跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚9週6日見紅(約5角硬幣大小),入左急症照唔到心跳,都有成2.6CM。之後一路無見紅同肚痛。
今日出左旺角私家再照,情形一樣無心跳,size一樣,醫生話胎死腹中,應該係bb有好大問題才會突然無心跳。
原本醫院要我留院,但我要揍雷b,所以星期一才返去照最後一次同做埋手術.......
各位jm,希望妳們同bb身體健康,下星期冷啦~小心身體,唔好冷親呀~
至於我....幾個月後又要繼續努力啦~BYEBYE

別墅

take care !!!身體要緊 !

大宅

會唔會搞錯呀?你見多個醫生先啦!
因為我去照果時都好難睇到佢閃閃,因為醫生話佢仲細,你睇多個醫生先啦!
搞到我都好擔心,我依家都係差唔多大,都係9W2,2.5CM...

複式洋房

生命的來去並非我們所能掌握的, 願上帝祝福你, 我都很害怕BB有什麼事, 因為我完全無作嘔作悶, 我仲未敢照, 唔知佢有幾大

複式洋房

咦我在網上找到這個:

http://www.breastfeeding.org.tw/ ... ver/?tid-29480.html

"關於小孩心跳~
提醒各位一個真實的案例
這是我在其他網站上看到的,當事人我已經忘了是誰

就是懷孕時照小孩的心跳,快的話6W就可以照出來,
慢的話有聽說要等到13周的樣子(實際數字我忘記了,但是記得是1X週)
ㄧ般醫生在8~9W照不出來的話,會判定是不良胚胎建議引產

故事是這樣子的:
當事人已經多次懷孕皆因為照不到小孩心跳而被迫引產,
最後ㄧ次(他POST在網上那次)也是同樣情形,他不死心,
跑了兩三家醫生都說照不到心跳(不論是腹超還是陰超),判定是不良胚胎
最後他跑去長庚照超音波也是同樣情況,結果他在診間哭了起來,
醫生好奇的問他,他跟醫生說明原委後,好心的醫生棄腹超用陰超再幫她照一次
結果是在"非常仔細"的狀況下,照到"非常微弱"的心跳,
所幸有照到那"非常微弱"的心跳,才沒有進行引產手術,成功生下一個小孩!

所以照心跳我不擔心晚照,只擔心早照而沒有確實照到小孩心跳
如果沒有照到,我也會建議再隔一兩週再去照一次

我的一位朋友,當年懷孕時也是照不到心跳,隔兩週後仍然照不到
之後就出血了,所以真正的不良胚胎大多會自行流掉,
因此我不建議用手術方式引產,除非是很確定的事情!"

大宅

畀面勳章

聽到真係好傷心, 你係咪星期一會再照呀? 你叫醫生一定要幫你睇清楚啲, 或者仲有一線生機呢, 萬一真係要......, 你都要好好調理好身體, 到2-3月又可以再嚟, 最緊要調理得好, 咁佢好快就返嚟架喇, 振作, 加油呀!!

原帖由 rayjj88 於 4-12-2010 06:06 PM 發表
昨晚9週6日見紅(約5角硬幣大小),入左急症照唔到心跳,都有成2.6CM。之後一路無見紅同肚痛。
今日出左旺角私家再照,情形一樣無心跳,size一樣,醫生話胎死腹中,應該係bb有好大問題才會突然無心跳。
原本醫院要 ...

禁止訪問

大宅

原帖由 rayjj88 於 10-12-4 18:06 發表
原本醫院要 ...

聽到個心都那住那住:(
我記得我係同你同一日預產期,我其實都有時擔心會突然無左。
我想問你見紅果日,有冇肚痛?有冇特別食過啲咩?
不過你好叻!處事夠冷靜,我深信你身心好快康復,BB好快返來的。加油呀:)

大宅

妳竟然成10週4D先見到心跳?!
咁我明日同醫生傾下,可唔可以再等,明日已經10週2D,如果可以再等我都想等下。
因為我只是見過一次紅,之後一路無肚痛同見紅,個肚就有時拮拮地,我最担心係錯左決定,小B無辜枉死咋~
原帖由 ipadress 於 10-12-5 10:14 發表
你再check 多次, 我都係要10w4d先見到心跳, 比多次機會自己同bb, add oil!

男爵府

畀面勳章

回復 1# rayjj88 的帖子

咁你記住問清楚醫生先呀!加油~~
http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/iz6mqfx4wm4293sh.png.img
dsc_0001

大宅

所以明日諗住同醫生講下,想再睇定d,真係再無長大先做呀

洋房

I did have experience being forced to stop the pregnancy unluckily. It is destiny that you have to accept anyway. Don't give up till the last minute so you do not feel regret! I will pray for you tonight!

大宅

各位姊妹,我決定左明日唔返去覆診啦~
因為既然再等下,返去都係無乜用。
同埋今個月16號我去照唐氏,如果到時小B都無長大,甘個結果就肯定,相信會即日安排入院。
到時只是10日後,如果中途我再有見紅或肚痛,我就會立即入急症室。
在此多謝各位姊妹關心,一有消息會再同大家報告。

大宅

你一定要支持住呀!正能量支持你!!!!唔好放棄呀!

等妳既好消息!

侯爵府

畀面勳章

加油呀!!~~

複式洋房

支持你, 你好正面, 希望聽到你的好消息!希望所有1107的媽咪和bb都平安健康

大宅

ADD OIL~
唔好放棄呀~

大宅

畀面勳章

咁不如你再等啦, 你做陰超定肚超呀? 我做肚超都見唔到閃閃, 因為會矇好多, 但陰超就好清楚, 你同醫生傾吓再等吓添啦

原帖由 rayjj88 於 5-12-2010 06:10 PM 發表
妳竟然成10週4D先見到心跳?!
咁我明日同醫生傾下,可唔可以再等,明日已經10週2D,如果可以再等我都想等下。
因為我只是見過一次紅,之後一路無肚痛同見紅,個肚就有時拮拮地,我最担心係錯左決定,小B無辜枉死咋~ ...

大宅

畀面勳章

加油, 祝平安大吉!!

原帖由 rayjj88 於 5-12-2010 11:04 PM 發表
各位姊妹,我決定左明日唔返去覆診啦~
因為既然再等下,返去都係無乜用。
同埋今個月16號我去照唐氏,如果到時小B都無長大,甘個結果就肯定,相信會即日安排入院。
到時只是10日後,如果中途我再有見紅或肚痛,我就會立即入 ...

大宅

我係私家做陰超架,但是個B週數又同我實際的差不多,所以唔知係未開始跳定中途停左,因為我之前係未照過架
原帖由 jc0515 於 10-12-6 13:34 發表
咁不如你再等啦, 你做陰超定肚超呀? 我做肚超都見唔到閃閃, 因為會矇好多, 但陰超就好清楚, 你同醫生傾吓再等吓添啦

首頁

尾頁

跳至