烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

係呀, 一定要加水, 加水會鬆D好味D~
當時第一次加水蒸, 我老公以為我買番黎
但係我發覺, 出面食既肥肉多D, 所以點都滑D

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 77777 於 10-12-6 15:15 發表
我覺得出邊可能係多肥肉, 好好咬口, 真係好鬼煙韌, 自己好難整倒....因我一定買瘦肉...

我會買半肥瘦, 要有少少肥先香口, 但係點都無街食咁肥!!!!!

水晶宮

原帖由 77777 於 10-12-7 13:14 發表
OIC. 原來撻幾下可以起膠....THANK YOU....又學多一樣野...

用權頭"宗"佢幾下都得, 就好似打魚膠既原理

水晶宮

原帖由 slchan121 於 10-12-7 14:53 發表
請問係攪肉時加水定係攪好晒, 放碟蒸時加水在肉餅面 ???

最後醃好, 蒸前加水再攪衡~

首頁

尾頁

跳至