好,就算普通過唔普通嘅親友,1家幾口去飲都好意思唔俾人情?我就打c 都做唔出咯

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 cathy-tse 於 10-12-5 00:29 發表

轉咁大個圈原來讚自己...
:;pppp: 里又賞亞餅煮 里?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BingJing 於 10-12-5 00:27 發表

你械賣順德淫呀,我妹夫都械貢噃,擺滿月個餐,企哋成家不停走來走戲去回禮,禾頭都暈埋。
no啦...禾械中山淫啊

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 alicemic 於 10-12-5 00:32 發表

同大陸既鄉例一樣,不過C6鄉下仲勁,比500人情回480,佢哋真係"請"人飲架! 不過係女家出錢請返女家人,男家出錢請男家既人喎!
呢個當然啦,我哋女家係唔水男家包酒席or其他嘢嘅,我老公剩送首飾我

首頁

尾頁

跳至